Lucian Bode, despre aderarea la Schengen: ”Rămânem la varianta de punere pe ordinea de zi la consiliul ordinar din martie sau la orice consiliu extraordinar/ Vă imaginați că Bulgaria ar fi susținut decuplarea de România?”
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat, vineri, că România va rămâne la varianta de punere pe ordinea de zi a aderării la Spațiul Schengen în Consiliul ordinar JAI din martie 2023 sau ”în orice consiliu extraordinar” ar avea loc până atunci.
Bode a mai spus că România nu a luat în calcul niciodată o decuplare de Bulgaria pentru că ar fi ”incorectă” având în vedere relațiile ”foarte bune” cu această țară.
Principalele declarații:
- O decizie profund injustă pentru România, pentru români. Cetățeni europeni fiind, de 15 ani, au arătat un puternic atașament de valorile europene.
- Surprinderea noastră e cu atât mai mare cu cât vine din partea unei țări, Austria, care fără argumente a dat acest veto în condițiile în care în 16 noiembrie, aici, la București, valida printr-o declarație susținerea aderării României la Schengen.
- Am propus ieșiri din impas, din păcate soluțiile noastre nu au fost auzite, nu au spus că nu sunt de acord cu ele (plan de acțiune, colaborare polițienească, preluare migranți, planul de acțiune prezentat de Comisie, puternic susținut de România, venit la propunerea Austriei), toate aceste soluții nu au fost auzite de Austria.
- O decizie de aderare a României poate fi luată doar în JAI. Următorul consiliu ordinar este în martie. Dacă până atunci va exista un consiliu extraordinar, în înțelegerea serviciului juridic al Comisiei nu este nevoie să mai parcurgem etapele parcurse deja, ci de un vot și unanimitate.
- Decuplarea de Bulgaria înseamnă reluarea tuturor procedurilor? Acest scenariu nu a existat pe masa Consiliului JAI. Pentru aderare era nevoie de unanimitate. Vă imaginați că Bulgaria ar fi susținut decuplarea de România?
- Pe noua procedură de evaluare a unui stat candidat lucrurile sunt relativ mai simple. Niciun stat nu a fost evaluat pe noua procedură.
- Rămânem la varianta de punere pe ordinea de zi la consiliul ordinar din martie sau la orice consiliu extraordinar.
- Toți ne-au susținut, nu am văzut în niciun consiliu atâta susținere pentru România.
- Nu s-a pus această problemă din două motive (decuplarea de Bulgaria, n.red.): E nevoie de unanimitate. Și doi am început procedurile cu Bulgaria, avem o relație foarte bună, de vecinătate, de parteneriat, de colaborare, ar fi fost incorect.
- Austria a propus un singur lucru, amânarea deciziei.
- Ministrul de Interne croat nici măcar nu a mai luat cuvântul, toată lumea era extrem de mâhnită de decizia Austriei.
- Multe lucruri ar trebui să se schimbe după acest veto nemeritat.
- De-abia aștept să prezint opiniei publice tot ceea ce a făcut MAI pentru ca această decizie să ajungă la votul JAI unde votul este eminamente politic.
- De 11 ani, Guvernul României și MAI au investit peste 1 miliard de euro în tehnologii noi, a pregătit peste 60.000 de specialiști, a primit vizita de evaluare voluntară a 25 de specialiști, în perioada 9-12 octombrie, a primit vizita de evaluare a specialiștilor din Olanda, toate aceste evaluări au ieșit impecabile.
- Comunicarea Comisiei a fost că România respectă toate condițiile pentru Schengen și am fost dați exemplu de bună practică.
- V-au reproșat ceva colegii? Păreau nemulțumiți. Toată lumea a fost nemulțumită.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii