Ludovic Orban, la Digi24, despre parlamentarii care au dublat alocațiile copiilor: Oamenii ăștia pur și simplu nu înțeleg situația în care ne aflăm. Eu nu mă bazez pe ei, ci pe înțelegerea românilor/ Nu mai este nevoie de reduceri de taxe și impozite
Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri seară, la Digi24, că parlamentarii care au votat dublarea alocațiilor pentru copii nu înțeleg, de fapt, situația în care se află România și că nu se bazează pe responsabilitatea acestora, ci pe înțelegerea românilor.
Cele mai importante declarații:
- Au lipsit 11 parlamentari liberali, din care 4 au lipsit motivat. Le-am spus foarte clar că orice parlamentar care odată cu preuarea guvernării nu înțelege că este nevoie de el în Parlament, nu va mai avea nicio șansă la un nou mandat. Pe de altă parte, au mai fost parlamentari care au împiedicat retrimiterea la comisie. Probabil tot s-ar fi ajuns la un astfel de vot lipsit de responsabilitate și care reflectă lipsa de logică și bun simț față de realitate.
- Politicile PSD au făcut praf bugetul României, au creat grave disfuncționalități în economie, iar anul care vine este anul în care România trebuie să dea un semnal ferm. În condițiile în care știi că bugetul a fost construit în niște constrângeri inimaginabile și, cu toate astea, a fost făcut realist (…) mi se pare o lipsă de responsabilitate și am impresia că vor să facă praf imaginea României. Impactul e foarte mare, 6 miliarde de lei (…) Noi n-am spus că va fi creștere economică de 5,5%. Creșterea economică pe 2019 a fost 4%, exact atât când am anticipat și noi. Practic, noi construim bugetul pe prognoze realiste, astfel încât să nu generăm cheltuieli care nu pot fi susținute.
- Să vii cu creșterea alocațiilor, cu două salarii la angajare, cu șase salarii la pensionare, cu 10.000 de lei pentru medicii veterinari… Oamenii ăștia nu înțeleg în situația în care ne aflăm. Eu mă bazez pe români, nu pe ei. Și eu vreau creșterea alocațiilor pentru copii, mi-o doresc, dar nu există să faci lucrul acesta după un an după ce ai mai crescut-o o dată. Fie provoci inflație, fie aduci bugetul în situația în care nu mai poți să faci plăți.
- Este cu totul diferit față de ce am făcut în februarie anul trecut. Anul trecut exista spațiul necesar, impactul era mai mic. Nu alocația era cauza creării deficitului bugetar. Acum vii după un an în care s-au dublat alocațiile să le mai dublezi încă o dată…
- Despre propunerea pentru micșorarea TVA: Există două feluri de proiecte – cele depuse de parlamentari individual și cele care au susținerea PNL (…) Eu cred că TVA de 19% e un TVA rezonabil. Pentru a îmbunătăți colectarea, ANAF trebuie să își schimbe obiceiurile, trebuie să aibă loc informatizarea instituției (…) Este suficient că acest guvern s-a angajat că nu crește taxele și impozitele, ținând cont de dezechilibrele provocate de guvernele anterioare. Am vorbit cu mediul de afaceri și foarte puțini sunt cei care spun că mai vor reduceri de taxe. Singurele nemulțumiri sunt legate de impozitarea muncii, contribuțiile la stat. Sistemul fiscal al României îi permite să fie competitivă cu celelalte. Nu mai este nevoie de reduceri de taxe și impozite. Nu trebuie crescute taxele și impozite, dar nu mai este nevoie de reducerea lor. Este nevoie, în schimb, de îmbunătățirea colectării.
- În prețul energiei electrice plătim și această taxă de cogenerare. Aceasta este plătită de noi, merge la Transelectrica și apoi ajunge la CET-uri. Ca să găsim resurse de finanțare pentru investiții, adică în transformarea CET-urilor în sisteme de cogenerare moderne, cu randament de peste 85%. Credeți că au fost folosiți banii pentru investiții de acest fel? Nu. S-au dus la unele CET-uri care au echipe de fotbal, sau în avarii, sau în mașini scumpe. Sunt atât de multe lucruri de corectat în România.
- Hidroelectrica cumpără apa de la Compania Apelor Române și cred că e cel mai mare preț la care cumpărăm din Europa. Sunt atâtea anomalii și disfuncționalități.
- Am abrogat toate prevederile absurde referitoare la Pilonul II de Pensii. Ei asta au urmărit, naționalizarea Pilonului II de pensii.
- (despre asumarea răspunderii pe cele trei legi): Așteptăm amendamentele, le vom prelua pe cele pe care le vom considera benefice și ne vom prezenta luni în fața Parlamentului pentru aprobarea în formă finală. Noi ar trebui să reducem cumva cheltuielile. Dar uitați-vă de unde le-am redus: am strâns cureaua noi, a crescut salariul minim brut pe economie, dar am menținut indemnizațiile parlamentarilor. Am redus sumele pentru subvenționarea partidelor cu 30%. Trebuia cu 50% după părerea mea. Apoi am sistat niște practici cum ar fi detașările în instituțiile publice. Asta a fost o deschidere a cutiei pandorei, au permis accesul în instituțiile publice ale unor oameni care nu au dat concurs, nimeni nu a putut să le testeze competențele. Apoi sistemul cumulului de pensii cu salarii. Deci ieșeau domnii, mai ales de la Poliție, la 42 de ani, după care se reangajau la stat. Cumularea unei pensii plătite din sistemul public cu un salariu de la stat nu se poate, nu mai acceptăm sistemul ăsta.
- Alegeri și Secția Specială: Vrem anticipate (…) Secția Specială cu siguranță va fi desființată atunci când vom găsi cea mai bună soluție constituțională pentru această problemă.
sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
27 comentarii