G4Media.ro

Londra își pierde poziția de ”Cea mai valoroasă bursă europeană” / Motive:…

Sursa foto: Pexels

Londra își pierde poziția de ”Cea mai valoroasă bursă europeană” / Motive: o liră sterlină slabă, temerile legate de recesiune în Marea Britanie și creșterea vânzărilor la producătorii francezi de bunuri de lux

Piața bursieră din Marea Britanie și-a pierdut poziția de cea mai valoroasă din Europa, Franța ocupând primul loc, anunță Bloomberg.

O liră sterlină slabă, temerile legate de recesiune în Marea Britanie și creșterea vânzărilor la producătorii francezi de bunuri de lux sunt considerate a fi la originea acestei schimbări. Este pentru prima dată când Parisul a depășit Londra de la începutul înregistrărilor, în 2003.

Acest lucru se întâmplă în condițiile în care se așteaptă ca Marea Britanie să intre în recesiune în acest an, deși economia franceză este, de asemenea, sub presiune.

Valoarea combinată a acțiunilor britanice este acum de aproximativ 2.821 de miliarde de dolari (2.300 de miliarde de lire sterline), în timp ce cele din Franța valorează aproximativ 2.823 de miliarde de dolari, potrivit calculelor Bloomberg.

Aceasta marchează o inversare uriașă a sorții pentru Bursa de Valori din Londra, care valora cu aproximativ 1.400 de miliarde de dolari mai mult decât rivala sa pariziană în 2016.

Franța recuperează de ceva timp decalajul, dar acțiunile companiilor medii din Marea Britanie au avut o evoluție deosebit de proastă în acest an, în condițiile în care consumatorii și-au redus cheltuielile, iar companiile se luptă cu costuri mai mari.

Indicele de acțiuni FTSE 250 de la Londra – care este alcătuit din companii de dimensiuni medii axate pe Marea Britanie – s-a prăbușit cu aproape 17% în ultimele 12 luni.

Una dintre cele mai mari căderi a fost cea a lanțului de pub-uri ”Mitchells and Butlers”, care a pierdut peste 37% din valoarea acțiunilor sale în ultimul an. Compania de jocuri de noroc 888 a scăzut cu 70%, iar retailerul ”Marks & Spencer” cu 40%.

Firmele britanice au fost afectate și de scăderea lirei sterline de la minibugetul lui Liz Truss, care a făcut mai scump importul de bunuri și materii prime.

De asemenea, euro a scăzut față de dolar, dar mai puțin brusc decât lira. Piața bursieră franceză a fost, de asemenea, stimulată de producătorii săi de bunuri de lux, care au înregistrat o revenire a cererii din partea Chinei.

Acțiunile LVMH, care deține brandul de modă Louis Vuitton, au crescut cu 22% în ultimele șase luni, în timp ce Hermès a crescut cu 37%.

Cumpărătorii chinezi reprezentau aproximativ 35% din cererea globală de bunuri de lux înainte de pandemie, potrivit datelor Bloomberg.

„Pierderea de către Londra a primului loc după evaluarea bursieră în favoarea Parisului va fi văzută ca o lovitură pentru prestigiul City-ului”, a declarat Russ Mould de la investitorii AJ Bell pentru BBC.

„De la votul [Brexit] din iunie 2016, indicele CAC-40 al Parisului a crescut cu 47%, iar indicele FTSE 100 al Londrei a avansat cu doar 16% – dar diferența nu se datorează doar Brexitului. Piața londoneză este mai puternic expusă la sectoare imprevizibile, cum ar fi mineritul și petrolul, la cele care s-au luptat într-un mediu cu dobânzi zero, cum ar fi băncile și asigurătorii, și la cele care pot fi considerate ca fiind niște zbuciumate, cum ar fi utilitățile și telecomunicațiile”, a adăugat Mould.

Ca și în alte țări, prețurile la energie și alimente au crescut în Marea Britanie în acest an, în parte din cauza războiului din Ucraina.

De asemenea, mulți proprietari britanici au înregistrat o creștere bruscă a ratelor la creditele ipotecare, după ce mini-bugetul a dus la creșterea costurilor de împrumut din Marea Britanie.

Aceasta a pus presiune asupra cheltuielilor de consum și s-a adăugat la problemele existente în economie, spun experții, inclusiv la comerțul mai slab de la Brexit. Marea Britanie este singura națiune din G7 a cărei economie este încă mai mică decât era înainte de pandemie.

Între iulie și septembrie, economia s-a contractat cu 0,2%, iar Banca Angliei a avertizat că țara se confruntă cu cea mai lungă recesiune de la începutul înregistrărilor.

Anul trecut, Amsterdam a detronat Londra ca fiind cel mai mare centru de tranzacționare financiară din Europa, deși acest lucru s-a bazat pe valoarea totală a acțiunilor tranzacționate și nu pe cea a companiilor.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...