G4Media.ro

VIDEO Ludens, unde joaca are sens, sau cum îi învață două tinere…

sursa foto: Facebook/ Ludens – joacă cu sens

VIDEO Ludens, unde joaca are sens, sau cum îi învață două tinere din Constanța pe copii să se apropie de citit și istorie în moduri distractive, într-un spațiu cu zone de lucru pentru părinți/ Proiectul-pilot la Constanța, implementat cu fonduri europene

Ludens, un proiect-pilot în Constanța, a fost inițiat de doi părinți care au încercat să acopere o nișă descoperită în orașul de la malul mării: Ce faci cu copiii în vacanța de vară, atunci când jobul nu-ți permite să îi însoțești la joacă.
Două tinere din Constanța au găsit soluția să îi învețe pe copii să se apropie de citit și istorie în moduri distractive, într-un spațiu care include zone de lucru pentru părinți. Seamănă cu o ”școală de vară” sau cu o librărie extinsă, cu activități multiple, sau de ce nu cu un loc unde ”joaca are sens”, așa cum își descriu proiectul organizatorii.

Dar când și cum a apărut Ludens? Cine sunt oamenii care susțin Ludens și fac parte din proiect? Carmen Pencea, fondatoarea Ludens, a explicat în cadrul proiectului ENTR cum funcționează proiectul, ce-și propun pentru copii și ce presupune concret să îți aduci copilul la ei:
    • ”Visul a doi părinți care au crezut în proiectul lor și care doresc să ofere societății un concept nou dedicat copiilor, unde timpul copilăriei primește respectul pe care îl merită. Proiectul a fost finanțat prin Fondul Social European, Social Entrepreneurs Network. Fondurile au fost accesate de către noi, fără ajutorul unei firme specializate, dar cu sprijinul echipei de mentori CNIPMMR (Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România) din cadrul proiectului. Conceptul a fost creat pentru promovarea ideii de comunitate, respect față de copil, joacă liberă, creativă. Serviciile noastre vin ca o soluție la o nevoie identificată pe piața din Constanța, pentru părinții cu copii pentru a avea un spatiu creativ special amenajat. Am creat Ludens: timpul conectării, al descoperirii, al jocului, al poveștilor și faptelor cu miez și sens. O lume plină de magie și creativitate, dedicată copiilor și părinților. Promovăm aprecierea pentru literatură și o conectare mai profundă și de durată între copii şi lumea cărților, a artei și a ideilor”, a explicat Carmen Pencea.

Proiectele pe termen lung ale celor două tinere urmăresc, în privința scopului final, contribuirea la reducerea abandonului școlar, dar și integrarea grupurilor vulnerabile în societate și creșterea accesului la informație:

      • ”Misiunea întreprinderii sociale este de a contribui la dezvoltarea programelor educaționale cu impact social în județul Constanța, având ca scop contribuția scăderii ratei abandonului școlar, creșterea accesului la educație a copiilor și tinerilor din grupurile vulnerabile. Prin proiectele noastre ne dorim să aducem un strop de bucurie, speranţă şi încredere în rândul copiilor din grupurile vulnerabile din județul Constanța, cu o reală nevoie de activităţi extracurriculare şi o dorinţă de a inspira lectura timpurie în rândul acestora, dar și de a acoperi necesitățile zilnice. Copiii instituţionalizaţi se confruntă adesea cu probleme de integrare în societate şi cu faptul că au lacune în educaţie. Ei au nevoie de ajutor şi diversitate în activităţi educaționale, care să îi ajute să se dezvolte armonios şi prin care să îşi descopere abilităţile, pasiunile şi să prindă încredere în ei, care să îi recomande pentru o profesie. Participând la cercuri de lectură, cursuri de formare profesională, ateliere creative, evenimente, având acces la cărţi şi experienţe noi, copiii pot ajunge adulţi încrezători în propriile forţe, dar şi în cei din jurul lor. Încrederea că se pot baza şi pe oamenii din jur, din comunitate”.

Carmen Pencea mai arată că Ludens poate fi comparată și cu o librărie cu servicii extinse în cadrul unui spațiu creativ, cu o multitudine de acțiuni educative, dar și recreative în același timp, astfel încât cei mici să nu resimtă presiunea învățatului:

      • „Ne dorim o lume în care copiii separaţi de familie, dar şi cei cu familii să crească încrezători în potenţialul lor şi să ajungă oameni responsabili şi independenţi. Având în vedere că trăim într-o lume profund dezechilibrată, este evident că nu toți copiii au același acces la programe, cărţi cu adevărat educative. Ne dorim sa inovăm serviciile standard ale unei librarii care oferă doar comerțul cu cărți și papetărie, cu extinderea serviciilor printr-un spațiu de lucru creativ cu o sală de lectură, evenimente, ateliere, joacă creativă și senzorială pe diferite categorii de vârstă 0-3, 3-6 si 6+ printr-un concept susținut și desprins din povești. Conceptul a fost realizat de Arhitectul Copiilor, Laura Cotoban si mestesugit de tamplarii Atelierului Zazu”, mai arată Carmen Pencea.

Dar de ce să se apropie copiii de istorie, o disciplină ajunsă paria în sistemul de învățământ, aproape trecută la opționale, fără susținere pentru a fi considerată o materie „de forță” la fel cum sunt catalogate matematica sau româna.

      • ”De ce ateliere de istorie? Pentru că istoria în sine este una dintre cele mai frumoase povești, pentru că este povestea despre cine suntem noi, cum am ajuns aici, este povestea speciei noastre și fără ea ne-ar lipsi o parte foarte importantă să ne înțelegem. În plus, istoria te învață empatie, te învață, te ajută să înțelegi care este locul tău în lume, poate fi un reper fundamental pentru a înțelege, de pildă, de ce în Dobrogea sunt minorități de turci și tătari, de ce te plimbi și vezi o sinagogă în Constanța, istoria este fundamentală ca să înțelegem de ce arată lumea de azi așa cum arată. Și cred că poate fi un mod foarte bun și foarte productiv să îi învățăm pe copii de mici, să le răspundem la acele multe ”de ce”-uri multe pe care le au ei, prin povești cu miez istoric”, a declarat Georgiana Țăranu, asistent universitar la Facultatea de Istorie și Științe Politice (Universitatea ”Ovidius” Constanța) și colaborator Ludens.

Taxa de intrare la Ludens este accesibilă, de 30 de lei/copil, iar aceasta nu mai este plătită în zilele cărților deschise dacă părinții le cumpără cărți copiilor. De asemenea, părinții își pot însoți copiii la Ludens și pot lucra în același timp, în spațiile special amenajate pentru lucru:

      • ”Tariful de intrare este 30 lei de copil pentru joacă. În fiecare săptămână avem și oferta cărților deschise, unde copiii pot intra la joacă gratuit dacă părinții achiziționează cărți de minimum 50 de lei. De asemenea, există un spațiu de lucru și un loc de relaxare pentru părinți. O poveste atent croită cu detalii importante pentru noi și de aceea am imaginat un loc aparte pentru părinți, unde aceștia pot lucra liniștiți și relaxați, sub acoperișul unei cafenele. Copiii vor fi captivați de joc și de activitățile din cadrul poveștii noastre, iar părinții vor fi aprope de ei, însă într-un cadru armonios”, a mai declarat Carmen Pencea în cadrul ENTR.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...