G4Media.ro

Ludovic Orban anunță consultări cu mediul de afaceri și sindicatele în legătură…

sursa foto: Pixabay

Ludovic Orban anunță consultări cu mediul de afaceri și sindicatele în legătură cu obiectivele Green Deal și consecințele asupra României

Premierul Ludovic Orban a anunțat, luni, organizarea unei serii de consultări cu mediul de afaceri și sindicatele în legătură cu obiectivele Green Deal și consecințele acestui asupra României.

„Am discutat despre organizarea unei serii de consultare publică a mediului de afaceri, a organizațiilor patronale, a sindicatelor referitor la Green Deal (Pactul ecologic european), posibilele consecințe asupra României și de asemenea stabilirea poziției României în toate regulamentele care vor fi dezbătute la nivel european pentru a asigura atingerea obiectivelor. De asemenea, continuă consultarea societății referitoare la viitorul buget multianual”, a declarat Ludovic Orban după ședința conducerii PNL.

România va primi de la UE 757 milioane de euro sub formă de granturi nerambursabile pentru susținerea zonelor monoindustriale care vor fi afectate de trecerea la o economie nepoluantă.

România ar deveni astfel al treilea beneficiar de fonduri nerambursabile din Fondul pentru tranziție echitabilă, un instrument creat de Comisia Europeană pentru a atenua impactul economic și social al Green Deal (”Pactul ecologic”), politica prin care Comisia von der Leyen vrea să transforme UE până în 2050 într-o economie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon. Cel mai mare beneficiar ar fi Polonia (2 miliarde de euro), urmată de Germania (877 milioane de euro) și România.

Foto: Pixabay.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Romania are de facut ce faceau cei din vest in anii 80, 90 …avem de recuperat decalaje, nu avem noi treaba cu agenda verde care inseamna oprirea motoarelor…noi nici nu le-am pornit. Dar iti permiti cand ai atins un nivel mare de dezvoltare sa mai iei o pauza si sa cauti dezvoltare in alte directii…ai si exclusiviate pe tehnologii verzi…

    Taxe pe carbon…care fac scumpe produsele finite si resursele energetice altfel fortand relocarea. ..tarile foste comuniste au atras foarte multe investitii (mai putin delegatii pusi pe aici pe la noi de stapani) datorita costului mai mic cu resursele si forta de munca si reglementarii mai putin stricte…pe astea i va rupe green deal….daca te uiti unde e forfota cea mai mare in Europa cu transporturile de mare tonaj..e in fostele tari comuniste de la vest de noi…e o retea enorma de autostrazi ca o panza de paianjen.
    Taxe mai mari, produse mai scumpe, zboruei de avion care nu vor mai fi subventionate samd… saracii europei vor deveni si mai saraci.

  2. E atat de grav incat nu mai e de-ales. Trebuie scoase din circulatie cat mai repede toate masinile cu ITP-ul facut ‘la shto’. Amendati pana-si dau seama de pretul ignorantei lor.

  3. Sunt tare curioasa ce-o sa iasa, ce vor FACE sa nu piarda Romania BANII aia multi!!!
    Acum sa vedem ce zace si in PNL, dupa ce incompetenta din PSD ne-a ajuns pentru 1 Secol!!!

  4. Abureală totala.
    Întâi aprobăm cu două mâini pactul Ribbentrop-Molotov in varianta ecologista și apoi ne consultam cu mediul de afaceri, sindicatele etc… Democratic era invers, întâi consultare apoi vot.
    Din experiența eșuată a altor inițiative climatice grandioase gen protocolul Kyoto: cele mai bune rezultate de obțin prin taxarea directă a producătorilor inițiali: companiile petroliere, de gaz, de cărbune, industria chimica.

  5. Pana luati la cunostinta de protocolul de mediu la care Romania a votat „pentru” prin Elena Basescu, CEO cel mai mare producator de energie pe carbune din RO isi da duhul.. Vom inporta curent electric de la vecinii . Brava guvernanti !

  6. Faptul ca UE a inceput discutiile cu Fondul de tranzitie justa, fara sa clarifice bugetul care va fi alocat pentru tranzitia propriu-zisa la regenerabile ma face sa cred ca incearca sa ne convinga sa facem pasul acesta fara a cere garantii. Refuzand sa finanteze folosirea gazului ca sursa de tranzitie UE ne forteza sa inchidem 3 complexuri energetice cu o putere instalata de peste 4GW: Turceni, Rovinari, Mintia. Cum va face fata economia Romaniei la trecerea de la energia ieftina din lignit la regenerabile despre care inca nu stim daca vor primi finantare nerambursabila de la autorii planului? Daca nu vom primi finantare suficienta vom ajunge fie sa importam energie electrica fie sa atragem investitori prin eliberarea de noi certificate verzi. Oricare din aceste doua variante vor duce la scumpirea energiei si la un impact economic sever.

    • O referinta pentru costul instalarii energiei regenerabile: in 2018, in SUA instalarea turbinelor eoliene s-a facut la pretul mediu de 1.47 miliarde USD/ Gigawatt putere instalata. Cei 4GW de care ar avea nevoie Romania pentru tranzitie ar costa aproape 6 mld. USD ( sau chiar mai mult daca vor fi instalate offshore ). UE inca nu a clarificat nimic in legatura cu aceasta finantare.