G4Media.ro

Ludovic Orban: Până la pronunţarea CCR, după părerea mea, nu este corect…

sursa foto: gov.ro

Ludovic Orban: Până la pronunţarea CCR, după părerea mea, nu este corect să plăteşti pensiile speciale pentru primari

Prim-ministrul Ludovic Orban a apreciat luni că nu este corect ca primarii să beneficieze de pensii speciale, până la pronunţarea deciziei Curţii Constituţionale privind Codul administrativ, transmite Agerpres.

Potrivit Codului Administrativ, adoptat prin OUG de Guvernul Dăncilă, începând cu 1 ianuarie 2020, primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții de Consilii Județene beneficiază de pensii speciale. Ei pot depune cererile până la finalul lunii martie, urmând ca prima pensie specială să o primească în ianuarie 2021. Codul Administrativ a fost atacat în august la Curtea Constituțională de Avocatul Poporului, iar primul termen a fost stabilit pentru 21 ianuarie anul viitor.

„Ordonanţa de urgenţă privind Codul administrativ, care a instituit indemnizaţiile pentru primari şi viceprimari, este supusă controlului constituţional. Avocatul Poporului a atacat-o la Curtea Constituţională în integralitatea ei şi este supusă controlului constituţional. Din punctul meu de vedere, până la exercitarea controlului constituţional, aceste forme nu pot fi plătite, pentru că dacă se pronunţă Curtea Constituţională şi spune că e neconstituţională ordonanţa de urgenţă, înseamnă că trebuie să dea banii în înapoi. E inclusiv în interesul lor să nu beneficieze. Trebuie aşteptat până la pronunţarea Curţii Constituţionale, în urma sesizării Avocatului Poporului”, a spus Ludovic Orban, la TVR 1.

Prim-ministrul a apreciat că nu este corect demersul USR, care a atenţionat, luni, pe pagina sa de Facebook, că de la 1 ianuarie, primarii şi şefii de consilii judeţene, precum şi adjuncţii lor vor avea dreptul să ceară pensie specială. De asemenea, USR a cerut Guvernului PNL să dea OUG pentru eliminarea pensiilor speciale pentru aleşii locali din Codul administrativ.

„Nu mi se pare corect ce face USR, pentru că ei ştiu că am discutat subiectul şi acesta e punctul meu de vedere care a fost exprimat în discuţii. Şi asta în condiţiile în care, spre deosebire de USR, PNL are 1.100 de primari. Dar eu sunt un om corect, care întotdeauna la baza unei decizii ţin cont de elemente de lege. La ora actuală ordonanţa este supusă controlului constituţional şi controlul constituţional a fost declanşat. Până la pronunţarea CCR, după părerea mea, nu este corect să plăteşti aceste indemnizaţii”, a spus Orban.

Potrivit fostului ministru social-democrat al Dezvoltării, Daniel Suciu, instituirea indemnizaţiei pentru limită de vârstă în cazul primarilor ar urma să aibă un impact bugetar de 100 – 150 de milioane de lei.

Conform Codului Administrativ, toate persoanele care, ulterior anului 1992, au deţinut cel puţin un mandat în funcţia de primar, viceprimar, preşedinte sau vicepreşedinte de Consiliu Județean, au dreptul la o pensie specială, calculată la nivelul a 0,4% din venitul lunar în plată, înmulţit cu numărul de luni de mandat, dar nu mai mult de 144 de luni (12 ani – 3 mandate).

Ei au timp să depună cererile pentru a obține pensia specială până la data de 31 martie 2020, situaţiile centralizatoare urmând să fie trimise Ministerului Finanţelor până la data de 31 mai 2020.

Pensia specială a aleșilor locali se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public și este supusă impozitului pe venit şi contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.

Pentru a beneficia de acordarea indemnizației, aleșii locali trebuie să îndeplinească condiţiile vârstei standard de pensionare, ale vârstei standard de pensionare reduse, aşa cum sunt prevăzute de legislaţia privind sistemul de pensii publice sau cele prevăzute de alte legi speciale.

De asemenea, se prevede ca primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene să nu fi fost condamnaţi definitiv pentru comiterea, în calitatea respectivă, a unei infracţiuni de corupţie, pentru a beneficia de indemnizație.

Indemnizația pentru limită de vârstă se acordă începând cu luna ianuarie a anului următor depunerii solicitării.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. Normal… atunci cand manevrezi mierea de albine (bugetul) nimeni nu rezista tentației de a gusta puțin…de a linge degetele. Legal, desigur.
    Uite un exemplu: e imposibil sa o opresti pe contabila sefa sa deconteze un bon fiscal de la primar pe bugetul de protocol.
    Asa ca nu e nimic special la primarul ala. E om si el si primeste pensie ca si noi.
    Dar contabila sefa? El/ea nu e specială??

  2. Pina sa se pronunte CCR si indiferent ce decide CCR, guvernul trebuie sa abroge Ordonanta de Urgenta, privind pensiile speciale pentru primari, printr-o alta Ordonanta de Urgenta.
    La fel trebuie sa procedeze cu Ordonanta de Urgenta, care i-a permis sefului Inspectiei Judiciare din CSM, plagiatorul si infractorul Netejoru, sa ramana in functie.
    Si Sectia Speciala trebuie desfiintata imediat.
    Guvernul se tot invarteste in jurul cozii, dar nu face nimic din ce trebuie rezolvat cu celeritate.

    • dece se oripileaza toata lumea pt pensiile primarilor?Prmarii vor primi aceste pesii speciale dupa varsta standar depensionare adica dupa varsta de 65 ani ,ori varsta medie de viata la barbati este de 68,5 ani .Primarii din perioda 1990-2000 aveu varsta de 50-60 de ani acum acestia ar trebui sa aiba varsta de 80-90 de ani.Cati dintre acestia mai traiesc?Vedeti ca celelalte categorii cu pensii speciale ,mult mai mari decat ale primarilor primesc pensii speciale dela varsta de 45 de ani si stiti cine TOTI CARE PRIMESC PENSII SPECIALE.Eu am fost primar 2 mandate 1991 2000 salariul ca la toti prmarii se numea INDEMNIZATIE ceace a facut sa nu primesc spor de vechime desi aveam peste 30 ani vechime nu am primit spor de conducere desi eram ordonator principal de credite salariu ca la toti primarii di acea perioada era sub 300 roni ,a se vedea cartile de munca CE AVE-TI DOAR CU PRIMARII?Unfost politist aiesit recent la pensie la varsta de 45 ani cu 20 de ani vechime 3800 roni aproape dubla fata de pensia mea actuala.

  3. Bre, matale ești prost sau îți bați joc de noi? Acea anomalie numită cod administrativ este în vigoare, ca atare produce efecte. Opinia mea, dacă tot te dai altfel, dă o ordonanță de urgență și anulează această prevedere; aici chiar se impune urgența, doar mai sunt câteva zile și intră în vigoare. Altfel, dacă nu o faci, ești doar încă un nemernic. Asta că nu merită și nu se impune ca nimeni să aibă pensii speciale, cu atât mai puțin niște aleși locali care oricum nu fac aproape nimic, o putem spune noi, tâmpiții care plătim dări către stat, matale trebuie să acționezi, o poți face, adoptă ordonanța și ai scăpat de tâmpenia psdistă. După câte se pare, te strâng ai tăi cu ușa să nu faci acest lucru, doar sunt și ei beneficiari, altfel ai face-o. Hai, fuguța, concepe ordonanța și dă-o, Orbane, lasă vrăjeala!

  4. Dupa parerea mea cred ca cineva ne ia de idioti sau face pe prostu.
    Legea pensilor intra in vigoare la 01.01.2020 Curtea Constitutionala nu este neaparat sa se pronunte pe 17.01.2020 si oricum Deciziile CCR sunt ………….. pentru viitor si un drept acordat…….. sau poate CCR zice ca sunt legale de ce sa le abrogam preventiv .
    Trebuie sa inghitim gogoasa PNL are 1100 de baroni locali pe state plus fosti

  5. Nu e corect sa platesti pensii speciale pentru nimeni, indiferent de ce spune CCR.

  6. „Dupa parerea mea”, daca NU interveniti Primarii si Presedintii si Vicepresedintii de Consilii judetene vor primi Pensiile speciale incepnd cu 1 Ianuarie 2020!
    Orbane, lasa-ne cu „parerile tale”, NU am auzit nici un Specialist in Drept care sa spuna asa ceva, dupa ce Avocatul poporului a atacat aceasta lege la CCR!
    Si daca vor Primi, ce ne mai facem cu „parerea ta” DUPA?!

  7. Fara Pensii Speciale in 2020

    Cånd cei care fac legile au pensii speciale?
    Când cei care pot contesta sau aproba au pensii speciale (CCR)
    Cànd avocatul poporului are pensie specială
    Când cei cu arma în mână au pensii speciale
    Când toate serviciile secrete au pensii speciale
    Când primarii și consilierii au pensii speciale
    Când ziariștii ( aici s-au inscris toți din media) care ar putea să combată în presă au pensii speciale
    Când actorii care sunt buni oratori și sunt ascultați au pensii speciale
    Când cei înțelepți ( academia ) au pensii soeciale
    Când cei f populari ( sportivii medaliați) au îndemnizații speciale
    Aviatorii, cei din ministerul de externe
    Chiar și cei de la metrou au pensii speciale
    Și CÂȚI MAI SUNT fără să le mai știm numărul

    Toți aceștia plus alții de care nu știm ajug spre UN MILION!!!

    Deci slabe șanse să elimine 10% din aceste categorii, dar sigur se VOR MENȚINE TOATE DREPTURILE OBȚINUTE și se vor calcula altfel de acum înainte, dar pt un procent din aceste categorii nesemnificativ.

  8. Anulează pentru siguranță… Și gata
    De nu la vot vei fi taxat

  9. Sunt un fost primar ce am desfasurat activitate in perioada 1996-2004,in conditti destul de vitrege ,imediat dupa revolutie. Indemnizatiile erau stabilite prin lege,destul de mici pe vremea aceea,chiar daca se lucra intens pentru a corecta nedreptatile din vremea comunista(mii de cereri adresate pe legea funciara) .Urmare a nivelului mic al salarizarii de atunci Guvernul a considerat ca a venit timpul sa indrepte greseala printro noua evaluare a importantei functiilor demnitarilor locali si a aprobat Codul Administrativ,act de o importanta vitala pentru organizarea statului roman.
    Ma deranjeaza ca cei care fac comentarii pe aceasta tema ,nu sunt obiectivi,nu sunt documentati ,privesc numai latura politica ,minimizand raspunderea foarte mare care o au toti cei care ocupa vremelnic functii de demnitate publica.Nu este drept ca cei care sunt platiti cu mii de euro(ziaristi,comentatori tv.de tot felul) sa se opuna unui act de dreptate sociala.
    Stiu ca este greu pentru marea majoritate a pensionarilor,a oamenilor nevoiasi din aceasta tara,dar nici ca un pensionar cu 22 de ani de scoala,expert contabil,si 37 de ani de munca sa aiba 1800 de lei pensie.

    • Atât ati cotizat,atât aveti.Tatal meu padurar 44 ani vechime -pensie de 1200.

  10. 1. Despre pensii speciale primarii
    (mesaj trimis de Emil în data de 18.12.2019, 10:59)

    Domnule prim ministru

    Sobsemnatul Todoran Emil, domiciliat in localitatea Apold, nr. 199, jud. Mures, fost primar al acestei comune Apold, trei mandate, 1992-2004, perioada in care indemnizatia a fost mizerabila si ca urmare dupa 45 de ani de contributivitate, am iesit la pensie cu 873 lei. Se poate traii cu acesti bani domnule prim ministru ? In cele trei mandate de primar nu am primit spor vechime, spor conducere si alte sporuri cum se primesc in alte sectoare de aqctivitate, si nu am avut voie sa desfasor alta activitate, deci am fost pe undeva persecutati.

    Primarii de astazi au indemnizatia de zece ori mai mare, fata de cei din perioada anterioara. Primarul nostru al Apoldului are 9600 lei plus 25% ca implementeaza un proiect european, Desigur ca acestia la iesirea la pensie vor avea in jur de 7000 lei, deci cam de zece ori mai mult ca mine, asadar acestia nu au nevoie de aceasta pensie suplimentara.

    Aceasta disproportionalitate se poate rezolva daca veti acorda indemnizatia stabilita prin OUG nr. 57/2019, primarilor, viceprimarilor, presedintilor si vicepresedintilor consiliilor judetene care au detinut aceste functii incepand din anul 1992 si pana la aparitia legii nr. 153/2017 prin care a fost reglementat sistemul de salarizare pentru personalul platit din fonduri publice si care le-a asigurat un venit nu suficient ci foarte mare.

    O alta categorie de persoane in preajma pensionarii si-au adaugat la salariu o serie de premii care au stat la baza stabilirii unei pensii colosale. Noi primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene am fost incatusati, nu am avut alta sansa decat acea indemnizatie saraca, care a dus la o pensie mizerabila.

    Nu va speriati ca nu primesc aceasta indemnizatie prea multe persoane asa cum sa facut o prima evidenta de nu stiu cine si dau doar doua exemple: In comuna noastra sunt indreptatit sa primesc acea indemnizatie, eu pentru trei mandate de primar si un singur viceprimar pentru un mandat, ceilalti au fost condamnati pentru fapte de coruptie. In comuna Ibanesti, Mures, toti primarii au decedat iar cel in functie inca nu a ajuns la varsta de pensionare. Deci nu va speriati. Sumele respective reprezinta un foarte mic procent din PIB nesemnificativ. Sunt convins ca veti tine cont de aceste aspecte si ca veti face dreptate intre noi cei de dinaintea intrarii in vigoare a legii nr. 153/2017 si cei care au beneficiat de prevederile acestei legi.

    Acest document contine numai adevaruri, consider ca e de mare interes mai ales in aceste momente, cand partidele politice se gasesc intr-un impas. Daca ramanea Dancila erau bani de salarii, de pensii, de indemnizatii speciale pentru primari, viceprimari, presedinti si vicepresedinti consilii judetene. Am aratat in scrisoarea mea aspectele care trebuie sa le aiba in vedere politicieni atunci cand dezbat problema pensiei speciale celor amintiti. Iei, parlamentarii iau de vreo trei-patru ani indemnizatia dar noi prapaditi de primari nu o meritam. Un fost senator din Sighisoara ia pentru un mandat 4000 lei lunar. Eu nu merit 4000 lei pentru trei mandate. Mai arat ca dupa 2002 cand am fost ageati de UE am implementat 6 proiecte europene pana la incheierea mandatului 2004, dar nu am luat nici un spor in calitatea ce o aveam de primar. Actualul primar ia 25% pentru ca implementeaza un proiect european. Actualii primari beneficiaza de fel si fel de facilitati ca nu mai stiu ce sa faca cu bani. 9600 indemnizatie, 2400 spor, 3500 pensie, asa se poate traii in Romania cu 15.500 lei primar intr-o comuna cu 3000 locuitori mai zic si eu. Iar noi fostii primari cu o pensie de 873 lei o ducem foarte bine, nu avem nevoie de pensie speciala, care de fapt este o recunoastere a faptului ca noi fostii primari de dinaintea legii 153/2017 am fost persecutati, am primit o indemnizatie mizerabila comparativ cu actuala.

    Ma intreb: Unde va este coloana vertebrala Pesedistilor ?Voi aprobati pensie speciala primarilor si voi sunteti pentru abrogarea actului care nici macar nu a intrat in vigoare. Cand a-ti fost limpezi la cap atunci sau acum ? Azi maine ne chemati sa va dam voturi.

    Dumnezeu sa va binecuvinteze. Sarbatori fericite.

    Cu stima si respect, Todoran Emil

  11. Trebuie abrogat inainte. Orban ne crede prosti. Are baronii lui si nu are voie sa intervina.

  12. Fosti primari cu pensi mici ,dumnezeu va binecuvantat,mai bine mai tarziu decat deloc nu s-a aprobat in parlament legeas de abrogare a pensiilor speciale si nici proiectul de lege ptrivind unele mamsuri fiscal buugetyare si pentnru modificarea unor acte normaktive ,care precvedea la art xxvII pprorogareav indemnizatiilor primarilor de la 1 ianuarti 23021 nu a fost publicat in monitorul oficial pana la data de 6 ianuarie 2021.Data la care este in nvigoare legera de

  13. Fosti primari cu pensi mici ,dumnezeu va binecuvantat,mai bine mai tarziu decat deloc, nu s-a aprobat in parlament legea de abrogare a pensiilor speciale propus de USDR si nici proiectul de lege de asumare al guvernului ,privind unele masuri fiscal bugetare si pentru modificarea unor acte normative ,nu va fi publicat in monitorul oficial pana la data de 6 ianuarie 2020,data la care intra deja in vigoare art 210. din OUG 57/2019. Important cei cu varsta de pensionare este sa aveti cererile depuse pana la 30 septembre 2020.Daca CCR declara neconstitutionala OUG 57/2019 ,nu vor mai putea beneficia de aceata indemnizatie cei care au dreptul dupa 21 ianuajrie 2020,data la care CCR judeca sesizarea OUG. 57/2019.