Lucrările la Nord Stream 2, care leagă Rusia de Germania, au fost reluate după o fază de testare/ Compania rusă Fortuna: Toate lucrările se desfăşoară în conformitate cu autorizaţiile primite
Lucrările de construcţie la gazoductul Nord Stream 2 între Rusia şi Germania au fost reluate sâmbătă în apele daneze după o fază pregătitoare de aproape două săptămâni, a anunţat Nord Stream 2, relatează AFP, citată de Agerpres.
Instalatorul rus de conducte Fortuna, ”care a început lucrările pe 24 ianuarie (…) a început, după teste reuşite, astăzi (sâmbătă) instalarea ţevilor”, a indicat compania într-un comunicat.
”Toate lucrările se desfăşoară în conformitate cu autorizaţiile primite”, se menţionează în comunicat.
La începutul lunii decembrie, lucrările pentru Nord Stream 2, un proiect în valoare de peste 9 miliarde de euro şi 1.200 de kilometri de legătură submarină, au fost reluate în apele germane, după ce au fost suspendate timp de aproape un an din cauza sancţiunilor americane.
Nord Stream a fost autorizat de autorităţile daneze să reia lucrările în apele sale, începând cu 15 ianuarie. Dar operatorul menţionase o fază ”pregătitoare” înainte de reluarea lucrărilor, pe fondul incertitudinii legate de transferul de putere între fostul preşedinte american Donald Trump şi succesorul său Joe Biden.
Context
Departamentul de Stat al SUA a reafirmat că gazoductul Nord Stream 2, care urmează să aducă gaz natural din Rusia în Germania via Marea Baltică, subminează securitatea transatlantică, notează joi dpa, citată de Agerpres.
„Nord Stream 2 şi al doilea tronson al Turk Stream sunt proiectate să întărească pârghiile Rusiei asupra aliaţilor şi partenerilor noştri şi subminează securitatea transatlantică”, a declarat miercuri într-o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.
Price a subliniat că SUA vor continua să monitorizeze construirea conductei, despre care se crede că este finalizată în proporţie de circa 90%.
„Vom monitoriza activităţile de finalizare sau certificare a conductei şi dacă au loc astfel de activităţi vom face o evaluare a aplicabilităţii de sancţiuni”, a adăugat purtătorul de cuvânt.
Sancţiunile sunt unul din numeroasele instrumente de care dispun Statele Unite, a menţionat el.
SUA susţin că Nord Stream 2 va submina securitatea energetică a Europei, făcând ca Germania şi alţi aliaţi ai SUA să depindă în prea mare măsură de livrările de energie din Rusia, aminteşte dpa.
În acelaşi timp, gazoductul ocoleşte Ucraina, ceea ce o privează de taxele de tranzit de care poate beneficia pentru transportul gazului rus în restul Europei.
SUA au sancţionat mai multe companii implicate în construirea Nord Stream 2, dar cancelarul german Angela Merkel continuă să sprijine acest proiect.
Susţinătorii Nord Stream 2 au acuzat de asemenea Washingtonul că de fapt este interesat să vândă gaz natural american în Europa.
Noile declaraţii de la Departamentul de Stat vin pe fondul intensificării apelurilor către Germania de a abandona proiectul, în lumina tratamentului acordat de Rusia disidentului Aleksei Navalnîi şi susţinătorilor acestuia.
Ambasadorul Rusiei la Berlin, Serghei Neceaev, a asigurat că speculaţiile privind o dependenţă a Europei de gazul rus sunt nefondate, într-o declaraţie publicată miercuri de Berliner Zeitung.
Citește și
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii