G4Media.ro

Ludovic Orban, după promulgarea legii carantinei și izolării: Încă nu am văzut…

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ludovic Orban, după promulgarea legii carantinei și izolării: Încă nu am văzut impactul tergiversării adoptării legii. Nu am avut nicio posibilitate de a împiedica persoanele bolnave să iasă din spital

Premierul Ludovic Orban a declarat sâmbătă că impactul tergiversării de către PSD a adoptării legii privind carantina și izolarea însă nu s-a făcut simțit în totalitate, subliniind că guvernul, după decizia Curții Constituționale, nu a avut posibilitatea de a împiedica persoanele infectate cu coronavirus să iasă din spitale.

„Încă n-am văzut impactul tergiversării adoptării unei legi, în urma deciziei Curţii Constituţionale. Să nu uităm că nu am avut nicio posibilitate de a împiedica persoanele bolnave să iasă din spital, nu am avut nicio posibilitate de a dispune izolarea la domiciliu a persoanelor bolnave sau a persoanelor care au intrat în contact cu persoane bolnave, că n-am avut nicio posibilitate legală de a dispune carantinarea sau o serie de alte măsuri”, a afirmat premierul, aflat într-o vizită în judeţul Călăraşi.

El a vorbit, în context, de procesul adoptării acestei legi, în Parlament. „N-am înţeles, în Camera Deputaţilor s-a adoptat legea fără probleme, după care, în Senat, legea adoptată inclusiv de PSD n-a mai fost bună pentru senatorii tot PSD (…) Important este că s-a adoptat legea şi această lege ne permite să dispunem măsuri”, a spus el.

Ludovic Orban a afirmat că autorităţile vor fi pregătite să ia „toate măsurile” prevăzute de lege. Astfel, a anunţat că luni va avea, în acest sens, o şedinţă la Ministerul Sănătăţii şi o „reuniune a tuturor instituţiilor centrale care au atribuţii în baza legii”.

Peste 900 de persoane infectate cu coronavirus au părăsit spitalele în urma deciziei Curții Constituționale, potrivit căreia nimeni nu poate fi internat obligatoriu sau carantinat pe baza unui ordin de ministru, fiind necesară o lege în acest sens. Deși guvernul a înaintat cu celeritate un proiect de lege în acest sens Parlamentului, PSD a tergiversat aproape două săptămâni adoptarea actului normativ.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat sâmbătă dimineața legea carantinei și izolării, adoptată joi seara de Senat în calitate de for decizional, după ample dezbateri, urmând ca actul normativ să intre în vigoare de marți.

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Citește integral: Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea carantinei și izolării: Românii infectați cu Covid-19 vor putea fi internați obligatoriu. Cei care vin din zone de risc, vor fi carantinați / Legea intră în vigoare marți

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Sinistrii tericeanul, ciolacul si cei care-i mana-n lupta si le sunt asociati si-au atins scopul: au pozat in salvatori si s-au asigurat ca nu va fi multa lume la alegeri.

    comunistii au exterminat sute de mii de oameni in romania.

    iar acum fac crime cu „mana” prostiei si cu mercenarii propagandei.

  2. Din ce in ce mai multa lume care nu crede in existenta virusului , iar sa nu porti masca in dispretul sanatatii altora si sa mai si te mindresti cu asta , ce ironie .

  3. Cu riscul de a-mi lua niste injuraturi, nu pot sa nu ma intreb de ce asteapta pana luni sa stabileasca planul de masuri. Stiau forma finala a legii de joi, deci timp ar fi fost destul. Guvernul asta are un stil propriu si personal de a gestiona urgentele.

    • Nu cred că ai de ce îți lua înjurături. Ce spui e o afirmație validă, se putea merge pe niște scenarii modificabile rapid în funcție de amendamentele aduse legii. Măsurile în mare puteau fi gândite în avans.
      Pe de altă parte, cred că așteaptă să vadă cum evoluează situația în București, Argeș, Dâmbovița, Galați și Prahova ca să introducă direct carantină.

    • eu astept publicarea cu detalii a cazurilor. o sa apara vreodata ?

      cazuri de import, locale, persoane testate (nu teste), retestate, asimptomatice, usor-mediu, ati, ati intubate. si cazurile sa fie cu data testarii, nu cu data rezultatului, sa nu se mai adune teste cu zilele si sa spuna ca au aparut toate intr-o zi.

    • Eu zic să îți ții respirația în timp ce aștepți. E mai eficient și ești mai convingător dacă o faci.

  4. nimic nu a fost facut cu atata determinare, cu atata uniunune si cu atatea forte, ca Marele Plan de scapare a infractorilor, de protectie a lor si de asigurare a legilor care sa le permita hotia fara de pedeapsa.

    ce ziceti de planul „cum sa mutam raspunderea de la noi” la populatie ?
    hai ca le-a iesit! sunt precis toti usurati si satisfacuti.

  5. Tot Copresedintele USL a rostit si geniala cugetarea „nu exista simptomatici, doar oameni bolnavi si oameni sanatosi”
    Observati ca nu spune „n-am avut posibilitatea sa bagam oamenii in carantina ori sa le interzicem sa iasa din casa”
    Obiectivul lui, al lui Arafat, Tataru, Iohannis si Ciolacu a fost intotdeauna acelasi: sa sa interneze fortat in spital si sa impiedice sa iasa de acolo orice persoana cu test pozitiv la Covid19.
    Cand n-a mai fost bine prin OUG, au pus la cale o misca sceneta impreuna cu partenerii de uniune si si-au tras o lege pe gustul lor.

  6. ORBAN: nu îmi cereţi să dau ordine procurorilor-şefi, nu-mi cereţi să fac ceea ce au făcut alţii – să intre cu bocancii în Justiţie – pentru că nu am s-o fac.

    As fi vrut să vad atâta determinare si in cazul 10 aug,dar ati preferat sa scrieti pe colivă „La mulţi ani 10 august!”

    Dar asa se intampla cu cei care nu-și apără principiile. Cad in orice păcat intalnit.

    • Evident ca n-ai vazut aceeasi determinare. Nu-ti trebuie justitie, nu-ti trebuie libertate. Sanatatea e cel mai important drept. USL hotaraste care-i cel mai important drept al tau si tot USL si judeca ce-i drept sau ce-i stramb.

  7. L.Orban „nu am avut nicio posibilitate de a dispune izolarea la domiciliu a persoanelor bolnave sau a persoanelor care au intrat în contact cu persoane bolnave”
    Daca doreau cu adevarat o faceau. E valabila in continuare „zadarnicirea combaterii bolii” – se putea pune in vedere celor infectati, care alegeau sa iasa din spital, ca risca dosar penal daca nu se izoleaza in casa 14 zile. Si controale dupa aceea sa vada daca respecta aceasta recomandare.
    Dar s-au cramponat prea mult in ideea ca izolarea inseamna neaparat internare fortata, si au prefera sa aiba pe cine sa dea vina, decat sa lupte impotriva covid.