G4Media.ro

Ludovic Orban: Am solicitat adoptarea unei OUG ca urmare a exploziei preţurilor…

Sursa foto: Facebook/ FMI

Ludovic Orban: Am solicitat adoptarea unei OUG ca urmare a exploziei preţurilor la materialele de construcţie / Cu cât au crescut prețurile la nivelul UE în primul trimestru al anului 2021

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a afirmat joi că solicitat Guvernului să emită o ordonanţă de urgenţă privind încheierea de acte adiţionale referitoare la valoarea reală a lucrărilor ca urmare a „exploziei” preţurilor la materialele de construcţie. Acesta a precizat că în caz contrar, există riscul închiderii unor șantiere, relatează Agerpres.

„Suntem în vacanţă parlamentară, noi am solicitat adoptarea unei ordonanţe de urgenţă în acest sens, pentru a fi îmbunătăţit mecanismul de reevaluare, astfel încât valoarea contractului să ţină cont cu adevărat de costurile cu materialele de construcţie, care au crescut ca urmare a exploziei preţurilor la materialele de construcţie.

Am atenţionat de două luni asupra faptului că Guvernul are obligaţia de a emite ordonanţă de urgenţă pentru a îmbunătăţi sistemul de adiţionare a contractelor, de încheiere de acte adiţionale cu privire la valoarea lucrărilor ca urmare a exploziei preţurilor materialelor de construcţie, pentru că astăzi există riscul ca, dacă nu se semnează acte adiţionale în care să se aducă valoarea lucrărilor la valoarea reală ca urmare a creşterii preţului la materialele de construcţii, există posibilitatea ca foarte multe şantiere să se închidă pentru că niciun constructor nu poate să-şi permită să lucreze în pierdere”, a declarat Orban, prezent la Ziua Imnului Naţional, în Piaţa Tricolorului.

Afirmațiile președintelui PNL vin pe fondul unei întrebări legate de investițiile făcute de Guvernul condus de Florin Cîțu în primele șase luni de mandat.

Context

Conform statisticilor oficiale, consultate de Economedia.ro în luna martie, volumul total al lucrărilor de construcții a crescut cu 15,9% în anul 2020, iar constructorii au semnalat încă de la începutul anului că se așteaptă la o explozie a prețurilor materialelor și la probleme cu forța de muncă și lanțul de aprovizionare.

Astfel, la o analiză a creșterii prețurilor la materialele de construcții, se poate observa că riscul ca mulți operatori din construcții să își închidă activitatea este destul de ridicat.

Asociația Română a Antreprenorilor de Construcții (ARACO) a oferit o listă cu creșterea prețurilor în domeniul construcțiilor înregistrate în primul trimestru la nivelul Uniunii Europene: Oțel – creșteri de 110% în Italia, de 70% în Germania și Franta, 64% în Spania. În România creşterea inregistrată este de 70%.  Bitum – creştere de cca 15% la nivel comunitar. Ciment – creştere de 10%. Lemn – creștere de peste 20%. Produse din polietilenă – creştere de peste 40%. Carburant – creştere de 34%.

La rândul său, Federația Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC) a prezentat, în urma unui sondaj din aprilie, o listă cu prețurile crescute semnificativ la majoritatea materialelor de construcții: polistiren – plus de peste 50%, teavă pvc – peste 25%, tub PE – 30%, tabIe zincate – 45%, balast – 50%, nisip – 40%, bitum – peste 30%, oțel-beton peste 30%, motorină – 18%.

De asemenea, media creșterilor de prețuri pe piața materialelor de construcții este de circa 40%, afirma în martie Cristian Erbașu, președintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii, citat de Economedia.ro.

Mai mult, unele dintre cele mai mari creșteri s-au înregistrat în cazul cuprului, material esențial pentru echipamente și instalații. De asemenea, creșteri mari s-au înregistrat și la toate materialele derivate din petrol.

Sursa foto: Facebook/ FMI

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Sunteti in campanie pentru sefia partidilui!
    Pe cine intereseaza explozia de preturi?

  2. Când este vorba de ciolaniadă atunci atâtea promit gunoaiele de la conducerea țări și din șparlament după lovitura de stat din 89 că nici ei nu știu exact ce promit după aceea fraierimea plătește până la al 10-lea ne-am