G4Media.ro

Lovitură de stat, revoltă? Ce se știe despre evenimentele din Niger și…

Sursa foto: Unsplash / James Wiseman

Lovitură de stat, revoltă? Ce se știe despre evenimentele din Niger și cum ar putea profita Rusia pentru a-și avansa pionii în Sahel, prin intermediul mercenarilor Wagner

Soldați în uniforme de camuflaj care anunță că preiau puterea, condamnări din partea partenerilor occidentali și oferte de mediere din partea țărilor vecine: lovitura de stat din Niger este a treia de acest fel în Sahel, zguduind o regiune aflată deja în pragul colapsului, scrie agenția AFP, citată de boursorama.com.

În cel mai recent eveniment, Statul Major al armatei a anunțat joi că „aprobă declarația” făcută miercuri seară la televiziunea națională de către militarii puciști, care au pus „capăt regimului” președintelui Mohamed Bazoum, răpit de membri ai gărzii prezidențiale.

„Comandamentul militar al Forțelor Armate Nigeriene (FAN) a „decis să subscrie la declarația Forțelor de Apărare și Securitate”, se arată într-un comunicat semnat de șeful Statului Major, generalul Abdou Sidikou Issa, pentru a „evita o confruntare mortală între diferitele forțe”.

CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN NIAMEY?

Puciști militari în mare parte necunoscuți au anunțat miercuri seară la televiziunea națională că l-au răsturnat pe președintele ales în mod democratic Mohamed Bazoum, care se află la putere din 2021.

În discursul său, colonelul-maior Amadou Abdramane a anunțat suspendarea instituțiilor și închiderea frontierelor țării, justificând lovitura de stat prin „deteriorarea continuă a situației de securitate” din Niger.

Junta, care pretinde că reunește toate forțele armatei, jandarmeriei și poliției, a impus o stare de asediu între orele 22.00 și 5.00 dimineața.

Acest anunț a venit la sfârșitul unei zile de tensiune și confuzie, marcată de ceea ce guvernul a numit „o schimbare de dispoziție” a gărzii prezidențiale, care îl reține pe președintele Bazoum la președinție.

Miercuri după-amiază târziu, manifestanții adunați în masă în fața palatului pentru a respinge lovitura de stat au fost dispersați de focuri de avertisment trase de gardă.

Situația părea calmă la Niamey, iar străzile, după ploi abundente, erau pustii.

BAZOUM ȘI GUVERNUL SĂU RESPING LOVITURA DE STAT

La câteva ore după înregistrarea video a autorilor loviturii de stat, președintele Mohamed Bazoum, care a reușit să poarte discuții cu secretarul de stat american Antony Blinken în cursul nopții, a publicat un mesaj pe Twitter, redenumit X, în care a afirmat că câștigurile democratice vor fi „apărate”.

Sechestrat la președinție împreună cu familia sa, președintele este „în stare bună de sănătate”, potrivit ministrului său de externe Hamoudi Massoudou, iar „integritatea sa fizică nu a fost amenințată”.

În cadrul unei intervenții la France 24, Massoudou, aflat el însuși la Niamey și șef interimar al guvernului – care se afla la Roma în momentul atacului – a insistat asupra faptului că atribuțiile legale și legitime ale Nigerului au rămas în mâinile președintelui Bazoum. El le-a cerut ofițerilor insurgenți „să revină la ordine” și i-a asigurat că totul se poate rezolva prin „dialog”.

Medierea vest-africană, lansată miercuri odată cu sosirea președintelui bengalez Patrice Talon în Niger, urmează să încerce să găsească o soluție.

Surse diplomatice franceze rămân prudente și consideră că lovitura de stat nu este neapărat o realitate. „Există o înregistrare video în care puciștii spun că au preluat puterea, ceea ce nu este neapărat cazul”, subliniază această sursă.

NIGER, ULTIMUL ALIAT AL OCCIDENTULUI ÎN SAHEL

O lovitură de stat în Niger ar fi o lovitură majoră pentru Occident, în special pentru Franța, care ar pierde unul dintre ultimii săi aliați din Sahel, o regiune vastă, subminată de atacurile grupărilor jihadiste legate de Statul Islamic și Al-Qaida, și devastată de sărăcie și instabilitate.

După Mali și Burkina Faso, Niger, o țară de 26,2 milioane de locuitori care exportă uraniu, dar este foarte săracă, a devenit a treia țară saheliană care a cunoscut o lovitură de stat din 2020 încoace.

Parisul mai are încă 1.500 de soldați în Niger, după ce a pus capăt operațiunii antiteroriste Barkhane și a părăsit Mali sub presiunea juntei de la Bamako.

„O lovitură de stat reușită în Niger ar fi o lovitură teribilă pentru regiune. În mod obiectiv, Bazoum făcea multe pentru a-și salva țara și era partenerul de securitate ideal pentru Occident”, a scris miercuri pe Linkedin analistul american Michael Shurkin de la Atlantic Council pe Linkedin.

În timp ce Vladimir Putin se întâlnește miercuri cu liderii africani pentru un summit Rusia-Africa la care intenționează să discute despre „o nouă ordine mondială”, există de asemenea o mare temere că Rusia, prezentă în Mali prin intermediul mercenarilor grupului paramilitar Wagner, își va avansa pionii.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...