G4Media.ro

Lucruri importante pe care încă nu le ştim despre coronavirus – Analiză…

Sursa foto: Pixabay.com

Lucruri importante pe care încă nu le ştim despre coronavirus – Analiză BBC

În ciuda eforturilor susţinute ale oamenilor de ştiinţă din întreaga lume, există încă multe necunoscute legate de noul coronavirus. Cu toţii suntem, practic, în acest moment, parte a unui experiment la scară planetară, în care se încearcă găsirea unui răspuns la această problemă globală adusă de Covid-19, se arată într-un material BBC, citat de Digi24.

Iată care sunt marile întrebări la care savanţii şi specialiştii încă încearcă să găsească un răspuns clar.

1. Câte persoane sunt, de fapt, infectate?

E una dintre întrebările cele mai banale, dar, totodată, esenţiale. La nivel global, sunt confirmate oficial, în acest moment, peste 600 de mii de cazuri. Bilanţul e în continuă creştere, dar aceste cifre reprezintă doar o parte din numărul total de persoane infectate, care încă rămâne necunoscut.

În plus, acest mister este sporit de aşa-numitele persoane asimptomatice: acestea pot fi deja infectate, fără să aibă habar de asta.

Dezvoltarea unor teste specifice care să detecteze prezenţa anticorpilor i-ar ajuta pe savanţi să afle dacă cineva a avut acest virus. Doar atunci se va şti precis cât de mult şi de uşor se propagă acesta.

2. Cât de mortal este, în realitate, Sars-Cov-2?

Atâta vreme cât nu cunoaştem exact numărul persoanelor infectate, devine imposibil să determinăm cu precizie rata mortalităţii.

Rata deceselor diferă şi ea, de la ţară la ţară. În acest moment, conform oficialilor guvernamentali britanici, în jur de 1% din persoanele care iau virusul mor. Dar în Italia, acest procent este de peste 10%.

Conform OMS, la nivel global, acest procent este de 3,4%.

Dacă sunt luate în considerare şi numărul de cazuri asimptomatice (care rămân „sub radar”, nedetectate), atunci procentul ar fi mai mic.

3. Care sunt toate simptomele pe care le provoacă noul coronavirus?

Principalele simptome ale acestei boli sunt febra şi tusea seacă. Durerile în gât, durerile de cap şi diareea au fost, de asemenea, raportate în anumite cazuri. De asemenea, pierderea gustului ori a mirosului sunt, şi ele, posibile semne ale infectării cu SARS-CoV-2.

Cea mai importantă chestiune, rămasă în dezbatere, este dacă simptomele uşoare de răceală, precum strănutul sau curgerea nasului pot fi luate în considerare.

4. Ce rol au copiii în răspândirea bolii?

În mod clar, copiii pot contracta noul coronavirus. Cu toate acestea, ei dezvoltă simptome uşoare şi, până în prezent, s-au înregistrat cazuri puţine de decese în rândul copiilor, comparativ cu alte grupe de vârstă.

Copiii pot răspândi extrem de rapid bolile (se adună împreună, în spaţiile de joacă, au contact direct cu multe persoane, din toate categoriile de vârstă etc.), dar, în acest moment, nu este clar cât de mult pot răspândi Covid-19.

5. De unde vine coronavirusul?

Virusul a fost detectat pentru prima oară în regiunea Wuhan din China, la finalul anului 2019, unde s-au înregistrat mai multe cazuri în apropierea unei pieţe de animale.

Coronavirusul, oficial denumit SARS-CoV-2, este înrudit cu o categorie de viruşi care infectează liliecii. Se crede că acest virus a făcut trecerea de la liliac la un alt animal, apoi la om. Dar care este acel animal misterios, până la urmă? Această verigă lipsă rămâne, în continuare, o mare necunoscută şi ar putea fi sursa unor infecţii viitoare.

Citește integral pe Digi24.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. In filmul Contagion trecerea virusului s-a facut de la liliac la porc.
    Probabil ca informatiile ar fi trebuit sa fie date de autopsia „pacientului 0”.
    Dar pacientul 0 a decedat in China…. ramane doar sa convinga cineva pc chinez sa puna la dispozitia umanitatii rezultatele autopsiei.

  2. Raspunsul la intrebarea 5 deja a fost dat de un studiu publicat la 9 Noiembrie 2015.
    https://www.nature.com/news/engineered-bat-virus-stirs-debate-over-risky-research-1.18787
    Experiment realizat de Universitatea Carolina de Nord in colaborare cu, ati ghicit, Institutul de virologie Wuhan.
    A fost extrasa o proteina din coronavirusul SHC014 pe care il poarta liliacul cu potcoava ( raspandit in China) si adaptata pe un virus SARS prezent la sobolani. Virusul nou obtinut avea caracteristica de a infecta celule umane, fara a fi necesara o gazda intermediara.
    A fost demonstrat recent ca CoViD-19 nu este cauzata de acelasi virus sintetic obtinut din SHC014 dar stim cu totii ca chinezilor le sta in fire sa imite ce vad la lumea occidentala, deci puteau foarte usor sa repete experimentul folosind o alta tulpina de coronavirus de pe aceeasi specie de liliac.

  3. @George
    Vă mulțumesc pentru informații si link-uri!

  4. Draga R, de ce-l trimiti la culcare pe George cand dumnealui incearca sa ne explice din punctu-i de vedere, foarte realist de altfel, ce-i si cu istoria acestui blestemat de virus…..? Daca nu poti intelege ce-i explicat pe acolo si, deci, te depaseste informatia, du-te, dragule si te plimba, cauta altceva de facut ori…chiar mergi tu insuti si te culca….! Lasa-l pe George sa explice din ce stie si altora care nu au acum atat de multe informatii….! Ar fi mai intelept din partea ta, nu crezi ?

    • Draga Tulthor, de ce-l trimiti la culcare pe George cand dumnealui incearca sa ne explice din punctu-i de vedere, foarte realist de altfel, ce-i si cu istoria acestui blestemat de virus…..? Daca nu poti intelege ce-i explicat pe acolo si, deci, te depaseste informatia, du-te, dragule si te plimba, cauta altceva de facut ori…chiar mergi tu insuti si te culca….! Lasa-l pe George sa explice din ce stie si altora care nu au acum atat de multe informatii….! Ar fi mai intelept din partea ta, nu crezi ?