G4Media.ro

Lucian Croitoru: Inflația este în cea mai mare măsură rodul intervențiilor guvernamentale…

Lucian Croitoru: Inflația este în cea mai mare măsură rodul intervențiilor guvernamentale directe sau indirecte în economie / O importantă vină în creșterea inflației o au politicile „verzi”, făcute în ritm prea alert, impus de guverne, neidentificat de piețe

Lucian Croitoru, consilierul pe politică monetară al guvernatorului BNR, arată într-o analiză postată pe Facebook că ”inflația nemaiîntâlnită în ultimii 40 de ani în economiile dezvoltate este în cea mai mare măsură rodul intervențiilor guvernamentale directe sau indirecte în economie, în special pe ruta welfare state”.

El arată că aceste politici guvernamentale au provocat creșterea datoriilor publice.

O altă cauză identificată de consilierul guvernatorului BNR pentru inflație ”politicile „verzi”, făcute în ritm prea alert, impus de guverne, neidentificat de piețe. De aici multe distorsiuni introduse între cerere și ofertă pe piața energiei”.

Postarea integrală a lui Lucian Croitoru:

În opinia mea, inflația nemaiîntâlnită în ultimii 40 de ani în economiile dezvoltate este în cea mai mare măsură rodul intervențiilor guvernamentale directe sau indirecte în economie, în special pe ruta welfare state. Această concepție a dus la creșterea datoriilor publice la niveluri mari, fără ca să le acompanieze o perspectivă credibilă referitoare la politici fiscale care să asigure rambursarea lor sută la sută în termeni reali, chiar dacă rambursarea în termeni nominali este realizată.

Mai recent, o importantă vină în creșterea inflației o au politicile „verzi”, făcute în ritm prea alert, impus de guverne, neidentificat de piețe. De aici multe distorsiuni introduse între cerere și ofertă pe piața energiei.

Nu în ultimul rând, sunt vinovate politicile monetare de relaxare cantitativă. Atunci când a devenit necesară renunțarea la ele, atenția a fost concentrată prea mult pe ocupare, nu pe prețuri. Toate acestea au fost amplificate de pandemie și de război și s-au răspândit rapid și în economiile emergente.

Acum este aproape amunzant, dacă nu ar fi tragic, cum unele analize schimbă rolurile între factorii cauzali fundamentali și cei care au amplificat evoluțiile cauzate. Prea puțini recunosc că inflația este rodul politicilor guvernamentale, că inflația este o politică. Cum să rezolvi această maladie dacă nu vrei să recunoști cauzele? Mai mult, unii cred că tratamentul adecvat ar fi și mai multă intervenție fiscală, controlul prețurilor, sugrumarea afacerilor prin impozite etc. Doar paleative, nimic despre cauzele fundamentale. Credința aceasta că grupuri de oameni (guverne, agenții, think-tank-uri etc) știu ce e mai bine pentru societate și că pot coordona mai bine alocara resurselor decât piețele este la baza faptului că inflația este o politică. Iar pandemia și războiul sunt folosite și mai mult pentru a crește rolul statului în toate domeniile.

Vă reamintesc avertismentul lui Hayek: „‘Emergencies’ have always been the pretext on which the safeguards of individual liberty have been eroded – and once they are suspended it is not difficult for anyone who has assumed emergency powers to see to it that the emergency will persist.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Și BNR cum a colaborat cu guvernele și cu cei care fac politică în Ro, adică decid?! Cum a reușit să le atraga atenția și să le influențeze deciziile? Că nu s-a văzut NIMIC!

  2. Eu zic ca Putin este de vina. A spus-o si Mr. Biden cazând in cap de pe bicicleta.

  3. Pai zic sa mai asteptam, poate nu arde Europa vara asta. Sau viitoarea. Sau de acum inainte. Sa lasam piata sa decida pana nu ne mai permitem apa si aerul, si apoi sa luam masuri.

    Sik.tir.

  4. Hai să cumpărăm gaz de la ruși, de la prietenii securiștilor, ca să fim fraieri la infinit.

  5. De la bunicu’ Isarescu: inflatia se serveste rece, cu ceai de tei.

  6. Corect, BNR trebuie sa se impună, inflația este o politică și trebuie oprita urgent.

  7. Corect, orice intervenție în economie produce dezechilibre, dacă desființezi ceva trebuie să pui în loc altceva. Plus că dacă ne uităm în deciziile guvernului nostru ne crucim câte excepții de la impozitare și facilități, ca să nu zic pomeni electorale, găsim.