G4Media.ro

Ludovic Orban: Ordonanțele de urgență adoptate marți vor fi publicate în Monitorul…

Ludovic Orban: Ordonanțele de urgență adoptate marți vor fi publicate în Monitorul Oficial/ Partidele nemulțumite le pot modifica în Parlament

Premierul demis Ludovic Orban a afirmat, sâmbătă, că ordonanțele de urgență adoptate de Guvern cu o seară înainte de demiterea cabinetului său prin moțiune de cenzură vor publicate în Monitorul Oficial deoarece actele normative au fost adoptate de un guvern aflat încă în funcție.

”Ordonanțele de urgență vor fi publicate în Monitorul Oficial (…) Au existat puncte de vedere legate de avizul Consiliului Legislativ, dar am adoptat ordonanțele în  deplină capacitate de exercițiu”, a declarat Ludovic Orban.

El a spus că urgența adoptării poate fi justificată pentru fiecare act normativ, iar acum există posibilitatea amendării lor în Legislativ.

”Dacă sunt formațiuni politice nemulțumite, la dezbaterea din Parlament le pot modifica. Am dat ordonanțele știind că există riscul unei majorități parlamentare împotriva alegerilor în două tururi și că există domenii foarte importante carer necesită reglementare”, a afirmat Orban adăugând că Parlamentul poate introduce ordonanțelor în circuitul parlamentar prin procedură de urgență.

”Noi ne-am îndeplinit obligaţia de a cere avizul Consiliului Legislativ. Avizul este consultativ. Chiar şi observaţiile pe care, eventual, le poate emite Consiliul Legislativ, sunt observaţii de tehnică legislativă, care nu pot să intre pe fondul, pe conţinutul ordonanţelor de urgenţă. Din punct de vedere constituţional, noi trimitem la Monitorul Oficial ordonanţele de urgenţă şi aşteptăm publicarea lor. Iar dacă există entităţi care vor, se pot adresa Avocatului Poporului pentru a declanşa controlul de constituţionalitate”, a spus șeful Guvernului.

Referindu-se la ordonanța prin care este reglementat un eventual scrutin parlamentar anticipat, primul-ministru a afirmat că actul normativ lărgește drepturile electorale prin faptul că este permis ca un alegător să voteze în  altă circumscripție decât cea în care își are domiciliul.

”Dacă un cetățean din  Vaslui lucrează la Iași, lui trebuie să i se permită să voteze. Sistemul de alocare a mandatelor alocă mandatele și la nivel de cricumscripție și la nivel național. Parlamentul trebuie să fie reprezentativ. Modificarea noastră lărgește dreptul de vot, nu  îl îngrădește”, a spus Ludovic Orban.

Secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase, a declarat, vineri, pentru G4Media.ro, că cele 25 de OUG-uri adoptate în ședința maraton din 4 februarie au fost trimise la Consiliul Legislativ în aceeași zi cu ședința de guvern. O parte au fost trimise și în ziua ulterioară ședinței, înainte de căderea Guvernului și publicarea hotărârii Parlamentului în Monitorul Oficial. Antonel Tănase a precizat că Consiliul Legislativ trebuie să trimită avizele, iar dacă sunt doar observații pe formă, acestea sunt preluate, iar ordonanțele sunt trimise la Monitorul Oficial și acestea intră în vigoare.

Surse guvernamentale au declarat încă din 5 februarie pentru G4Media.ro că mai multe ordonanțe de urgență dintre cele 25 adoptate marți seară (4 februarie) de Guvernul Orban în ultima zi de mandat nu au avut avizul Consiliului Legislativ, obligatoriu pentru a putea fi aprobate formal în ședința de guvern (detalii aici).

Liderul PRO România, Victor Ponta, a publicat, pe pagina sa de Facebook, un document trimis de Consiliul Legislativ secretarului general al Guvernului, potrivit căruia ordonanța de urgență pentru liberalizarea programelor din sănătate nu are avizul Consiliului Legislativ și nu poate intra în vigoare. Ședința de Guvern în care a fost adoptată ordonanța de urgență a avut loc în 4 februarie, iar, potrivit documentului, cererea de aviz a ajuns la Consiliul Legislativ abia a doua zi (detalii aici).

Foto: Ludovic Orban (Facebook/ PNL)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. O lege electorala este supusa printre altele obligativitatii asigurarii, pe intreg teritoriul tari, a dreptul universal valabil numit VOT . Asadar trebuie sa oferi conditii de vot pentru toti cetatenii romani oriunde se afla in momentul votului . Varianta votarii listelor aferente locului unde te aflii in acel moment este cea corecta . Sigur , mici neajunsuri exista in orisicare varianta posibila ,dar tema principala este DREPTUL LA VOT neingradit .

  2. V-ati compromis prin comportarea exact ca guvernul PSD. Pacat! Din cauza sedintei din 4 februarie ati pierdut cel putin 10% din votanti. Continuati la fel si o sa pierdeti mai multi. Aveam pretentii de la un jucator de bridge.

  3. Ei, si de acum încolo, prin acest precedent jegos, când o să facă si pesedimea la fel, ce să mai zicem, ce să mai protestăm :((((
    In alta ordine de idei, domnul Damian Florea este noua achiziție a PNL.
    Până la vârsta de 55 de ani, dl. Damian Florea a trecut prin urmatoarele partide:
    FSN, FDSN, PDSR, PSD, PUR, PNL, Pro Romania, ALDE, PNL (din ianuarie 2020) :)))))))))))))))))

    • Curat murdar.

      Pt dilema ta exista o solutie: dublul standard. Parta proasta este ca mereu se intoarce impotriva noastra.

  4. Buna dimineata!As vrea sa inteleg:psd-ul a fost acuzat că si-a schimbat ministrii în câteva randuri(dacă mă întrebați pe mine,ca privat,orice manager își modifică membrii echipei până când are o echipă de elită!!) iar pnl-ul vrea sa isi dea jos cele 2 guverne pentru a forta anticipatele,asta ce inseamna?Ca ei nu au incredere in proprii ministrii???Si daca ei nu au,noi de ce sa ii votăm!Daca psd-ul nu are o problema (pe care si-o imagineaza pnl-ul:frica de pierderea mandatului dar,mai conteaza unul cand cei din psd au 3,4,5 mandate????) si nu voteaza guvernele orban 2 si orban 3 si,vor fi anticipate,CINE are incredere sa voteze pnl care isi da jos 2 guverne si al treilea demis prin motiune???