G4Media.ro

Lucian Croitoru: O rată a dobânzii care mai mult ar încurca

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Si totusi… propunerea de astazi a Ziarului Financiar mi se pare cea mai rezonabila:
    Sa inlocuim ROBOR-ul cu media dobanzilor oferite de banci la depozitele pt populatie pe 12 luni.
    Pana la urma mereu ni se spune ca bancile dau credite din banii atrasi ca depozite. Foarte bine. Inteleg ideea ca si banca e o societate care cauta profit. Sa-si puna marja de profit peste dobanda pe care o da la depozite si sa dea banii atrasi in depozite ca si credite. Simplu.
    Imi pare rau sa va spun dle Croitoru dar de data asta guvernul PSD are dreptate. Nu e ok ca romanii sa se imprumute cu dobanzi duble fata de unguri, polonezi, cehi, samd. Bancile din Romania fac profituri prea mari pe spatele populatiei si prin urmare trebuiesc reglementari mai stricte in acest sens. Sunt un om de dreapta care voteaza USR si PLUS car condamna PSD si Dragnea cu asprime pt tot ce au facut in acesti 2 ani de cand au luat puterea, mai ales in privinta justitiei si statului de drept, dar la problema cu dobanzile platite de populatie pt credite nu pot sa ii contrazic. Au un punct de vedere corect. Dat fiind faptul ca BNR inchide ochii si nu face nimic pt a imbunatati situatia, e normal ca guvernul sa intervina cu o supra-reglementare si sa taie aceasta lacomie a bancilor prezente in Romania.

  2. Ideea utilizării în formula de calcul al dobânzii a unei medii a indicelui robor pe o anumită perioadă este buna, mai atenuează fluctuațiile.
    În plus corect ar trebui pentru creditele cu scadenta mare (10 ani și peste) că recalcularea dobânzii sa se facă anual, nu la 3 luni (eventual utilizând media robor 12m pe perioada de 12 luni precedenta).
    O alta idee buna ar fi că BNR sa publice zilnic detaliat odata cu indicii robor și tabelul cu ratele oferite de banci care au stat la baza calculării acestor indici.

  3. Bre nea Lucica, mata esti baiat destept si stii ce spui, problema lu matale e ca vorbesti la analfabeti functionali care nu intelege cu dobânzele, dar are toti idei. Ca asa e, la economie se pricepe orice inginer.

  4. Pai stii ce se zice in popor, nu? Aia care nu pot intra la Politehnica se duc la Economie.
    Pt ca deh, nivelul de matematica care se face la Poli e la ani lumina de ce se face la Economie. Deci e cumva de inteles de ce enomistii nu vad la profunzimea la care vad inginerii. 😉

    • ai ramas blocat in ssmd!
      mediul inconjurator este altul decat cel concentationar pentru care ai fost programat!

  5. daca ”guvernul psd are dreptate”, m-am lamurit!
    dobanzile se coreleaza cu inflatia si cu raportul cerere oferta de creditare. guvernul psd a produs in romania inflatie dubla fata de tarile de care scrii si inflameaza cererea de creditare prin foamea permanenta a bugetului.
    or fi bancile romanesti lacome, este in logica oricarei afaceri, dar sunt mici copii fata de guvernul psd si beneficiarii guvernarii!