G4Media.ro

Ludovic Orban: Este prematur să discutăm despre amânarea alegerilor locale

sursa foto: Guvernul României

Ludovic Orban: Este prematur să discutăm despre amânarea alegerilor locale

Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat joi, la Constanţa, că este prematur să se discute despre o eventuală amânare a datei alegerilor locale, chiar dacă în ultimele 48 de ore s-au confirmat peste o mie de cazuri de COVID-19 zilnic, la nivel naţional.

„Deocamdată, nu am această intenţie. Preocuparea noastră principală este să ne mobilizăm la capacitate maximă pentru a opri răspândirea epidemiei şi toate acţiunile pe care le facem sunt în acest sens. Deocamdată, este prematur, din punctul meu de vedere, să discutăm despre o posibilă amânare a alegerilor. Noi vom face o evaluare profesionistă a riscului epidemiologic existent pentru fiecare tip de activitate din campania electorală şi mai ales în organizarea votului. Se poate face o campanie electorală care să evite adunările publice, care să evite contactul direct apropiat, se poate face campanie în spaţii deschise, pe media, online, se pot organiza secţiile de votare şi procesul de votare astfel încât să nu existe risc de transmitere a virusului”, a afirmat Orban.

Ludovic Orban a reiterat faptul că Guvernul pe care îl conduce nu doreşte să impună noi restricţii populaţiei şi spune că numărul celor care „nu cred în bazaconiile negaţioniştilor” este în creştere.

„Nu vrem să ajungem la noi restricţii, nu vrem să luăm nicio măsură care să afecteze viaţa oamenilor şi care să aibă efecte negative asupra economiei. Asta depinde de creşterea numărului de români care respectă regulile de protecţie sanitară. Este fundamentul: cu cât numărul celor care respectă regulile de protecţie sanitară e mai mare şi procentul creşte – şi am văzut că a crescut procentul celor care nu cred în bazaconiile negaţioniştilor şi prostiile care sunt lansate de tot felul de ciudaţi şi de tot felul de site-uri pirat -, odată cu creşterea numărului persoanelor care respectă aceste măsuri, riscul de răspândire scade”, a mai declarat premierul.

Preşedintele Pro România, Victor Ponta, a declarat miercuri seara că se impune amânarea alegerilor locale, întrucât riscul ca persoanele implicate în organizarea acestora să se infecteze cu noul coronavirus este foarte mare.

„Sunt 200.000 de oameni (implicaţi în organizare – n.r.). Noi, toţi, ne ducem la acei oameni. Cam care-s şansele să nu ne infectăm, dacă are unul singur COVID? (…) Evident că s-ar impune amânarea alegerilor. (…) În momentul acesta am certitudinea că mă văd cu candidatul meu de la Baia Mare, după care mă văd cu cel de la Mangalia, după care fac o poză cu cel la Călăraşi, după care o poză cu cel de la Botoşani, domnule, dacă are unul? Ciolacu la fel se va vedea, Orban se va vedea la fel, Barna se va vedea la fel, gândiţi-vă că avem 3.200 de primării, cu 3.200 de candidaţi, cu şapte partide sau câte pun. Avem de depus dosare. Şi eu mă uit şi zic: voi chiar vreţi să ne îmbolnăvim toţi?”, a declarat Victor Ponta, la TVR 1.

El a precizat că a discutat acest subiect cu Marcel Ciolacu, dar şi cu alţi lideri de partide.

„Am avut discuţia cu domnul Ciolacu, l-am rugat, i-am spus că ne punem toţi în pericol şi înseamnă că în octombrie o să fim toţi de vină. Asta mai lipseşte, să dea politicienii virusul în toată ţară. Nu ajunge că ne înjură lumea. (…) Toată comunicarea este aberantă. În primul rând, tu spui: purtaţi toţi mască, dar Iohannis, Orban, miniştrii nu poartă niciunul mască. (…) Doi: e ceva groaznic, e periculos (noul coronavirus – n.r.), trebuie să ne închidem în casă, dar mergeţi la alegeri să ne votaţi”, a spus liderul Pro România.

Întrebat ce va face dacă alegerile vor fi organizate, Victor Ponta a răspuns: „Participăm la alegeri ca la război, vedem cine se întoarce. Participăm la alegeri, ce să facem, să fugim?”.

Ponta s-a referit şi la semnalul transmis populaţiei dacă va avea loc campania electorală, acela că nu ar fi nicio o problemă cu îmbolnăvirile.

„Omul obişnuit zice: dacă lui Orban nu îi e frică să umble prin ţară, să facă campanie, înseamnă că ştie el Orban că nu e, de fapt, nimic cu COVID-ul ăla”, a mai afirmat liderul Pro România.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Una peste alta, personal cred ca Orban a gestionat si gestioneaza foarte bine — in sensul ca problema este cu extremele (ambele) iar calea justa este cea de mijloc. Orban cauta si tine in mod sistematic calea de mijloc. Problema este insa alta: urmarind logica legitima de coordonare intra-UE, Iohannis a apucat sa fie de acord in Consiliul European cu ideea (GRESITA) ca abordarea necesara este cea de „stavilire” a virusului (ceea ce este absurd si reflecta lipsa de intelegere a fenomenului, un virus nu este nici raul Bicaz, nici raul Arges, iar UE nu este un baraj de acumulare*), si ca pentru asta chipurile urgenta s-ar justifica (si NU se justifica) country lockdown la pachet cu alte masuri mai echilibrate si rezonabile (precum suspendarea evenimentelor care implica mari aglomerari de oameni, carantinari LOCALE limitate, etc). Drept urmare, Iohannis a insistat (si inca insista desi mai putin) sa se aplica „ce s-a discutat” in Consiliul European.

    Problema este ca lockdown nu a fost si nu este nici necesar si nici justificabil moral, si – fiind un abuz – nici de natura sa sporeasca increderea oamenilor in autoritatile statului. (Ba chiar, argumentez eu, a facut mult mai mult rau decat bine – si dpdv medical si dpdv social si dpdv economic — din pacate acest forum nu este o buna platforma pentru discutii tehnice, desi eu incerc sa spun ce am de spus intr-un limbaj netehnic). Prin urmare, acum avem reactia contrarie: oamenii nu mai vor sa respecte nici macar niste masuri mai moderate.

    *Matematicienii care s-au bagat rapid in fata cu modele matematice NU INTELEG BIOLOGIA epidemiei. Este o grava problema in stiinta actuala. Fragmentarea disciplinara face ca stiintificii ajung sa se saboteze reciproc. Mai rau chiar, matematicienii nici macar nu inteleg stiinta – matematica NU este stiinta. Stiinte sunt fizica, chimia, biologia, geologia si astronomia. Matematica este doar un cod de abstractizare insotit de tehnici de lucru cu acest cod, si ca atare este un INSTRUMENT folosit de stiintifici. Iar in loc ca stiintificii sa coordoneze utilizarea instrumentelor matematice conform nevoilor, matematicienii s-au trezit ca dau ei lectii stiintificilor despre stiinta. Locul matematicienilor este la asistenta: ei constituie o parte de asistenta tehnica in demersurile stiintifice conduse de stiintifici. Deci lucrurile s-au intamplat pe dos datorita disfunctionalitatilor si confuziilor institutionale rezultate din lipsa de corrdonare de care am pomenit (si de care sunt responsabil in primul rand stiintificii, pentru ca s-au complacut si au permis aceasta fragmentare si efectele ei) — si efectele sunt extrem de grave.

    • La nivel teoretic poate ca suna bine cuvintele tale , dar pornesc de la o obsevatie falsa a lucrurilor . Efectele pandemiei sunt cunoscute, stiute de mai toata lumea . Demersurile pe care guvernul ,sprijinit de cei in masura sa aprecieze impactul medical ,sunt si ele vizibile . In fapt , putina lume nu respecta regulile , doar o parte a cetatenilor- ce fac pe grozavii – in situatii diverse , usor de aratat la televizor , da si ei tremura de frica dupa ce propria grozavenie li se epuizeaza .Majoritatea tacuta isi vede ingrijorata de treaba zilnica si traieste cu speranta ca aceste masuri de preventie ii va proteja . Guvernul , asa cum ai zis ,a gestionat bine spre satisfacator epidemia si doar amanarile intentionate , (ca parte a unor contre politice ce nu isi aveau rostul )de legi , cauzate de majoritatea parlamentara, au impiedicat obtinerea unor rezultate mai bune .Omul are aceasta noncalitate -de a se lovi cu capul de pragul de sus si doar atunci este in stare sa il vada pe cel de jos- .Daca vorbim insa despre alegerile locale, ele deja au un termen la care se vor concretiza si orisice aminare este total perdanta pentru tara si a suprapune peste efectul de stres dat de pandemie si efectul de nesiguranta politica dat de aceasta stare ambigua, este catastrofal . Hotaririle pe plan local luate de primari sau prefecti sau politicieni ce deja in mod natural si-au depasit mandatul , nu vor mai fii percepute de cetatean ca o obligatie si vor fi mase mari de oameni ce nu vor mai dori sa respecte nimic . Aceasta suprapunere trebuie clar evitata si tara trebuie sa se reintoarca la normalitatea politica . Colac peste pupaza – nu poti desfasura proiecte noi cu oameni deja vechi , ce mai sunt in functii doar dintr-o intimplare. Nu poti -ca guvern – sa mai dai sume de bani unora care nu mai sunt interesati si care nu se vor mai regasi in posturile de pina acum . Ar fi o pierdere inutila de fonduri si de vreme .Solutiile de stavilire a efectelor pandemiei sunt pe atit de simple si pe atit de usor aplicabile si de catre guvern si de catre cetatean (presedintele deja a arat asta ) . Disconfortul este minim , pagubele sunt la nivel material doar acolo unde nu se mai pot organiza , ca prezenta , evenimente ce atrag grupuri mari de persoane , meciuri de fotbal sau orisicare alta forma sportiva , restaurante in locuri inchise sau restaurante , baruri , cafenele , ce nu respecta distanta ceruta de colectivitatea medicala . Totusi , efectul de pierdere este minuscul , material vorbind , taxele aferente acestui sector HORECA ce sunt datorate statului sunt foarte mici . Problema este cu cei care muncesc in aceste locuri , dar si reconversia si deplasarea cetatenilor spre alte forme de munca este vizibila . Mai exista un palier ce pierde constat capacitati umane si anume invatamintul la clasa , unde deja se observa o retragere de personal si o reorientare spre alte meserii .Una peste alta , economia se afla pe un drum ascendent si sumele imense de bani impreuna cu investitiile ce vor veni tavalug peste noi si cu regindirea intregului mod de functionare a statului , asta dupa intii ianuarie 2021 , vor arata o alta fata a tarii . Marile intreprinderi ce apartin statului , producatoare de pagube materiale , vor fi privatizate sau vindute , aparatul de stat va fi micsorat , interventia statului va fi redusa , formele asociative nelegale- gen clanuri -vor fi eliminate ca putere de decizie in societate si cu ajutorul UE si SUA , furtul din averea comuna va fi si el micsorat , parte a actiunii digitale , parte a eliminarii posibilitatii de a deturna decizia judecatoreasca . Intreaga Europa intra intr-o noua era , unde taxele si impozitele se vor mari pentru marii detinatori de averi ca parte a contributiei acestora la dezvoltare .

    • În curând vei vedea și vei avea parte de „calea de mijloc” a lui Orban&Iohanis!
      Îți doresc succes!

    • Mafalda, n-ai inteles ce am scris.

  2. Aminati-le, aminati-le, sa mai stea Tzatza un an – doi pe capul nostru ca e dama buna!
    Bai Orbane, sinteti bine mai baieti cu aminatul asta?
    Dar la magazin nu putem sa aminam sa ne ducem, tot asa, citeva luni? Ca e la fel de periculos.

    • Asta fiindca atunci cind zice „e prematur sa discutam de aminarea alegerilor locale” deja discuta de aminarea alegerilor locale.

  3. felicitari PNL, felicitari Orban

  4. Orbane daca vrei sa scapi de „creșterea exponențiala” soluția este simplă: închide naibii litoralul, statiunile de la munte, hotelurile și terasele, că nu moare nimeni daca sta vara asta acasă…

  5. El știe foarte bine ce pași va urma guvernul lui, este prematur doar pentru opinia publică sa știe adevărul!

    • Bineinteles ca stie ,ca doar el le spune ce trebuie facut cu banii luati de la UE si in acelasi timp le coordoneaza intregul joc politic .fara discursul presedintelui nu putea supravitui PNL – la guvernare . In societate se intimpla multe lucruri pe care nu le stim , mai scapa prin presa cite ceva cum a fost aia cu clanurile , evident aratata ca o atentionare . Chestia cu prematur, este cumva o rautate . Sunt lucruri care pot fi aratate si unele care nu pot fi aratate pe loc , fac parte dintr-un plan politic viitor , doar pentru un simplu motiv numit politica .

    • Mie-mi spui cât e de curva poltica?!