G4Media.ro

Ludovic Orban, despre refuzul premierului de a veni în Parlament pentru un…

Ludovic Orban, despre refuzul premierului de a veni în Parlament pentru un vot de încredere: ”O obrăznicie fără precedent; este o guvernare cu de-a sila!”

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat miercuri că premierul Viorica Dăncilă încalcă Legea fundamentală prin refuzul de a se prezenta în Parlament pentru a cere votul asupra remanierii Guvernului şi a susţinut că actualul Executiv se află în ilegalitate, transmite Agerpres.

„Gestul premierului Vasilica Viorica Dăncilă de a sfida Parlamentul României şi de a refuza să respecte Constituţia României, care o obligă să se prezinte în faţa parlamentarilor pentru a cere votul asupra remanierii, reprezintă o obrăznicie fără precedent. În toată istoria post-decembristă, nimeni nu şi-a permis să nege existenţa şi rolul principalului for reprezentativ al cetăţenilor, în funcţie de care un sistem politic poate fi considerat sau nu democratic. Viorica Vasilica Dăncilă şi PSD încalcă în mod deliberat Legea fundamentală, spre deosebire de toate celelalte guverne pe care le-a avut România şi s-au aflat într-o situaţie similară”, a precizat Orban într-o declaraţie de presă transmisă AGERPRES.

În opinia lui Orban, PSD guvernează împotriva poporului român, în mod ilegitim, împotriva voinţei exprimate în alegeri, iar actualul Guvern se află în ilegalitate.

„Practic, este o guvernare cu de-a sila! Tertipul jenant pe care l-a încercat premierul Vasilica Viorica Dăncilă arată disperarea incredibilă a celor din PSD de a apela la orice pârghie, oricât de ticăloasă, pentru a se perpetua la putere. Justificările prezentate pentru această manevră de prost gust sunt cel puţin hilare”, a afirmat liderul liberal.

Ludovic Orban a mai susţinut că „blocajul de la nivel guvernamental este ‘meritul’ exclusiv al premierului Dăncilă”.

„Premierul Dăncilă a dat dovada supremă de incompetenţă atunci când a luat act de demisiile miniştrilor ALDE în aceeaşi zi, în loc să folosească termenul de 15 zile pe care îl avea la dispoziţie în Codul administrativ, adoptat chiar de actualul Guvern prin OUG. Astfel, faptul că sunt ministere în care nu există atribuţii delegate secretarilor de stat este o situaţie care priveşte premierul, care nici măcar nu s-a preocupat de această situaţie atunci când a luat act de demisiile miniştrilor”, a mai spus Orban.

El a menţionat că premierul Viorica Dăncilă trebuia să se prezinte în Parlament pentru vot cel târziu luni, 9 septembrie, „la 10 zile de la momentul în care au fost vacantate posturile miniştrilor demisionari”.

„Într-adevăr, în Constituţie nu este prevăzut în mod explicit un termen în care premierul trebuie să vină în Parlament la remaniere. Însă, acest lucru nu înseamnă că poate sta cu lunile de zile fără a cere votul Parlamentului. Singurul termen care poate fi asimilat procedurii este cel de la desemnarea premierului, care trebui să ceară votul de încredere la formarea Guvernului în 10 zile. Or, dacă pentru formarea Guvernului, care este un moment politic mult mai complicat, este prevăzut un termen maximal de 10 zile, nu se poate considera că pentru o remaniere premierului i se poate accepta un termen mai mare de 10 zile”, a mai argumentat liderul liberal.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat miercuri că a decis nominalizarea tot a unor reprezentanţi ai ALDE pentru portofoliile rămase vacante în urma retragerii acestei formaţiuni de la guvernare în luna august. Pentru portofoliul Mediului şi funcţia de viceprim-ministru a fost nominalizată Graţiela Gavrilescu, pentru Energie – Ion Cupă, iar pentru Relaţia cu Parlamentul – Ştefan Băişanu.

Foto: Ludovic Orban (Inquam Photos/ Ovidiu-Dumitru Matiu)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Gresit! Este o guvernare ilegala.

  2. Daca opzitia mai asteapta o saptamana sa vada daca Dancila baga guvernul in Parlament pentru votul de incredere, ca sa se orienteze si sa se decida pentru motiunea de cenzura, s-ar putea sa piarda majoritatea pe care o are zilele astea pentru ca Dancila cumpara pana atunci toti aldistii si-i face pesedisti.

  3. Vai de capul nostru de sarantoci! „La omu’ sarac, nici boii nu trage!”
    La jumatatea anului deja stateam rau cu finantele tzarii si colac peste pupaza ne permitem sa futem de tot a doua jumatate! Atata inconstienta nu credeam sa existe!

    • Am o obiectie cu privire la limajul mesajului dumneavoastra:
      cuvantul „pupaza” ar putea fi interpretat ca se refera la doamna Vasilica.

      🙂

  4. Mu13 pnl!

  5. Da? Şi ce o să păţească? Nimic, fiindcă restul statului e la fel de corupt ca Dăncilă.

  6. Orban greseste grav. In mod intentionat sau pentru ca habar nu are. Viorica Dancila nu incalca Constitutia, in sensul ca se pozitioneaza in conflict de constitutionalitate cu alte puteri ale statului ci intra de-a dreptul sub incidenta legii penale:

    „Art. 256 Uzurparea de calităţi oficiale
    (1) Folosirea fără drept a unei calităţi oficiale care implică exerciţiul autorităţii de stat, însoţită sau urmată de îndeplinirea vreunui act legat de acea calitate, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
    (2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează fapta funcţionarului care continuă să exercite o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, după ce a pierdut acest drept conform legii.”

    Asadar, oricand, de exemplu chiar si astazi pe la pranz, presedintele Iohannis poate cere inceperea urmaririi penale pe numele Vioricai Dancila pentru infractiunea prevazuta la art 256 CP, in baza art 109 din Constitutie:
    „Art 109
    (2) Numai Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor. Dacă s-a cerut urmărirea penală, Preşedintele României poate dispune suspendarea acestora din funcţie. Trimiterea în judecată a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din funcţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”.

    In concluzie,
    Daca vrei, poti.
    Daca nu vrei, nu te mira c-o sa ti-o iei!

    • Ideea este ca fapta savarsita de Viorica Dancila a fost tocmai adresa catre Presedintie de numire de interimari si noi ministri. Dancila nu avea acest drept. Singurul drept pe care l-ar fi avut era acela de a se prezenta in fata Parlamentului cu un nou guvern.

  7. Pina nu merge in parlament să ceară confirmare,putem spune că întreaga activitate este ilegală și guvernul își asumă un risc. Ar trebui actionat in justitie,de cei ce primesc.

  8. Sica madolina , dupa ce tu impreuna cu klauSS si domnul Rares Bogdan , ne-ati mintit intr-un mod mizerabil , respectiv ca imediat dupa alegerile europarlamentare veti trimite acasa guvernul PSD-ALDE , acum nu sunteti capabili sa schimbati guvernul prin motiune de cenzura , si tot schelalaliti ca niste COTARLE .
    Daca aveti sange in instalatie , actionati nu va mai lamentati .