G4Media.ro

Ludovic Orban: Pacienții trebuie să aibă deplina libertate pentru a-și alege furnizorul…

Foto: Inquam Photos / George Călin

Ludovic Orban: Pacienții trebuie să aibă deplina libertate pentru a-și alege furnizorul de servicii medicale. E foarte important să nu mai existe discriminare între sectorul public și cel privat

Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, că pacienții trebuie să aibă deplina libertate pentru a-și alege furnizorul de servicii medicale și că este foarte important să nu mai existe discriminare între sectorul public și cel privat, iar ordonanța pentru liberalizarea programelor de sănătate este în procedura de avizare și va fi adoptată atunci când îndeplinește condițiile de aprobare.

„Proiectul este în procedura de avizare. Este un proiect pe care îl susțin. Aduc aminte minciuna gogonată să se introduce coplata. Cei care au introdus OUG pentru coplată sunt cei de la PSD cu doamna Dăncilă premier și cu doamna Pintea ministru la butoane. Pe programele de sănătate, beneficiarii sunt pacienții, cărora trebuie să li se sigure deplina libertate pentru a-și alege furnizorul de servicii medicale. Soluția pe care o propune domnul ministru Costache este o soluție care crește calitatea serviciilor medicale în cadrul programelor naționale. E foarte important să nu mai existe discriminare între sectorul public și cel privat. Cred că trebuie să existe un tratament egal, pentru că banii care se adună în bugetul CNAS nu sunt banii guvernului, ci ai contribuabililor și orice cetățean are dreptul la servicii medicale de calitate”, a declarat premierul.

Întrebat dacă ordonanța pentru liberalizarea programelor de sănătate va fi adoptată în următoarea ședință de guvern, Ludovic Orban a răspuns: „Când o să îndeplinească condițiile de aprobare, va fi aprobată”.

Premierul a precizat, de asemenea, că Guvernul are în analiză trei variante pentru rezolvarea „creșterii alarmante a taxei clawback”, astfel încât să găsească cele mai bune soluții pentru a permite accesul pacienților la medicamente.

„Menținerea taxei clawback la nivelul actual afectează dramatic fabricile de medicamente din România și duce la dispariția a tot mai multor medicamente”, a subliniat Orban.

În același timp, Ludovic Orban a declarat că activitatea Ministerului Sănătății este foarte bună, iar ministrul Victor Costache are o activitate managerială foarte bună.

„Nimeni nu interzice, legea nu interzice domnului ministru să-și profeseze meseria de chirurg. Toți cei care vor să fie operați de domnul doctor chirurg, un renumit chirurg, își exprimă ei preferința de a fi operați de domnul ministru. Domnul ministru nu operează în zilele de muncă, ci operează în zilele de weekend. Eu cred că salvarea vieții sau sănătatea pacienților pe care îi operează domnul ministru al Sănătății e foarte importantă. Ca atare, atâta timp cât nu există incompatibilitate sau conflict de interese între poziția de ministru, de care sunt foarte mulțumit, și calitatea dânsului de chirurg, nu am de ce să am vreun reproș”, a mai declarat premierul.

Citește și

Ministrul Sănătății, despre liberalizarea programelor din sănătate: Nu circulăm pe autostrăzi pentru că nu avem, dar avem spitale private renovate, cu condiții bune. Este ca și cum am avea autostrăzi, dar nu te-ar lăsa legislația să le folosești. Nu e aberant?

Victor Costache: Agenția Națională de Integritate mi-a dat acordul să profesez ca medic. Sunt ministrul Sănătății, este normal să pot salva vieți

Foto: Inquam Photos / George Călin

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Am avut incredere.

  2. este normal caun pacient sa poata alege un spital are dreptate domnul Orban si trebuie sa mearga inainte cu reforma in sanatate

  3. Ce frumos! Ma intreb daca costul standard de internare in privat care o sa fie decontat o sa fie de 350 de euro pe zi, la fel ca la Floreasca. Ce o sa se intample dupa cativa ani in care privatul este finantat serior de catre stat si spitalele publice o sa ramana fara finantare, ca deh trebuie sa dea la privat? Parca vad ca spitatlele private o sa se modernizeze in cativa ani si dupa aia o sa zica ca nu mai sunt de acord cu termenii impusi de catre stat si vor sa fie mai multi bani decontati. Ceea ce faca SIca astazi se numeste uciderea sistemului public de sanatate. Spitalele publice o sa devina pur si simplu niste centre de racolare de pacienti pentru cei din privat.

    • Alex hai sa incercam.
      Poate distrugem mafia asta din Sitemul de sanatate.
      Vedem in 2-3 ani daca este mai bine, daca nu iesim in strada.
      Cum vine unul care vrea sa schimbe ceva vin astia din sistem sa-i dea in cap.
      Vrem mai bine dar daca se poate sa nu schimbe ceva

  4. Băi frate, văd un domn Orban serios, determinat si cu gând să facă ceva bun pentru români. Si am văzut asta încă de când s-a instalat acest guvern PNL. Am vazut cu toții ce dezastru a lăsat pesede in urma. Si pe bună dreptate că PNL are de luptat cu haosul lăsat de ciuma roșie. Am vrut ca PNL să şteargă toate urmele dezastrului pesede. Sper să fie lăsați să aducă o bunăstare reală pentru români. BRAVO PNL! HAI PNL!
    Pentru pesedeu am rezervată multă moooie!

    • Postacii Elenei Udrea de ma PDL au fost preluati de PNL? :))

  5. Bună ziua! Bine Alex!!!

  6. Statul trebuie să asigure servicii medicale complete pentru toți cetățenii prin unitățile de stat și nu prin unități private. Cine vrea la privat nu are decât să-li facă o asigurare suplimentară la privat. La fel și cu pensiile : statul trebuie să asigure o pensie prin care omul să poată trăi când nu mai este în câmpul muncii; pensia maximă nu trebuie să depășească mai mul de 4 ori pensia minimă. Nu e nevoie de contribuție obligatorie decât la pilonul 1. Cine vrea pensie mai mare nu are decât să cotizeze la privat. Statul nu trebuie să asigure pensie de lux nimănui.