Ludovic Orban: Dacă e necesar, optimizăm structurile instituțiilor publice. Dar angajații care-și fac treaba să stea liniștiți, nu vor fi în pericol
Premierul Ludovic Orban a admis, duminică seara, în emisiune la România TV, că după alegerile de anul viitor, dacă situația bugetului de stat o va impune, se va reduce personalul instituțiilor publice.
„(…) Dacă va fi necesar, optimizăm structurile instituțiilor publice. Oricum trebuie simplificate, pentru că este necesar să debirocratizăm, să digtializăm. Va exista audit și este posibil să reducem din numărul de angajați. Ce vreau să spun e că cei care-și fac treaba nu sunt în pericol, să stea liniștiți. Vor fi în pericol doar cei care nu sunt obișnuiți să facă treabă”, a comentat Orban.
Premierul a apreciat că România s-a descurcat să gestioneze criza din această perioadă de pandemie, și că împrumuturile angajate de Ministerul de Finanțe, pe care le invocă contracandidații de la PSD, au fost necesare tocmai în vederea întăririi economiei.
„Am făcut împrumuturi tocmai pentru a suplimenta toate cheltuielile generate de pandemie. Am alocat suplimentar pentru pandemie, miliarde și miliarde. A fost ncesar să facem față unor cheltuieli pentru a susține economia, pentru a impune măsuri de sprijin, și pentru angajați și pentru angajatori, a fost necesar să apărăm locurile de muncă, să încurajăm crearea de noi locuri de muncă”, a explicat Orban, susținând, totodată, că în ciuda crizei, România nu se confruntă cu o recesiune.
„De exemplu, Germania n-a mai avut deficit bugetar de 10 ani. În schimb, noi am plecat cu un deficit de 4,9%, vă dați seama? În ciuda acestei situații, a crescut salariul net cu 7,6%. Timp de 4 luni consecutiv, veniturile la bugetul de stat au fost mai mari decât în lunile echivalente din 2019”, a adăugat Orban.
Legat de indexarea pensiilor, premierul a subliniat că mecanismul de creștere e foarte clar prevăzut în programul de guvernare al PNL.
„Noi spunem clar cum se pot majora pensiilor. Pentru că trebuie să existe un fundament în realitatea economică. Ei (referire la PSD – n.red) cresc pensiile din burtă (…). Sunt două elemente pe care se bazează majorarea pensiilor, creșterea puterii de cumpărare și creșterea salariului brut. Cu cât e creșterea economică mai mare, cu atât ne putem planifica o creștere pentru pensii. Când decizi să majorezi pensii trebuie să existe acoperire financiară, să știi că le poți plăti, pentru că taxele pe muncă nu mai poți să le crești (…) Trebuie să crească veniturile la bugetul de pensii, iar pentru aceasta e important să crească locurile de muncă, dar și salariul mediu. Cu cât crește mai mult salariul, cu atât contribuția la sistemul de pensie devine mai mare. Acesta este un mod realist de creștere a pensiilor”, a spus Orban.
Foto: gov.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
22 comentarii