G4Media.ro

„Lover Boy”, metoda „îndrăgostitului” folosită în cele mai multe cazuri de proxenetism…

Sursa foto: Pixabay / Xusenru

„Lover Boy”, metoda „îndrăgostitului” folosită în cele mai multe cazuri de proxenetism / 24 de dosare raportate de polițiștii din Buzău

La nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Buzău, în anul 2024 au fost înregistrate 24 de dosare pentru proxenetism, principala metodă folosită de către persoanele cercetate fiind „Lover Boy”, cea a „îndrăgostitului”, prin care câştigă încrederea victimelor oferindu-le o viaţă mai bună, ulterior exploatându-le sexual, transmite Agerpres.

Potrivit IPJ Buzău, în majoritatea cazurilor instrumentate pe parcursul anului precedent, persoanele cercetate pentru proxenetism şi-au atras victimele folosind metoda „Lover Boy”.

„În anul 2024, la nivelul IPJ Buzău au fost demarate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de proxenetism în cadrul a 24 de dosare penale, dintre care 18 au fost înaintate cu propunere legală către parchet. Principala metodă folosită de către persoanele cercetate pentru proxenetism, în realizarea scopului urmărit, este modul de operare cunoscut în practica judiciară drept metoda ‘Lover Boy’. Acest mod de operare este caracterizat prin aceea că persoana cercetată simulează o relaţie afectivă cu femeia, adoptând un comportament binevoitor în mod disimulat, cu promisiunea întemeierii unei familii. După câştigarea încrederii tinerei, profitând şi de vulnerabilitatea acesteia pe fondul vârstei sau a unei situaţii financiare precare, o determină şi îi înlesneşte practicarea prostituţiei în beneficiul său patrimonial”, au transmis, pentru AGERPRES, reprezentanţii IPJ Buzău.

La începutul lunii ianuarie 2025, procurorii au trimis în judecată pentru proxenetism un bărbat care, folosindu-se de metoda „îndrăgostitului”, a determinat o femeie să practice prostituţia în Germania, în urma activităţilor infracţionale câştigând peste 60.000 de euro.

„Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Râmnicu Sărat din data de 29 ianuarie s-a dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului HV pentru săvârşirea infracţiunii de proxenetism. În sarcina acestuia s-a reţinut că în perioada 2018-01.01.2024, folosind iniţial metoda cunoscută în practica judiciară drept ‘Lover Boy’, a iniţiat o relaţie sentimentală cu numita CMP, pe care ulterior a determinat-o să practice prostituţia pe teritoriul Germaniei, înlesnindu-i activitatea de prostituţie prin transportarea acesteia şi asigurarea cazării pe teritoriul statului respectiv, acţiuni de pe urma cărora a obţinut foloase patrimoniale injuste constând în suma de cel puţin 60.000 de euro, din care a achiziţionat autoturisme şi un apartament pe raza municipiului Râmnicu Sărat”, a informat anterior Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău.

În România, potrivit autorităţilor, traficul de persoane îmbracă mai multe forme, respectiv exploatarea prin muncă, prin cerşetorie, cea mai des întâlnită formă fiind însă exploatarea sexuală.

„Exploatarea sexuală a femeilor şi nu numai, este în continuare una din cele mai cunoscute şi întâlnite forme de exploatare în rândul victimelor traficului de persoane. Metoda ‘Lover Boy’ sau metoda ‘îndrăgostitului’, este una dintre cele mai utilizate metode. Traficanţii intră în contact cu victima, îi câştigă încrederea oferindu-i o variantă ‘mai bună’ a vieţii, îi acordă atenţie, cadouri, o complimentează etc. Folosind tactici manipulative, ajung să deţină controlul total, iar victima crede că nu mai poate trăi fără ‘loverboy’. Manipularea este atât de puternică încât, uneori, chiar dacă aceste tinere reuşesc să iasă din situaţia de trafic, iubirea pentru traficant rămâne. Victimele sunt persoane obişnuite. Altfel spus, victimele traficului de persoane sunt controlate total de altă persoană, de obicei traficantul sau un om de încredere de-al traficantului. Pentru a obţine supunerea totală sunt ameninţate, şantajate sau manipulate, uneori chiar bătute”, atrage atenţia Direcţia Siguranţă Şcolară din cadrul Poliţiei Române.

Nu există un portret robot al celor care, prin manipulare, ajung să racoleze femei, de cele mai multe ori traficanţii neavând semne specifice.

„Traficanţii de persoane nu au semne distinctive. Dacă te întâlneşti pe stradă cu ei nu ai cum să-i recunoşti după semne specifice. De obicei, sunt persoane cu posibilităţi financiare şi isteţi. Dorinţa lor cea mai mare e să facă mulţi bani! Pentru acest lucru sunt în stare de orice! Pot să vândă, să închirieze, să trădeze, chiar să omoare oameni. De fapt, traficanţii nu simt niciun fel de empatie pentru victimă. Pentru ei, bărbaţii, femeile sau copiii nu au valoare în sine, ci doar în măsura în care produc bani. De exemplu, e des întâlnită ‘iubirea’ sau ‘aprecierea deosebită’ pe care o manifestă traficantul pentru victima care produce cei mai mulţi bani. Banii sunt ceea ce îl interesează de fapt, iar acordarea de ‘prime’ sub formă de atenţie sau afecţiune face parte din jocul lui”, arată autorităţile.

Mediul online este unul propice pentru racolarea unor tinere, dar şi pentru comiterea altor infracţiuni de tipul hărţuirilor, înşelăciunilor sau accesul ilegal la sistemele informatice.

„Potrivit evidenţelor existente, pentru anul 2024, la nivelul judeţului Buzău au fost înregistrate 432 de infracţiuni comise în mediul online sau prin mijloace de comunicare, dintre care 23 privind hărţuirea efectuată prin apeluri telefonice sau comunicări prin mijloace de transmitere la distanţă, 146 privind înşelăciunea săvârşită prin mijloace de comunicare on-line, 251 privind efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi 12 privind accesul ilegal la un sistem informatic”, au precizat, pentru AGERPRES, reprezentanţii IPJ Buzău.

Autorităţile le recomandă persoanelor să nu se încreadă orbeşte în promisiuni şi oferte, să nu ofere parolele conturilor de socializare şi să solicite ajutor în situaţia în care sunt în pericol de a deveni victimele unor infracţiuni.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.