Ludovic Orban: Domnul Iordache a solicitat asistența Comisiei de la Veneția în transpunerea recomandărilor Comisiei/ Aceasta așteaptă o solicitare de la Guvern sau Parlament
Liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat duminică, într-o conferință de presă, că deputatul PSD, Florin Iordache ar fi solicitat Comisiei de la Veneția asistență pentru transpunerea în legislație a recomandărilor Comisiei. Orban susține că reprezentații Comisiei i-ar fi spus că așteaptă o solicitare în acest sens din partea Guvernului sau din partea conducerii Parlamentului. Iordache este președintele comisiei speciale din Parlament care a elaborat modificarea legilor justiției și a Codurilor Penale.
- ”Dnul Iordache, trebuie să știți, că în plenul Comisiei de la Veneția, probabil fiind literalmente zdrobit de analiza critică făcută de experți, a solicitat Comisiei de la Veneția asistența Comisiei în elaborarea modificărilor pentru transpunerea în legislație a recomandărilor Comisiei de la Veneția. Evident că oficialii Comisiei de la Veneția îi răspund dnului Iordache că nu este cel care instituțional poate să apeleze la Comisia de la Veneția ca să asiste procesul de elaborare, și i-au zis că așteaptă solicitarea din partea Guvernului sau din partea conducerii Camerelor. Așteptăm ca dnul Tăriceanu și cu dnul Dragnea, sau poate Vasilica Viorica (n.m.Dăncilă) să formuleze această solicitare. Pentru că suntem în ceasul al 12-lea, practic cele două rapoarte ale Comisiei de la Veneția vor fi baza tuturor demersurilor ulterioare care vor fi realizate în privința României, atât la nivelul Comisiei Europene, Parlamentului European, Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, GRECO, și la nivelul tuturor celorlalte entități în care România este parte, inclusiv atitudinii partenerului nostru strategic, SUA. Ne pasc pericole uriașe, în cazul în care în ceasul al 12-lea nu se vor trezi acești indivizi, certați cu legea, certați cu democrația și care nu înțeleg că destinul european al României presupune un comportament în conformitate cu principiile, valorile și regulile care sunt stabilite la nivel european.”, a declarat Ludovic Orban.
Comisia de la Veneția solicită autorităților de la București să renunțe la cele mai controversate modificări aduse Codului penal și cere punctual să revină asupra articolelor privind abuzul în serviciu, dare de mită, traficul și cumpărarea de influență și delapidarea. De asemenea, instituția recomandă reconsiderarea în întregime a modificărilor aduse Codului de procedură penală.
Solicitările se regăsesc în concluziile Comisiei de la Veneția, care a dezbătut vineri modificările aduse de PSD-ALDE legilor Justiției și Codurilor penale.
Martin Kuijer, expertul care a pregătit opinia Comisiei de la Veneția privind schimbarea legislației penale, a declarat pentru G4Media.ro că ”există multă incertitudine în legătură cu amendamentele Parlamentului României la codurile penale” și că opinia critică a Comisiei de azi ”a fost o opinie atipică pentru că am fost preocupați în legătură cu eficiența sistemului de justiție de a proteja victimele infracțiunilor”.
Martin Kuijer a mai spus pentru G4Media.ro că opinia Comisiei de la Veneția nu este obligatorie pentru autoritățile române, dar a avertizat că ”recomandările Comisiei de la Veneția sunt urmărite îndeaproape de entități politice. Chiar dacă nu sunt obligatorii, cred că e corect să spunem că vor avea impact asupra discursului politic”.
Sursa Foto: Inquamphotos/ Autor: Alexandru Bușcă
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii