Ludovic Orban: Nu sunt de acord cu decizia CCR pe legea privind transportul de persoane. Susține poziția PSD
Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri, că nu este de acord cu decizia Curții Constituționale care a declarat neconstituțională legea privind transportul de persoane pe care Guvernul și-a angajat răspunderea, acuzând CCR că a susținut poziția PSD și lasă copiii fără transport.
Orban a mai spus că OUG 51/2019 – pe care Guvernul a modificat-o prin legea pe care și-a angajat răspunderea – este profund neconstituțională, însă în legătură cu aceasta nu a avut nimeni nimic de obiectat.
„Prin această decizie, CCR nu vrea și nu este de acord cu ceea ce a vrut Guvernul: copiii, mai ales cei din familii sărace să poată merge la școală cu transport subvenționat. Asta e decizia Curții de azi, adică prin decizia Curții se adoptă poziția PSD, care nu vrea ca să ajungă la școală copiii”, a afirmat premierul.
Ludovic Orban a spus că prin această lege se impune organizarea de licitații pentru transportatorii județeni, astfel încât transportul să fie făcut în condiții de siguranță.
„OUG 51 era constituțională? Modificarea s-a făcut prin ordonanță de urgență, care este profund neconstituțională, n-avea niciun fel de motivație pentru urgență. În schimb, legea pentru angajarea răspunderii nu e constituțională? Îmi pare rău, dar nu sunt de acord cu decizia Curții. Asta nu înseamnă că nu vom căuta soluții după decizia Curții care trebuia să țină cont de diferența între o ordonanță de urgență și asumarea răspunderii”, a susținut Ludovic Orban.
Premierul a mai spus că CCR validează o ordonanță de urgență profund neconstituțională.
El a menționat că OUG 51 se află de mult timp în dezbaterea Parlamentului, „comisiile parlamentare au plimbat ordonanța”, sunt forme foarte diferite ieșite din diferite comisii și care nu rezolvă problemele.
„Din punctul meu de vedere orice angajare de răspundere poate fi considerată constituțională dacă rezolvă probleme stringente și dacă nu există altă cale de a legifera”, a subliniat Orban.
Curtea Constituţională a României a admis, miercuri, sesizarea PSD asupra proiectului pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane, pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea. Agerpres relatează că surse din cadrul Curții susțin că CCR a admis sesizarea “pentru că nu sunt îndeplinite cele patru condiţii stabilite prin decizii ale forului constituţional pentru utilizarea asumării răspunderii şi s-a avut în vedere că erau legi în Parlament, pe acest subiect, în faza de finalizare”.
În sesizarea PSD se arată că proiectul de aprobare a OUG 51/2019 se află în dezbaterea comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaţilor. Acest proiect propune eliminarea transportului rutier judeţean de călători din sfera serviciilor publice, situaţie în care acesta se va desfăşura în regim comercial, cu respectarea Ordonanţei Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere.
Prin proiectul de act normativ pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea se propune abrogarea prevederilor din OUG nr. 51/2019, astfel încât transportul rutier contra cost de persoane prin servicii regulate la nivel judeţean să intre în sfera serviciilor publice, scrie Agerpres.
Într-o reacție rapidă, Consiliul Național al Elevilor (CNE) atrage atenția că “problema transportului elevilor va rămâne nerezolvată până când serviciile de transport nu vor redeveni servicii publice, în caz contrar, operatorii de transport nu vor mai avea nicio obligație să transporte elevi și să ofere reduceri pentru aceștia – fenomen asupra căruia Inspecția de Stat pentru Controlul Rutier (ISCTR) închide ochii cu bună știință. În 2018, de pildă, ISCTR a oferit amenzi pentru nerespectarea legislației în vigoare pentru doar doi operatori de transport în toată țara“.
Foto: Inquam Photos / George Călin
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii