Ludovic Orban: Lumina de Înviere va fi adusă de echipe mixte în fiecare casă/ Românii s-au comportat exemplar până acum, într-o proporție zdrobitoare/ Politicienii storc capital electoral, nu își pot asuma ridicarea stării de urgență
Ludovic Orban a declarat, marți seară, într-un interviu pentru Realitatea Plus, că există un ”sprijin puternic” în societate pentru restricțiile impuse de Guvern și că nu crede că liderii politici ai Opoziției își vor asuma respingerea stării de urgență.
Premierul României a subliniat în mai multe rânduri că toate restricțiile trebuie menținute ca și până acum și că specialiștii nu recomandă niciun fel de relaxare în această perioadă deși, în aceeași seară, ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat dispense pentru noaptea de Înviere.
Ludovic Orban a declarat că parteneriatul dintre Ministerul de Interne și Biserica Ortodoxă nu va genera un risc de răspândire a COVID-19, dacă va fi respectat ”așa cum a fost gândit” de autorități:
”Așa cum a fost gândit acest parteneriat, el nu va genera riscul de răspândire a virusului. Este vorba de două momente, când preoții parohi dau către credincioși Paștii, către voluntarii parohiei, în condițiile în care se vor respecta condițiile ca în piețe, să păstreze distanța, personalul să fie dotat cu măști de protecție. În ceea ce privește Lumina, ea va fi distribuită de reprezentanți parohiali care vor fi ajutați de echipele MAI, astfel încât Lumina să ajungă în fiecare casă”, a declarat premierul.
Orban a subliniat totuși că există încă un risc ridicat de răspândire a virusului, iar starea de urgență trebuie prelungită și luna viitoare, anunțând vârful epidemiei în perioada 20 aprilie – 5 mai:
”Există în continuare riscul de răspândire și doar prin intermediul menținerii stării de urgență putem să aplicăm măsurile de reducere a riscului de transmitere a epidemiei. Prelungirea stării de urgență este absolut necesară și din cauza prognozelor care țin de evoluția epidemiei, între varianta optimistă și mai puțin optimistă. Vârful ar fi cam între 20 aprilie și 5 mai. Ca atare, până nu se ajunge la vârful epidemiei este absolut necesară continuarea acestei măsuri”, a declarat Ludovic Orban.
În ce privește decretul semnat de președintele Iohannis privind prelungirea stării de urgență, premierul a spus că liderii politici nu își pot asuma respingerea prelungirii stării de urgență pentru că acest lucru ar avea urmări catastrofale. Orban a spus că liderii politici din Opoziție ”storc capital electoral din necazul oamenilor”:
”Suntem deschiși la orice propunere care este bună care poate să genereze efecte favorabile (…) Nu cred că liderii politici din opoziție vor vota împotriva decretului pentru că își asumă o responsabilitate foarte mare. A nu vota decretul înseamnă încetarea imediată a situației de urgență și a oricăror măsuri adoptate în baza instituirii stării de urgență. Nu va exista nicio restricție în ceea ce privesc deplasările, activitățile culturale, sportive și de orice fel, înseamnă că nu mai există aproape niciun fel de posibilitate de a determina restrângerea răspândirii virusului. Eu nu cred că cineva își poate asuma o astfel de răspundere, mai alex în contextul dat, în care prognozele privitoare la vârful epidemiei arată că încă n-am trecut de el, ci că va fi între 20 aprilie și 5 mai (…) Îmi pare rău că văd declarații politice care nu țin cont de realitate și storc capital electoral dintr-un necaz al oamenilor, dintr-o restrângere a unei libertăți firești. Noi urmărim evoluția opiniei cetățenilor privind restricțiile și există un sprijin foarte puternic pentru aceste măsuri de restrângere a riscului epidemiei. Și este o judecată de bun simț pe care oamenii au înțeles-o”, a mai declarat premierul.
Orban a spus că românii au respectat regulile impuse de autorități ”în proporție zdrobitoare” și că au dat dovadă de ”un comportament exemplar”:
”Cu siguranță românii au respectat regulile. Majoritatea zdrobitoare a românilor a respectat regulile de restricție și a avut un comportament salutar și se văd efectele, România este la sub 7% grad de infectare, deși a venit un număr foarte mare de români din zone roșii. Sigur că avem și excepții, cetățeni care au considerat că nu este necesar să țină cont de recomandările specialiștilor și ale autorităților (…) Îi salut și le mulțumesc celor care au dat dovadă de un comportament exemplar și îi rog să mai reziste”, a mai declarat Orban.
Premierul a mai spus că numărul persoanelor diagnosticate pozitiv este rezonabil și redus în raport cu celelalte țări europene:
”Nu avem încă afectată capacitatea de tratare în Secţia ATI şi suntem departe de capacitatea de tratare prin ventilare. Suntem în demersuri pentru a putea aduce în țară ventilatoarele, există și mai multe tentative de introducere în fabricație în România a ventilatoarelor, fie în cadrul Ministerului Apărării, fie în cadrul unor companii private”, a mai spus prim-ministrul, marți seară, la Realitatea Plus.
Referitor la șomajul tehnic, premierul Orban a spus că a fost aleasă această variantă și din ”considerente epidemiologice”:
”Am ales varianta de a plăti șomajul tehnic din bugetul fondului de șomaj și pentur a-i ajuta pe oameni să poată să stea acasă, să nu vină la muncă, să nu se deplaseze. Această măsuri va avea o durată limitată, să spunem de două luni, după care, pe măsură ce vom trece de vârful epidemiei și activitățile vor fi reluate, să fie înlocuită cu salariile în urma reangajării. Interesul nostru este să deschidem cât mai multe companii, un număr cât mai mare de angajați să își mențină locurile de muncă (…) Atunci când contextul epidemiologic o va permite, vom trece la o măsură activă care să stimuleze angajarea de către companii”, a mai spus Orban.
sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
26 comentarii