G4Media.ro

Ludovic Orban: ”Dacă este respinsă ordonanța privind alegerile, există riscul să nu…

Ludovic Orban: ”Dacă este respinsă ordonanța privind alegerile, există riscul să nu se poată respecta termenul constituțional pentru organizarea alegerilor în 90 de zile de la dizolvarea Parlamentului

Premierul Ludovic Orban susţine că în cazul în care OUG privind organizarea anticipatelor nu ar fi votată în Parlament, există riscul „să nu se poată respecta” termenul de 90 de zile impus de Constituţie pentru organizarea alegerilor din momentul în care preşedintele dizolvă Legislativul, adăugând că raportul de respingere dat în Comisia juridică din Senat arată „lipsă de raţiune”, informează Agerpres.

„Știm foarte clar că la Senat există un grup ultras al PSD, care nu mai are nicio urmă de raţiune şi de bun-simţ, care dă votul orbeşte, fără să analizeze actele normative. OUG privind alegerile parlamentare este o ordonanţă care aduce foarte multe îmbunătăţiri procesului electoral, care întăreşte drepturile cetăţenilor, care permite o reprezentare corectă a diasporei conformă şi cu numărul celor care votează şi cu numărul cetăţenilor români cu domiciliu în străinătate înregistraţi (…) Să respingi în mod absurd, fără niciun argument o reglementare de care e nevoie, o reglementare indispensabilă pentru asigurarea procesului electoral în bune condiţii în cazul alegerilor anticipate arată o lipsă totală de raţiune”, a declarat Orban, marţi, prezent la un eveniment organizat de Asociaţia Comunelor din România.

El a răspuns astfel întrebat dacă poartă negocieri cu partidele parlamentare pentru ca OUG privind organizarea anticipatelor să nu fie respinsă în Parlament după ce marţi a primit raport negativ în Comisia juridică din Senat.

În opinia lui Orban, mai e „cale lungă” până la respingerea în Parlament a OUG privind anticipatele. Întrebat cu ce ar încurca un astfel de demers, el a replicat: „Faptul că nu sunt reglementate alegerile ţinând cont de prevederile constituţionale”.

Premierul desemnat a ţinut să sublinieze că parlamentarii liberali susţin ordonanţa aşa cum a fost adoptată de Guvern, întrebat dacă ar fi de acord cu anumite modificări ale proiectului de act normativ.

„Există riscul ca, dacă nu se adoptă această ordonanţă, să nu se poată respecta termenul constituţional de 90 de zile, termen obligatoriu impus de Constituţie pentru organizarea alegerilor din momentul în care preşedintele dizolvă Parlamentul”, a completat Orban.

Întrebat dacă se are în vedere ca un astfel de scrutin să fie organizat înainte sau după alegerile locale, premierul desemnat a răspuns că un calendar al alegerilor anticipate depinde de „mai mulţi factori”.

„În primul rând, de momentul în care se îndeplinesc condiţiile constituţionale pentru a putea dizolva Parlamentul, care să permită preşedintelui să dizolve Parlamentul. În al doilea rând, de modul în care va fi aprobată ordonanţa de urgenţă privitoare la organizarea alegerilor parlamentare”, a spus Orban.

Comisia juridică a Senatului a acordat, marţi, un raport de admitere pentru respingerea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind organizarea alegerilor parlamentare înainte de termen. Comisia a adoptat un amendament propus de UDMR prin care a fost modificat titlul actului normativ din „proiect pentru aprobarea OUG” în „proiect pentru respingerea OUG”.

Context. Comisia Juridică a Senatului a respins marți, cu voturile PSD, UDMR și ALDE, ordonanța de urgență privind alegerile anticipate, ale cărei principale prevederi vizau că românii vor putea vota la orice secție din țară sau din străinătate la parlamentare, că numărul senatorilor și deputaților de diaspora se dubleazăm iar românii din afara granițelor vor putea vota timp de trei zile, similar cu alegerile prezidențiale.

Solicitarea de respingere a OUG-ului a fost făcută de UDMR și a întrunit 8 voturi ”pentru”.

Doar cei 3 senatori juriști ai PNL și USR au votat în favoarea ordonanței.

Raportul de respingere adoptat de comisia juridică va fi dezbătut în plenul Senatului, unde PSD deține majoritatea, iar apoi legea va fi transmisă Camerei Deputaților, forul decizional.

Citește și: Raluca Turcan: Somez PSD să voteze în plenul Senatului în favoarea adoptării OUG privind anticipatele. Pesediştii pur şi simplu nu renunţă la obsesia de a pedepsi diaspora pentru înfrângerile usturătoare suferite în alegerile din ultimii ani

Foto: Ludovic Orban/ gov.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

21 comentarii

  1. Si ce? CCR e a PSD, nu respecta nimic.

    • # kondensatorilor, din 2018 si pana in prezent v-ati schimbat HDD si ati uitat cum sta treaba cu turismul electoral ?!

      2018 Amploarea turismului electoral la final de Referendum:

      Jumătate de milion de voturi au venit pe listele suplimentare și în urna mobilă / Topul județelor

      Aproape jumătate de milion de voturi (circa 455.000) la Referendumul de sămbătă și duminică au venit pe listele suplimentare și prin urnele mobile.

      Votul pe lista suplimentară – alegători care votează în altă localitate decât cea de reședință – la Referendumul pentru redefinirea familiei în Constituție 2018 s-a făcut fără o monitorizare computerizată și a lasat posibilitatea

      votului multiplu

      – celebrul turism electoral cu autocare și microbuze, în special prin zonele rurale.

      În mod normal, o pondere ridicată a voturilor pe lista suplimentară s-ar justifica în zonele puternic urbanizate sau centre universitare,

      însă statistica finală a referendumului arată că sunt și alte județe campioane la voturi „speciale”.

      Giurgiu, Vâlcea, Mehedinți, Olt, Teleorman, Călărași sau Dolj

      sar bine de media națională și contabilizează zeci de mii de voturi „speciale”.

      Similar, județe din sudul țării au fost campioane la voturi cu urna mobilă –

      Teleorman, Ialomița, Dolj și Mehedinți

      au strâns fiecare circa 2% din voturi, aproape dublu față de media națională.

      http://mobile.hotnews.ro/stire/22743220

    • Fiindcă este imbecil, ca toți colegi lui mirei, curi, ronci de pe la evz, trolul incult și analfabet X-link nu poate face diferența între cei ce au nevoie să voteze nefiind în localitatea de domiciliu în ziua alegerilor și „turismul eelctoral” pe care îl practică de 30 de ani mafia PRO-PSD-ALDE. Cretinul, crede că toți fac la fel cum l-au obișnuit pe el interlopii pe către îi slujește. Așa li se întâmplă celor care au „kondensator” în loc de creier.

    • TRÂIASCĂ FRAȚIA DE NEZDRUNCINAT DINTRE PSD SI PNL!

      Acum PNL, incearca sa justifice ceea ce au stiut de la inceput: ca nu vor fi doua tururi la alegerile locale di ca nu vor fi alegeri anticipate.
      Asa au hotarat PSD si PNL.
      In rest, lucrurile merg cum au stabilit aceste doua paride: penspii speciale, salarii nesimtite, cat mai multi bugetari, pomeni electorale, afaceri cu statul pentru oamenii partidului, NU autostrazi, NU dezvoltare, sa ramana prostii de romani, votanti PNL si PSD in prostie si saracie

    • Care va să zică, abia ”acum lucrurile merg cum au stabilit aceste doua partide”, ne anunță noutatea postacul. Dar de ce oare n-au ”stabilit” și până ”acum” dacă e așa o ”frăție de nezdruncinat”? Sau ”zdruncinat” e doar postacul ABC, din cauză că e dobitoc și își dă cu stângul în dreptul de se înțelege invers decât vrea să transmită propaganda mafiei PRO-PSD-ALDE? Oricum, am înțeles: ” penspii speciale, salarii nesimtite, cat mai multi bugetari, pomeni electorale, afaceri cu statul pentru oamenii partidului, NU autostrazi, NU dezvoltare, sa ramana prostii de romani” le făcea doar mafia securistă singură.

  2. Pai asta vreti si voi…nici anticipate…nici 2 tururi la locale…

  3. Aoleu, nu!

    USL, fa ceva!

    • hai usl sari si tu pe pnl pana ajungi sub prag,e tot ce-si doreste psd de la tine

    • Degeaba se agită trolii mafiei PRO-PSD-ALDE. Într-un tur sau două, la vară sau la toamnă, mafia merge la gunoi oricum.

  4. @ Probabil că este necesară desființarea SPP-ului ,pentru organizarea de alegeri libere, ?

  5. Ludo, boss,
    Ne cânți și nouă la culcare:”Nici usturoi n-am mâncat, nici gura nu-mi miroase”, că ne-am săturat să ne tot cânte PSD-ul fals la fluierul cu gușă din repertoriul suedez ?

  6. După aceasta strategie, care se confirma pe zi ce trece ca a fost gresita, aleasa de PNL, riscul se va confirma. Nu vom avea nici anticipate, nu vom avea nimic. Am sperat ca prostii dar am fost păcăliți din nou.
    Și colac peste pupăză comunicarea PNL este dezastruoasa pentru ca ramai din ce în ce mai perplex de ceea ce debitează fiecare ministru în frunte cu Citu. Eu nu mai acord niciun dram de credit PNL de azi încolo.

    • Care era strategia corecta ?

    • @m: „Care era strategia corecta ?”
      Îţi spun eu: Strategia corectă era ca PNL să nu-şi bată joc de noi, angajând România în cacealmale.

      Ne-a ajuns Crin Antonescu.

    • Desigur, ”ne-a ajuns”. Și ”PNL-eaua” și ”cacealmaua” și ”strategia”. Prea mult, trei luni, Mafia PRO-PSD-ALDE nu ”ne-a ajuns” însă, nici după 30 de ani pentru că ”nu-și bate joc de noi” și ”n-a angatat România în cacealmale”. Niciodată. A avut ”strategia corectă” mereu.

    • @Bad@ de ce nu e in regula ca oamenii sa se sature deopotriva de PSD etc, dar si de PNL? Rationamentele astea binare nu functioneaza atita vreme cit peisajul politic e mai vast – poate vor vota USR-Plus sau Partidul Ecologist sau, stiu eu?, Partidul Cailor Verzi pe Pereti. Care e problema? Sau poate isi vor anula votul (in lipsa optiunii votului nul, pe care, apropo, niciun partid nu il ia in considerare) sau nu se vor prezenta deloc la vot – si astea sint variante, chiar daca pierzatoare.
      PNL, pe forma si fond, nu ma reprezinta in niciun caz. Despre PSD nici nu mai vorbesc. Ce fac in cazul asta? Tac sa nu ma ataci?

  7. Nene Orban, nu cumva matale ne explici că nu ţi-a mers cacealmaua? O chestie d-asta ne-a mai fost explicată şi de Crin Antonescu.

    Şi la ce dată vrei să-ţi votăm PNL-eaua?

    • Neaaahh, de fapt trebuie ”să votăm” mafia PRO-PSD-ALDE, asta vor să spună postacii care fac pe ”PNL-eaua” dezamăgită, la ”cacealma”.”O chestie d-asta ne-a mai fost explicată şi” anul trecut de trolii securiștii și s-a văzut ce bine a ”înfrânt” mafia. La fel se va întâmpla și anul ăsta.

  8. @Ați remarcat și dacă achizițiile de la SPP respectă reglementările pentru achizițiile publice, ?

  9. Dacă este respinsă ordonanța, exista riscul sa votam cu alt partid. Sounds good ?

  10. !Bad@

    era la mine in sat unul, era poreclit Lingau, cum isi dadea vreunul cu parerea de ce spunea secretarul de partid, cum sarea la gatul lui!

    toti il considerau si idiot, nu doar pupinccourist!

    asemanarea cu el a domniei-voastre este izbitoare!