G4Media.ro

Luați micul dejun, prânzul sau cina în 20 de minute sau chiar…

Sursa foto: Pixabay.com

Luați micul dejun, prânzul sau cina în 20 de minute sau chiar mai repede de atât? Experții cred că ar trebui să mâncați mai încet

Experții tind să se concentreze pe tipurile de alimente pe care le puteți mânca pentru a vă îmbunătăți sănătatea. Dar viteza cu care vă devorați masa contează la fel de mult, scrie Associated Press. Mâncatul prea rapid prezintă riscuri, cum ar fi să vă înecați cu mâncarea și posibilitatea să mâncațo prea mult înainte să vă spună creierul să vă opriți. Înfulecarea mâncării riscă, de asemenea, să vă enerveze tovarășii de masă mai lenți sau persoana care și-a făcut timp să vă gătească masa.

Iată câteva sfaturi din partea oamenilor de știință cu privire la încetinirea ritmului în care mâncăm și pentru a adopta o abordare mai atentă a consumului de alimente.

Cât de repede este prea repede?

Dacă sunteți genul de persoană care poate termina în mod obișnuit micul dejun, prânzul sau cina în mai puțin de 20-30 de minute, mâncați prea repede.

„Este nevoie de aproximativ 20 de minute pentru ca stomacul să comunice creierului printr-o serie întreagă de semnale hormonale că este plin”, a declarat Leslie Heinberg, de la Centrul pentru Sănătate Comportamentală de la Clinica Cleveland.

„Astfel, atunci când oamenii mănâncă rapid, pot rata aceste semnale și este foarte ușor să mănânce dincolo de punctul de sațietate.”

De ce este aceasta o problemă?

Persoanele care mănâncă repede sunt susceptibile de a înghiți mai mult aer, a spus Heinberg, ceea ce ar putea duce la balonare sau indigestie. Mestecatul necorespunzător al alimentelor poate, de asemenea, compromite digestia, ceea ce înseamnă că nu veți obține toți nutrienții din mâncare. De asemenea, bucățile de mâncare nemestecate ar putea rămâne blocate în esofag.

Unele studii anterioare au sugerat că persoanele care mănâncă repede prezintă cel mai mare risc de obezitate, în timp ce persoanele care mănâncă cel mai încet sunt cele mai puțin predispuse la obezitate.

Cum puteți să mâncați mai încet?

Pentru început, închideți televizorul și lăsați telefonul jos.

„Dacă mănânci în timp ce te uiți la televizor, oamenii au tendința de a mânca până când apare o reclamă sau se termină emisiunea”, a spus Heinberg, adăugând că oamenii sunt mai puțin înclinați să acorde atenție semnalelor proprii ale corpului că este plin. „Când facem lucruri în timp ce mâncăm, mâncăm mai puțin conștient. Iar asta ne determină adesea să mâncăm mai mult”.

Ea a spus că atunci când oamenii se concentrează exclusiv pe mâncare, tind să se bucure mai mult de masă și să mănânce mai puțin.

Heinberg a recunoscut, de asemenea, că ritmul în care mâncați este adesea un obicei înrădăcinat, dar a spus că schimbarea este încă posibilă. Ea a sugerat lucruri precum folosirea mâinii non-dominante pentru a mânca, încercarea de ustensile pe care nu le-ai folosi în mod obișnuit, cum ar fi bețișoarele sau luarea unei pauze deliberate pentru a bea apă atunci când farfuria este parțial goală.

Dacă aveți o viață ocupată, poate fi inevitabil să luați prânzul în timpul unei întâlniri de lucru sau să mâncați o gustare în timp ce faceți comisioane. Dar Sarah Berry, cercetător șef la compania britanică de nutriție ZOE, a spus că atunci când este posibil, „fiți atenți la gustul și senzația alimentelor”.

„Dacă nu suntem pe deplin prezenți, este foarte ușor să mâncăm mai repede și să nu observăm cât de mult am consumat”, a spus Berry.

Mestecă-ți mâncarea, așa cum ți-a spus mama

Unul dintre cele mai simple lucruri de făcut este să creșteți numărul de înghițituri pe care le luați, a spus Helen McCarthy, psiholog clinician la British Psychological Society.

„Dacă mestecați fiecare îmbucătură un pic mai mult, acest lucru vă va încetini mâncatul”, a spus ea.

Tipul de alimente pe care le mâncați poate face, de asemenea, o diferență, subliniind că este mult mai ușor să mâncați mai repede alimente ultraprocesate sau rapide, deoarece acestea au de obicei o textură mai moale.

„Este greu să mănânci legume și proteine în același ritm cu ceva care este foarte procesat și necesită mai puțină mestecare”, a spus McCarthy.

Unii dintre pacienții săi au raportat, de asemenea, un efect secundar neintenționat odată ce au început să mănânce mai lent, făcând referire la o femeie care mânca adesea o cutie de chipsuri în fiecare seară. Când McCarthy i-a spus să încetinească și să mănânce fiecare chips în parte, pacienta i-a spus că „a fost ca și cum ar fi avut o gură plină de substanțe chimice lipicioase”.

„Nu i se mai păreau plăcute”, a spus McCarthy.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.