G4Media.ro

Lovitură pentru Dragnea de la CCR: Legea pentru Fondul Suveran de Dezvoltare…

Lovitură pentru Dragnea de la CCR: Legea pentru Fondul Suveran de Dezvoltare e neconstituțională. Dragnea discutase cu Netanyahu despre Fond

Curtea Constituţională a României a admis, miercuri, sesizările formulate de preşedintele Klaus Iohannis, de PNL, USR şi PMP la legea privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, transmite Agerpres. Fondul Suveran este una dintre marile inițiative ale lui Liviu Dragnea, despre care liderul PSD a discutat anul trecut cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a anunţat că legea privind înfiinţarea FSDI a fost declarată neconstituţională, deoarece acest fond nu trebuia înfiinţat printr-o lege, ci printr-o hotărâre de Guvern.

Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI), este, potrivit legii inițiate de PSD, un mamut care va gestiona discreționar acțiunile deținute de stat la cele mai perfomante companii românești. Proiectul FSDI a fost o inițiativă a lui Liviu Dragnea încă din campania electorală din 2016.

În iulie 2017, Dragnea scria pe Facebook după o întâlnire în Israel cu premierul Netanyahu că a discutat cu acesta despre ”oportunitățile de a consolida cooperarea noastră prin atragerea capitalului israelian în Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții”.

Iată câteva dintre prevederile legii care a fost declarată neconstituțională:

– lipsa de transparență în privința înstrăinării/privatizării acțiunilor la companiile cu capital de stat
– politizarea numirii administratorilor FSDI
– Capitalul social al FSDI subscris integral este de 9 miliarde de lei. O sumă uriașă pentru România, care nu e clar cum va fi folosită. La constituire, statul va vărsa în conturile acestei companii 200 de milioane de lei, urmând ca restul până la 9 miliarde de lei să fie vărsați în următorii 5 ani.
– Numărul companiilor ale căror acțiuni vor face parte din capitalul social al Fondului a ajuns la 33. Printre ele se numără ”bijuteriile” economiei, companii extrem de profitabile, care vor putea fi privatizate de FSDI fără un control real pe procesul de privatizare: Hidroelectrica, pachetul de acțiuni de la OMV Petrom, Antibiotice Iași, Oil Terminal, Nuclearelectrica, CE Oltenia, CFR SA, Poșta Română.
– Nu există un filtru de control al performanței FSDI. Astfel, ultima versiunea a proiectului de lege votat în Parlament a eliminat comitetul consultativ care avea rolul unui cenzor al Fondului. A fost eliminat articolul din versiunea votată de Senat în 18 aprilie și care statua ”că Indicatorii de performanţă pe termen mediu şi lung se elaborează de către Ministerul Finanţelor Publice, în calitate de reprezentant al statului ca acţionar unic al FSDI, prin consultarea cu un comitet consultativ şi se aprobă de către Guvern, împreună cu strategia investiţională. Comitetul consultativ prevăzut la alin. include 3 reprezentanţi ai Guvernului şi câte un reprezentant al Băncii Naţionale a României, al Autorităţii de Supraveghere Financiară, mediului academic, industriei financiar-bancare, Parlamentului şi societăţii civile. Comitetul se constituie prin ordin al ministrului finanţelor publice”.

Foto: Liviu Dragnea și Benjamin Netanyahu la întâlnirea la care au discutat despre Fondul Suveran (foto: Pagina de Facebook Liviu Dragnea)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

23 comentarii

  1. „Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a anunţat că legea privind înfiinţarea FSDI a fost declarată neconstituţională, deoarece acest fond nu trebuia înfiinţat printr-o lege, ci printr-o hotărâre de Guvern.”

    Cu alte cuvinte, CCR nu a gasit neconstitutionala legea in sine, ci doar modalitatea prin care a fost adoptata.
    Practic, CCR i-a dat (inca o data) mura-n gura lui Dragnea.
    Adica, Dorneanu i-a aratat (din nou) lui Dragnea cum poate sa-si duca planurile la indeplinire, de unul singur, fara sa mai consulte Parlamentul.
    Dai OUG si totul este perfect constitutional.

    • Dacă Dragnea l-a făcut pe Ponta „șobolan”, iar șeful actual al PSD (PCR) a primit votul cetățenilor, deținând și funcția publică de șef al Camerei Deputaților, atunci, înseamnă că a jignit întregul popor , mai ales că;
      în prezent este cunoscut deja, ca fiind „condamnat penal cu mandat în Parlament”,
      funcție unică politică pe mapamond.
      Oare, credeți că în final, poate să urmeze al drum, față de acela al dictatorului N.Ceaușescu?

  2. Pai ce mare lovitura????
    Ce il costa sa o face prin Hotarare de Guvern

  3. „Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a anunţat că legea privind înfiinţarea FSDI a fost declarată neconstituţională, deoarece acest fond nu trebuia înfiinţat printr-o lege, ci printr-o hotărâre de Guvern.”

    Practic, Dorneanu i-a aratat (din nou) lui Dragnea ce trebuie sa faca pt ca legea respectiva sa fie constitutionala. Sa apeleze la o OUG. Astfel, totul va fi constitutional.

    • Condamnatul penal cu mandat în Parlament Liviu Dragnea are voie să facă șobolani pe românii care l-au votat, avănd o funcție publică în conducerea țării?

      Dacă Dragnea, șef al PSD, îl consideră „șobolan” pe Ponta, fost șef al acestui partid și amândoi au primit votul întregului popor, atunci, actualul șef al PSD și al Camerei Deputaților a jignit, folosind expresia „șobolan”, pe toți cetățenii care l-au ales și având în vedere situația gravă în care se află față de lege (condamnat penal cu mandat în Parlament) credeți că îl mai poate ierta cineva, în afară de PSD (PCR), Iliescu și … probabil Putin?

      Condamnat penal cu mandat în Parlament, Liviu Dragnea are voie să faca șobolani pe romanii care l-au votat, avand o functie publică in conducerea țării?

  4. Doamne, ce lovitura!!! Nu o sa mai fie domnu Dragnea niciodata ce a fost…
    Nu-i problema, facem OUG, a zis si CCRu!

    • Nicio problema, procurorii doar asta asteapta!

    • Esti ingramadit la minte ca toti pesedacii (platiti sau din convingere).
      OUG nu e HG, iar dorneanu de HG a vorbit.
      OUG sfarseste tot printr-o lege si deci devine din nou neconstitutionala.
      Nu esti doar asistat dar esti si analfabet functional.

  5. Nu o sa mai fie domnu Dragnea niciodata ce a fost…normal, cica intratul la puscarie iti cam schimba viata.

    • Si de asemenea lui Vaselina si lui Alifie…

  6. Nu e valabila decizia ccr,ca asa a zis presa,ca un judecător are mandatul depășit….:))

  7. Ati gresit titlul acestui articol: sugestie pentru Dragnea,nu lovitura.

  8. Hastagisti guitau ca e rea CCR si e sluga PSD

    • Si tu postacule grohai crezand ca,canti.

    • “Că,cânți”, pana si asistații scriu mai corect…

    • Tu esti alt asistat. dorneanu i-a dat mura-n gura mecanicului auto repetent, ce sa faca, asa ca nu te mai da ce nu esti, adica destept.

      Bai @Asistat, ai si orbul gainii? Nu vezi virgula, agramat cu patalama ce esti. Oricum, voua vi se potriveste de minune cacofonia.

  9. In concluzie , acest fond de investitii poate fi infiintat printr-o hotarare de guvern , si problena este inchisa .

  10. Astia sunt atat de incompetenti incat nici macar sa faca o lege constitutionala nu mai sunt in stare!

  11. Ce ma fac cu voi ?
    CCR nu a discutat decat un motiv neevocat de catre niciuna din partile care au sesizat Curtea.

    Nu au intrat in discutia criticilor de fond pt ca asta e treaba serioasa si necesita timp ori timpul lipseste acum cand vacanta a inceput deja de doua saptamani !

    PS. Ca sa va linistesc pe unii ( cei ” buni”) si sa-i oftic pe altii (cei „rai”) va intreb : L-ati auzit pe Valerica Dorneanu spunand ca sesizarile formulate impotriva FSDI au fost respinse ? NU !

    PPS. Daca HG va prelua integral textul legii si Presedintele si partidele vor depune noi sesizari in care vor inlocui doar cuvantul „Lege” acolo unde aparea in textul initial cu cuvintele „Hotarare de Guvern” !

    PPPS. Fruntea sus ! Nu disperati, lupta continua ! Pa ! 😉

    • Am omis sa fac o precizare importanta !
      Hotararile de guvern se ataca la instanta de contencios, nu la CCR-ul pesedist !

      PS. In instanta de contencios CCR a pierdut deja vreo doua procese, asa ca, eu unul nu vad de ce, daca hotararea va fi nelegala nu l-ar pierde si pe al treilea ! 😉

    • Acum pricepi Su, de ce ti-am ”delegat-o” pe Anna sa mearga cu tine in vacanta ? Esti o valoare omule si meriti cateva clipe de relaxare…!
      Sejur placut in continuare…!