Ludovic Orban, la B1TV: Vom depune moțiunea doar când vom avea numărul de semnături necesare adoptării/ Niciodată PSD nu a fost în halul în care este astăzi, ca un hipopotam fără cap
Ludovic Orban, președintele PNL, a făcut mai multe declarat luni seară, la B1TV, referitoare la criza politică care ia amploare și la negocierile pe care liberalii le vor duce în continuare: ”Vom depune moțiunea doar când vom avea numărul de semnături necesare adoptării”, a spus Orban cu fermitate. Alte declarații importante ale președintelui PNL:
- Ceea ce s-a întâmplat astăzi la Senat a creat o bulversare totală a Parlamentului. Ne punem întrebarea cu cine trebuie să stăm de vorbă la ALDE dacă președintele partidului habar nu avea că un vicepreședinte al partidului e candidat la președinția Senatului.
- Și la Camera Deputaților a fost o situație tensionată în grupul lor, unde ”tăriceniștii” au plecat.
- Am programat o întâlnire cu toți deputații din grupul minorităților, nu doar cu șeful grupului. Și cu președintele UDMR vom avea discuții în această săptămână.
- Cu PRO România stăteam ca la tenis, unde te uiți după minge. La fel și cu declarațiile lui Ponta, ba e cu Dăncilă, ba nu e, ba votează moțiunea, ba nu. Dar, evident, vom avea discuții și cu PRO România.
- Mi-e greu să cred că un parlamentar va semna moțiunea și după aceea nu o va vota.
- Strategia noastră e să consolidăm foarte bine blocul opoziției și să stabilim împreună pașii pe care trebuie să îi parcurgem cu partenerii noștri din opoziția reală, alături de care am fost în ultimii doi ani.
- Cei din PRO România vor trebui să spună la un moment clar dacă sunt cu Guvernul sau cu Opoziția.
- Vom depune moțiunea doar când vom avea numărul de semnături necesare adoptării.
- (despre Dan Barna și USR referitor la moțiunea) Amândoi am agreat că este de agreat varianta alegerilor anticipate dacă este posibilă. În cazul reușitei moțiunii de cenzură (…) A fost și ideea Guvernului de tranziție, dar e nevoie de concurența tuturor actorilor politici în afară de PSD. Au fost declarații contradictorii ale partenerilor. Miza unui guvern de tranziție este să nu organizeze PSD alegerile anticipate.
- Eu am anunțat în numele PNL că partidul e dispus să facă orice este necesar pentru a pune punct acestei guvernări, chiar și pentru o perioadă de tranziție. E foarte complicat, oamenii înțeleg care e situația, avem un Parlament format în urma opțiunilor oamenilor din 2016 și care astăzi sunt altele. Sigur, în Parlament e și foarte mult traseism.
- (despre organizarea alegerilor anticipate cu localele) Ar însemna să tragem foarte mult de timp. Ar însemna să pice Guvernul prin martie. Noi susținem să organizăm alegeri anticipate cât mai repede. Un guvern legitim poate fi dat doar prin votul în Parlament.
- (de ce insistă PSD să rămână la Putere) Ei știu că dacă PSD pleacă de la guvernare se va face praf și pulbere. Niciodată acest partid nu a fost în halul în care se găsește astăzi. Cu o imagine catastrofală în imaginea publică, cu un lider fără autoritate, un partid fără busolă, ca un hipopotam fără cap. Imaginați-vă un hipopotam ai cărui centri nervoși nu mai funcționează.
- Nu poți să reduci cheltuielile din pensii și salarii. Pensia e un drept câștigat, mai ales pe bază de contributivitate. Chiar eu am fost semnatarul unei sesizări în urma căreia CCR a stabilit că pensiile nu pot fi tăiate, în 2010. Avem o întreagă echipă care lucrează la acest subiect.
- Cea mai mare creștere pe care o avem în bugetul de anul acesta sunt cheltuielile de personal. Nu poți să afectezi salariile, dar poți să schimbi structura instituțională a Guvernului și a administrațiilor centrale care sunt subordonate. În primul rând, PNL vrea 15 ministere. Am face 14, dar nu putem desființa Ministerul Fondurilor Europene, ar fi o nebunie. Dar, spre exemplu, Ministerul de Externe ar trebui să fie unul singur, care să cuprindă și Afacerile Europene, și Românii de pretutindeni. Apoi, mai puține agenții. La fiecare instituție nouă pe care o creezi, jumătate din oameni asigură funcționarea propriu-zisă a instituției, e supradimensionat.
- Au fost angajați peste 60.000 de oameni care au fost băgați pe ușa din dos. Aproape toți funcționarii au ajuns să fie conduși de politruci, de oameni ai partidului. Uitați-vă ce directori au pus în ministere, care nici măcar n-au studii de specialitate, toți habarniștii. Toate beizadele chiar trebuie să se teamă. Noi vrem să readucem competența și meritocrația în instituțiile publice. Instituțiile publice și-au pierdut credibilitatea.
- Apoi, nu e normal ca salariile din sectorul public să fie cu 50% mai mari decât în mediul privat. Nimeni în lumea asta nu se întâmplă așa. Sigur, nu o să tăiem salariile dar, cumva, trebuie să le aliniem pentru că, până la urmă, salariile din sectorul public sunt plătite de cei din sectorul privat.
- Creșterea artificială a veniturilor prin diferite pârghii îți măresc puterea de cumpărare, iar dacă aceasta crește prea mult și cererea e mai mare decât oferta, atunci vor crește prețurile deci apare inflația. Apoi, favorizezi importurile. În orice măsură pe care o iei trebuie să ai echilibru: între cerere și ofertă, import și export, în toate.
- (despre lipsa infrastructurii) Ori sunt idioți, ori în mod intenționat nu vor să dezvolte infrastructura.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii