G4Media.ro

Ludovic Orban: Comisia de la Veneția a adoptat rapoarte devastatoare referitoare la…

Facebook

Ludovic Orban: Comisia de la Veneția a adoptat rapoarte devastatoare referitoare la legile Justiției și Codurile penale / Se solicită reformularea modului în care au fost redefinite infracțiunile din Coduri

Liderul PNL, Ludovic Orban, a anunțat vineri că rapoartele adoptate de Comisia de la Veneția referitoare la modificările aduse de PSD-ALDE legilor Justiției și Codurilor penale sunt extrem de critice, Comisia solicitând reformularea modului în care au fost redefinite infracțiunile din Codul penal.

”Ambele rapoarte sunt extrem de critice referitor la modificările aduse legilor Justiției. Au fost adoptate 8 recomandări. În ceea ce privește Codul penal și Codul de procedură penală, raportul este devastator. În afara propunerilor punctuale de revizuire a unor articole, există o recomandare cu caracter general prin care se cere o reevaluare cuprinzătoare și efectivă a tuturor amendamentelor aduse la cele două Coduri, în mod transparent. În privința Codului penal se solicită reformularea modului în care au fost redefinite aproape toate infracțiunile, de exemplu abuzul în funcție”, a anunțat Ludovic Orban.

”În cazul în care majoritatea guvernamentală nu se va angaja să respecte punctul de vedere ale Comisiei de la Veneția, raportul pe MCV va fi devastator pentru România. Comisia europeană și celelalte instituții europene nu vor mai tolera nicio abatere de la standardele statului de drept în România. În cazul în care majoritatea guvernamentală nu va relua procesul de legiferare și nu va ține cont de recomandările Comisiei de la Venenția le spun românilor că putem să spunem adio Schengen, adio autostrăzi finanțate din fonduri euroopene, adio spitale din fonduri europene, adio investiții, adio fondurilor, adio plăților la hectar de care beneficiază agricultorii români”, a adăugat el.

Orban a amintit de avertismentul prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, care a spus că, dacă majoritatea PSD-ALDE va persista în menținerea unor articole din Codurile penale, Comsiia va da în judecată România la Curtea Europeană de Justiție.

”PNL o va convoca pe Viorica Dăncilă în fața Parlamentului să spună foarte clar dacă se angajează să respecte recomandările Comsiei de la Veneția în procesul de refacere a legilor justiției sau dacă nu intenționează acest lucru. Vremea dublului limbaj s-a terminat. România nu mai poate să stea la cheremul lui Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu. Vom adopta o declarație angajament că vom susține la nivelul dezbaterilor parlamentare toate aceste modificări. Voi solicita fiecărui partid parlamentar să procedeze în mod similiar. Este timpul să facem o diferență clară între cei care vor binele României și cei cărora nu le pasă decât de intersul personal, între cei care asumă destinul european al României și cei care vor să scoată țara din UE și să ne arunce la periferia Europei”, a mai spus Orban.

El a spus că o demisie a ministrului justiției, Tudorel Toader, ar fi mult prea puțin, în acest moment fiind nevoie de o restare a atitudinii generale a partidelor care compun majoritatea parlamentară.

”S-a văzut în urma sesizărilor depuse la CCR la Codul de Procedură Penală că 64 de prevederi au fost declarate neconstituționale. Cred că e timpul ca parlamenarii din majoritatea guvernamentală și premierul Dăncilă să se hotărască. Ori vor să servească interesele fundamentale ale României, ori scopul lor este să-l salveze pe Dragnea de pușcărie”, a conchis liderul PNL.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a scris vineri pe Facebook, după discuțiile din cadrul Comisiei de la Veneția privind modificările aduse legilor Justiției și Codurilor penale din România, că experții instituției nu sunt mulțumiți doar cu amânarea pensionării anticipate a magistraților și recomandă abrogarea măsurii.

”Avizul Comisiei de la Veneța retine solutionarea temporara a problemei pensionarii magistratilor, prin amanarea momentului intrarii in vigoare a solutiei legislative. Se recomanda abrogarea acestei solutii legislative. OUG pentru legile justitiei va fi transmisa, in mod formal, catre CV pentru emiterea unui aviz!”, a scris Toader pe Facebook.

Comisia de la Veneția discută vineri, în cadrul unei sesiuni plenare, modificările aduse legilor Justiției și Codurilor penale de coaliția PSD-ALDE. La ședință participă ministrul Justiției, Tudorel Toader, și deputatul PSD Florin Iordache.

Pe 13 iulie, într-o opinie preliminară referitoare la legile Justiției, Comisia de la Veneția a solicitat autorităților de la București să revină asupra modificărilor aduse actelor normative, în special, în ceea ce privește numirea și revocarea procurorilor șefi ai principalelor parchete – DNA, DIICOT și Parchetul general.

Comisia a cerut ca în procedură să fie menținut rolul președintelui României și al CSM pentru a echilibra influența ministrului justiției.

Comisia de la Veneția e așteptată să sprijine Opinia fără modificări la sesiunea plenară din octombrie, se arată în anunțul oficial de pe site-ul Consiliului Europei. De asemenea, Comisia de la Veneția a autorizat raportorii să emită opinia și să o trimită autorităților române.

Principalele solicitări ale Comisiei de la Veneția în ceea ce privește legile Justiției:

  • Reconsiderarea sistemului de numire și demitere a procurorilor de rang înalt cu scopul de a asigura condițiile pentru o procedură neutră de numire / demitere prin menținerea în acest proces a președintelui României și a CSM, cu scopul de a echilibra influența ministrului Justiției
  • Abandonarea schemei de pensionare timpurie a magistraților. Reamintim că propunerea PSD ar duce la depopularea masivă a instanțelor, cu efecte majore mai cu seamă la Înalta Curte și Curțile de Apel
  • abrogarea sau definirea mai clară a prevederilor care permit procurorilor superiori ierarhic să invalideze, ca neîntemeiate, soluțiile date de procurori care fac dosare
  • reexaminarea prevederilor privind revocarea membrilor CSM
  • eliminarea restricțiilor propuse pentru limitarea libertății de expresie a judecătorilor și procurorilor
  • reconsiderarea înființării unei secții speciale pentru anchetarea magistraților. Recursul la procurori specializați, combinat cu măsuri eficiente de prevenție, este alternativa de dorit
  • Completarea prevederilor privind răspunderea materială a magistraților prin statuarea expresă că, în absența relei credințe și/sau a gravei neglijențe, magistrații nu sunt răspunzători pentru pronunțarea unei soluții care a fost infirmata/modificată de instanța de control judiciar; amendarea mecanismului pentru acțiunea în regres de o asa maniera încât aceasta să aibă loc doar condiționat de prealabila stabilire a răspunderii magistratului în urma/în cadrul unei proceduri disciplinare

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Asa cum au activat art 7 din Tratatul UE impotriva Poloniei, asa vor ajunge sa faca si cu noi, pt ca situatiile nu doar ca sunt similare, noi chiar ii depasim pe polonezi in demantelarea justitiei independente !