G4Media.ro

Lovitură de teatru în cazul celor aproape 400 de milioane de euro…

Foto: Agerpres / Simion Mechno

Lovitură de teatru în cazul celor aproape 400 de milioane de euro deja plătite de statul român către fraţii Micula / Litigiul cu Comisia Europeană se va rejudeca după o decizie a Curții de Justiţie a UE

Marea Cameră a Curţii de Justiţie a UE a anulat decizia Tribunalului UE care, la rândul lui, anulase decizia Comisiei Europene prin care despăgubirile de 178 de milioane de euro (plus dobânzi şi penalităţi – 395 de milioane de euro) – acordate de Tribunalul arbitral de la Washington (Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții – ICSID) către fraţii Ioan şi Viorel Micula, în 2013 – erau considerate ajutor de stat, potrivit deciziei CJUE din 25 ianuarie 2022. CJUE a trimis cazul spre rejudecare la Tribunalul UE.

Vezi comunicatul CJUE aici. 

Guvernul PNL condus de Ludovic Orban a plătit deja aceşti bani către fraţii Micula în decembrie 2019, după ce oamenii  de afaceri au blocat conturile Romatsa, Nuclearelectrica şi Conpet pentru recuperarea banilor.

„Curtea amintește că ajutoarele de stat trebuie considerate acordate, în sensul articolului 107 alineatul (1) TFUE, la data la care dreptul de a le percepe este conferit beneficiarului în temeiul reglementării naționale aplicabile.

Elementul determinant pentru stabilirea acestei date este legat de dobândirea de către beneficiari a unui drept cert de a percepe ajutorul în cauză și de angajamentul corelativ al statului de a acorda acest ajutor. În fapt, acesta este momentul în care o astfel de măsură este susceptibilă să determine o denaturare a concurenței de natură să afecteze schimburile dintre statele membre, în sensul articolului 107 alineatul (1) TFUE.

În speță, Curtea constată că dreptul la repararea prejudiciului invocat de investitorii suedezi, deși izvorăște din abrogarea, cu încălcarea TBI, a schemei de stimulente fiscale de către România, nu a fost conferit decât prin hotărârea arbitrală din 11 decembrie 2013, care nu doar că a constatat existența acestui drept, dar l-a și cuantificat. Prin urmare, abia la finalul procedurii arbitrale investitorii au putut obține plata efectivă a despăgubirii, chiar dacă aceasta vizează parțial repararea prejudiciului pe care pretind că l-au suferit pe parcursul unei perioade anterioare aderării României la Uniune. Astfel, având în vedere faptul că măsura de ajutor vizată a fost acordată după aderarea României la Uniune, Tribunalul a săvârșit o eroare de drept considerând Comisia necompetentă ratione temporis să adopte decizia în litigiu în temeiul articolului 108 TFUE.

Curtea precizează că chestiunea dacă despăgubirea acordată prin hotărârea arbitrală poate constitui un ajutor de stat, în sensul articolului 107 alineatul (1) TFUE, depășește competența sa în cadrul recursului, întrucât ea nu a fost examinată de Tribunal. În aceste condiții, competența Comisiei întemeiată pe articolul 108 TFUE nu poate în niciun caz să depindă de rezultatul examinării acestei chestiuni, din moment ce controlul preventiv exercitat de Comisie în aplicarea acestei dispoziții are ca obiect în special stabilirea aspectului dacă despăgubirea în cauză constituie un ajutor de stat sau nu”, a arătat CJUE

Timeline cu istoria litigiului dintre fraţii Micula şi Statul român

29 mai 2002 – Regatul Suediei și România au încheiat un tratat bilateral de investiții potrivit căruia fiecare parte va asigura un tratament just și echitabil investițiilor celeilalte părți. Tratatul mai prevedea că diferendele dintre investitori și țările semnatare sunt soluționate de un tribunal arbitral, potrivit comunicatului CJUE. De menţionat că fraţii Micula au cetăţenie suedeză.

2005: În cadrul negocierilor de aderare a României la Uniunea Europeană, guvernul român a abrogat o schemă națională de stimulente fiscale în favoarea investitorilor în regiuni defavorizate, potrivit CJUE. De precizat, în context, că European Drinks, compania fraţilor Micula, îşi are sediul în Bihor, într-o zonă de graniţă considerată defavorizată şi beneficia de anumite facilităţi fiscale din partea statului român. Nemulţumiţi, investitorii suedezi, adică fraţii Micula, au dat statul român în judecată.

2013: Curtea de arbitraj a Băncii Mondiale (ICSID), cu sediul la Washington, a decis că România trebuie să plătească acestora 84,5 de milioane de euro despăgubiri. Plus dobânzi şi penalităţi, în total 178 de milioane de euro, potrivit CJUE. Ulterior, din pricina dobânzilor şi penalităţilor, suma a ajuns în 2019 la 395 de milioane de euro.

30 martie 2015: „Comisia a calificat plata acestei despăgubiri drept ajutor de stat incompatibil cu piața internă, a interzis punerea sa în aplicare și a dispus recuperarea sumelor deja plătite”, potrivit comunicatului CJUE. Vezi decizia CE aici.

Mai departe, fraţii Micula au contestat decizia CE la Tribunalul UE.

18 iunie 2019: Tribunalul UE a anulat decizia Comisiei Europene. „În esență pentru motivul că Comisia a făcut uz retroactiv de competențele sale pentru fapte care erau anterioare aderării României la Uniune la 1 ianuarie 2007. Tribunalul a plecat astfel de la premisa că ajutorul vizat fusese acordat de România la data abrogării schemei de stimulente fiscale, și anume în anul 2005”, arată CJUE în comunicatul de presă emis pe 25 ianuarie 2022.

6 decembrie 2019: fraţii Micula au pus sechestru pe conturile companiilor de stat Romatsa, Nuclearelectrica şi Conpet pentru recuperarea banilor. Vezi aici.

13 decembrie 2019: Guvernul Orban face o primă plată voluntară de 280 de milioane de euro către fraţii Micula pentru stingerea datoriei. Vezi aici.

“Am luat decizia de a plăti suma pentru care există titlu executoriu în România. În mod evident, după ce Ministerul Finanţelor va efectua plata, ne îndreptăm în toate zonele în care avem litigii. La ora actuală Romatsa se găseşte într-un pericol de a nu mai putea efectua serviciile de navigaţie aeriană din cauza lipsei resurselor financiare”, declara premierul Ludovic Orban.

martie 2020: Tribunalul de arbitraj de pe lângă Banca Mondială a respins pretențiile fraților Viorel și Ioan Micula, care solicitau statului român peste 9 miliarde de lei despăgubiri, în cadrul unui alt proces deschis împotriva României. Vezi aici.

5 ianuarie 2022: România a câștigat, definitiv, la Washington,  procesul de arbitraj început încă din 2014 prin care risca plata a 9 miliarde de lei (aproape 2 miliarde de euro) către frații Ioan și Viorel Micula. Un comitet de pe lângă tribunalul internațional de la Washington (ICSID) a respins definitiv pretențiile fraților Micula și a dat dreptate statului român. Detalii aici.

25 ianuarie 2022: CJUE anulează decizia TUE care a validat plăţile către fraţii Micula şi trimite cazul spre rejudecare tot la TUE.

Notă: Alex Costache este jurnalist şi la Ştirile TVR / Foto: Frații Micula (Agerpres / Simion MECHNO)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

27 comentarii

  1. Ăștia sunt aia care au adus plus valoare brandului național?

    • Ăștia is ăia care vând apa colorata cu e-uri și zahăr .

    • Astia sunt „oamenii de afaceri” mufati la resursele politice prin relatii cu partidul-stat, PSD. Cine nu-si mai aduce aminte cum beneficiau tot la cateva luni cu darnicie de anularea datoriilor (impozite, contributii sociale) din partea guvernului PSDR…Pac, aparea doar in monitor ca au scapat de datorii. Bun, termenul era putin mai savant, nu-mi aduc aminte acum, sa nu pricepapa pros timea ce se intampla.
      Sunt curios daca banii astia s-au pierdut deja prin paradisuri fiscale. Ma indoiesc ca va reusi statul sa scoata datoria de la astia.

    • @Dragos Șoșoc treci in WC-u!

    • @tiberius
      Aproape toți directorii din European Drinks au fost senatori sau deputați PNL, așa că nu mai bate câmpii

    • SI CARE E LOVITURA DE TEATRU ?

      fratii miculieni NE-AU SPOLIAT DE MULT MAI MULT. DOBANZILE LA CREDITUL FACUT SA LE PLATIM SUNT INCA PE ATAT !

  2. Nu-i problemă, ca si ei vor plăti Statului Român banii înapoi, ca si ceilalți prinsi cu furturi.
    Statul Roman normal condus de Klovn Iofunîs!!!
    parca si domnul Klovn are ceva de dat înapoi . . de la niste chirie ceva . .

  3. Sunt Mandru ca sunt roman, sunt mandru ca maretul capitalism romanesc a produs asemenea oameni, flori, nu alta.

    Traiasca fratii Micula!

    • Stai sa vezi ca vine generatia a doua de loaze Micula! Aterizeaza cu elicopterul in mijlocul nostru, la propriu!
      BTW, „geniile” din guvernarea PSD care s-au grabit sa plateasca inainte ca disputa sa fie solutionat definitiv de Curtea de justitie a UE, oare pot fi si ei pusi la plata catre statul roman? Sa le retina din subventia pentru partide!

    • Fostii premieri Orban si Citu, ar trebui facuti direct raspunzatori in caz ca plata a fost nejusta, si statul Roman va castiga acum .
      Datorita lor a putut fi facuta acea plata .

    • Nu s-au grabit sa plateasca deloc. A fost o hotarare executorie si fratii Micula au blocat conturile Romatsa pentru a recupera datoria. Da…au blocat conturile companiei care se ocupa de dirijarea avioanelor in spatiul aerian al Romaniei. Da-ti seama ce implicatii putea avea asta in conditiile in care Romatsa este conectata cu restul companiilor de acest gen din toata lumea. Putea pune in pericol siguranta a mii de calatori. Macar citeste primele cateva randuri, ca scrie negru pe alb.

  4. Fratii Micula zisi Chemical Brothers 😆

  5. Fostii premieri Orban si Citu, ar trebui facuti direct raspunzatori in caz ca plata a fost nejusta, si statul Roman va castiga acum .
    Datorita lor a putut fi facuta acea plata .

    • Ce repede se executa la dat banii dar de recupearat de la corupti nici dupa zeci de ani nu-i vedem

    • Au fost fortati sa accepte plata. Fratii au obtinut executare/blocare conturi la Romatsa, Nuclearelectrica….Stii ce reprezinta aceste societati? Crezi ca astfel de societati pot sta cu conturile blocate? Dar unde nu i cap n ai ce cere…

  6. Nu Orban sau Citu i-au facut plata. Acesti doi frati teroristi economic au executat Statul Roman in baza unei hotarari judecatoresti. Banii i-au obtinut benevol in urma executarii silite. Problema este ca in momentul in care vor pierde procesul, Romania nu mai poate recupera banii pentru ca scopul astora a fost sa-i faca nevazuti. S-a lucrat la alt nivel, a fost mafie.

  7. !tiberius

    eu citesc pe-acilea ca plata a fost facuta de domnul Orban (PNL)….

    nu inteleg de ce deformati adevarul….

  8. @Lica Samadaul: Unuia dintre cei doi, celui cu ochelari, i-au ramas urmele de la epoleti pe costum, daca va uitati atent. 🙂

  9. Șmecheria, hoția și corupția nu sunt inventate in Romania. Șampanie pt roti, hoți și corupți.

  10. 2 oameni care sunt printre cei mai mari patrioti precum; Elena Udrea, Cocos, Buzoianu, Mazare, Nastase, Vanghelie,
    Asa trofee cine mainare 😅
    Datorita politicienilor corupti, justitiei corupte si incompetente tara se vinde pe bucati,
    Fara cuvinte cum acesti 2 mafioti fura pe fata banii tarii.

  11. Care ciobani din România au dreptul să blocheze conturile Romatsa și Nuclearelectrica, putem vedea pozele dânșilor că pe asta de mai sus am văzut-o și ne-a plăcut mult de tot.

  12. Acum să vină Statul Român și să-i execute, pentru plata „voluntară” a celor 280 milioane Euro, pe fostul premier Orban, pe fostul ministru de finanțe Câțu, dar și pe generalii de la SIE și SRI, care ani și ani au stat în spatele clanului Micula cu finanțări ilegale sau neconforme de la bugetul nației. E clar că banii s-au „topit” printre „adevărații băieți deștepți”, care i-au luat pe cei doi frați „germeni”, niște informatori ai fostei Securități ce se învârteau cu schimbul valutar stradal prin Băile Felix și Oradea … și i-a făcut oameni de afaceri de succes. Doi infractori care trăiau din ajutor social în Suedia, înainte de fi îmbogățiți din rezerva valutară nerecuperată a țării, cunoscută ca fiind „banii lui Ceaușescu”.

  13. traiasca USL!