Ludovic Orban, despre clasarea Dosarului 10 august de către DIICOT: E o decizie care m-a întristat, contrară cu ce s-a întâmplat în Piață. Cred că există posibilități de a schimba lucrurile
Premierul Ludovic Orban a declarat vineri, răspunzând unei întrebări din partea presei, că gestul DIICOT de a clasa Dosarul 10 august este contrar cu ceea ce s-a întâmplat în Piața Victoriei, dar a precizat că el nu poate da ordine procurorilor.
„Este o decizie care m-a întristat, o decizie pe care nu o înţeleg, o decizie care este contrară a ceea ce au păţit toţi protestatarii din Piaţa Victoriei şi contrară a tot ceea ce au văzut la televizor oamenii. Cred că există posibilităţi de a schimba lucrurile. În ceea ce mă priveşte pe mine, consider că orice vinovat trebuie pedepsit şi că acest lucru trebuie realizat de justiţia din România. Pe de altă parte, nu îmi cereţi să dau ordine procurorilor şi nu îmi cereţi să fac ceea ce au făcut alţii, şi anume să intre cu bocancii în activitatea justiţiei, pentru că nu o să o fac!”, a afirmat Orban, vineri, la sediul MAI, întrebat despre decizia dată de procurorii DIICOT în dosarul „10 august”.
El a adăugat că se ştie „foarte clar” că decizia de preluare a dosarului de către DIICOT s-a luat în perioada în care „ministru era Tudorel Toader şi şeful DIICOT-ului era Bănilă”.
„Ce s-a întâmplat în perioada respectivă, de ce s-a ajuns la acest rezultat? Nu pot să vă dau răspunsul la această întrebare. În ceea ce ne priveşte pe noi, noi am desecretizat dosarul, am pus la dispoziţia procurorilor toate înregistrările de pe reţea, prin decizia ministrului de Interne. De asemenea, am oferit tot concursul organelor de cercetare penală pentru aflarea adevărului şi ne menţinem această atitudine”, a spus Ludovic Orban.
Procurorii DIICOT au anunțat, miercuri, clasarea parțială a dosarului privind violențele jandarmilor împotriva protestatarilor de la 10 august și declinarea unei părți din anchetă către Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General, privind intervenția unor jandarmi la protestul Diasporei. Șefii jandarmilor, CAZAN LAURENŢIU VALENTIN, colonel CUCOŞ GHEORGHE SEBASTIAN și colonel SINDILE IONUŢ-CĂTĂLIN au scăpat de dosar, potrivit comunicatului instituției conduse de Giorgiana Hosu.
Procurorii au clasat și dosarul privind o presupusă tentativă de lovitură de stat (acuzația venită dinspre PSD), dar și clasarea dosarului legat de comportamentul șefilor Jandarmeriei în timpul protestului, când zeci de participanți au fost bătuți. Astfel, au scăpat de anchetă Ionuț Sindile, Sebastian Cucoș, Laurențiu Cazan și Dan Mihai Chirică, șefii jandarmeriei și poliției.
În justificarea acestei decizii, procurorii au susținut că misiunea a fost condusă aproape exclusiv de către Laurențiu Cazan, la momentul respectiv șeful Jandarmeriei București. Procurorii DIICOT explică decizia de clasare a acuzațiilor la adresa acestuia prin faptul că intervenția în forță ar fi fost graduală și justificată de degenerarea situației.
În plus, procurorii de la Direcția pentru Combaterea Crimei Organizate îi acuză pe procurorii militari care i-au pus sub învinuire pe Cazan, Sindile și Cucoș că au mințit în actul de acuzare a acestora.
Foto: Inquam Photos / George Călin
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
71 comentarii