Ministrul Lucian Bode, implicat în scandalul BMW și în controversa doctoratului, cere un ”armistițiu politic” până la decizia privind intrarea României în Schengen. ”După realizarea acestui obiectiv putem să reluăm toate disputele”
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a cerut luni un ”armistițiu politic” până la luarea unei decizii privind eventuala aderare a României la spațiul Schengen, decizie ce ar putea fi luată la Consiliul UE din luna decembrie, potrivit News.ro. Bode, implicat în scandalul licitației BMW și în controversa legată de doctoratul său, arată că ”disputele politice” pot fi reluate după eventuala intrare în Schengen.
”Vreau să fac un apel la un armistiţiu politic: este timpul ca toate forţele politice să dovedească unitate pe acest dosar major pentru România. Sunt momente când nu trebuie să ratăm şansa istoriei şi să dovedim maturitate politică şi consens. Pentru că dosarul Schengen nu este pe persoană fizică, este al României şi nu trebuie virusat politic. Sigur că după realizarea acestui obiectiv putem să reluăm toate disputele politice şi, dacă este nevoie, eu personal sunt pregătit să intru în orice malaxor al diversiunilor, doar ca România să fie ţară membră a Spaţiului Schengen începând cu 1 ianuarie 2023”, a declarat luni Lucian Bode.
Ministrul de Interne se arată convins că România nu este ”departe” de a atinge obiectivul aderării la Spaţiul Schengen. ”O eventuală amânare a luării unei decizii în timpul preşedinţiei cehe a Consiliului Uniunii Europene ar avea efecte nefaste şi greu de contabilizat, culminând cu amplificarea curentului eurosceptic şi în România”, arată el. El face un apel pentru unitate politică pe acest subiect: ”Dosarul Schengen nu este pe persoană fizică, este al României şi nu trebuie virusat politic”.
”Am încredere că echipa de aici, împreună cu toţi cei implicaţi în funcţionarea acestui centru ştiu foarte bine ce au de făcut şi vor face o treabă bună în continuare, mai ales în contextul actual în care ne pregătim să devenim membri cu drepturi depline ai Spaţiului Schengen. Aderarea la Spaţiul Schengen este o prioritate pentru România. (…) Nu există niciun dubiu că România a acţionat exemplar şi şi-a dovedit pe deplin solidaritatea şi angajamentul pentru Uniunea Europeană în toţi aceşti ani, culminând cu acţiunile exemplare din ultimul an în gestionarea crizei umanitare şi de securitate din Ucraina. România nu numai că îndeplineşte în continuare cerinţele tehnice privind apartenenţa sa la Spaţiul Schengen, ci a continuat să se raporteze pro-activ la evoluţiile înregistrate de acquis-ul Schengen în tot acest interval de timp. Trebuie să existe un echilibru între obligaţiile pe care şi le asumă fiecare stat membru al Uniunii Europene şi drepturile de care beneficiază. România şi-a asumat toate obligaţiile, dar nici astăzi, la mai mult de 10 de ani de la încheierea evaluărilor tehnice, cetăţenii români nu se bucură de dreptul de a călători fără controale în statele membre. Aş vrea să subliniez că o eventuală amânare a luării unei decizii în timpul preşedinţiei cehe a Consiliului Uniunii Europene ar avea efecte nefaste şi greu de contabilizat, culminând cu amplificarea curentului eurosceptic şi în România. Acum este momentul să punem punct acestui proces început cu mulţi ani în urmă şi cred că acest lucru se poate întâmpla în timpul preşedinţiei cehe a Consiliului Uniunii Europene”, a afirmat ministrul Afacerilor Interne, luni, la inaugurarea Pavilionului de Pregătire Integrată din cadrul Centrului Multifuncţional de Pregătire Schengen din Buzău.
Potrivit acestuia, România a oferit mereu argumente puternice pentru decizia politică în favoarea aderării la Spaţiul Schengen, iar aderarea este ”o aşteptare firească”.
”Eu am convingerea că nu suntem departe de atingerea acestui obiectiv”, a adăugat ministrul.
Lucian Bode a făcut apel, în discursul ţinut la Buzău, către forţele politie pentru a da dovadă de consens în privinţa acestui subiect.
Ministrul a subliniat centrul de pregătire Schengen de la Buzău, chiar dacă mai puţin cunoscut publicului larg, este o structură importantă a MAI, fiind un adevărat ”laborator de pregătire profesională” care a contribuit semnificativ la pregătirea aderării.
sursa: News.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
24 comentarii