G4Media.ro

Ludovic Orban: Poliţia întotdeauna a fost un câmp de luptă pentru oameni…

sursa foto: Facebook Guvernul României

Ludovic Orban: Poliţia întotdeauna a fost un câmp de luptă pentru oameni influenţi, fie că au bani, fie că au funcţii politice

Premierul Ludovic Orban a participat, miercuri, la evaluarea activităţii Poliţiei Române pe anul 2019, spunând că, „din păcate, Poliţia întotdeauna a fost un câmp de luptă pentru oameni influenţi, fie că au bani, fie că au funcţii politice” şi menţionând că peste 7.000 de poliţişti cu experienţă au părăsit sistemul, relatează News.ro.

„Poliţia este o instituţie fundamentală în statul român. Gradul de respectare a legii, măsura în care viaţa, siguranţa, integritatea fizică, proprietatea privată a cetăţeanului este apărată depinde de funcţionarea Poliţiei Române. Din păcate, Poliţia întotdeauna a fost un câmp de luptă pentru oameni influenţi, fie că au bani, fie că au funcţii politice, e un întreg campionat în materie de competiţie pentru a recomanda şefi de Poliţie la nivel de oraş, inclusiv la nivel de secţie de Poliţie, la nivel nu mai zic de inspectori-şefi la judeţ. Cred că aici trebuie să punem capăt acestei acţiuni de influenţare a calităţii oamenilor care ajung pe treptele ierarhice la nivel de conducere în cadrul Poliţiei”, a declarat premierul.

Orban a vorbit şi despre interimatul inspectorilor-şefi.

„Atâta timp cât un inspector-şef al unui Inspectorat de Poliţie Judeţean depinde de un preşedinte de Consiliu Judeţean, de un primar, de un parlamentar sau de un om de afaceri care determină numirea lui sau de un grup de oameni care determină numirea lui, de preferinţă interimar că asta este practica curentă, că trebuie să îi punem interimari ca să ştie că oricând pot fi schimbaţi, dacă refuză comenzile care li se dau. Această practică trebuie să înceteze, trebuie redefinit un mecanism foarte clar, foarte obiectiv, cu proceduri transparente care orice funcţie de importanţă, orice funcţie de conducere să fie rodul unei examinări obiective care să se facă pe baza unor criterii care să nu ţină cont de altceva decât de cariera poliţistului, de realizările pe care le-a avut în carieră, de aptitudinile pe care le are, de corectitudinea, cinstea pe care a arătat-o în derularea activităţii. Vă spun sincer, nu există altă soluţie, decât să organizezi pe baze solide, să organizezi pe baze obiective pentru că un om care nu este respectat de subalterni, dacă ajunge să fie numit pe de o parte depinde de recomandările care au fost făcute pentru că ştie că va rămâne în funcţie atâta timp cât respectă recomandările respective, plus că dacă numirea e făcută prost, nu va fi respectat de cei din subordine şi va afecta grav funcţionalitatea tuturor structurilor din subordinea sa”, a spus Orban.

Orban a menţionat că 7.000 de poliţişti cu experienţă au părăsit sistemul.

„A fost un adevărat câmp de bătălie, să ne aducem aminte că din Poliţia Română au plecat 7.000 de poliţişti cu experienţă atunci când s-a modificat legislaţia şi când s-a plafonat pensia la nivelul salariului brut. Şi aici vă spun, este păcat ca poliţistul operativ, atunci când ajunge la pensie, să fie tratat la fel ca unul care a fost la butoane şi care a speculat legislaţia astfel încât să îşi umfle veniturile brute pe final de carieră, astfel încât să ajungă la nişte pensii care să nu aibă nicio legătură cu venitul pe care l-a avut în timpul activităţii. Şi trebuie să existe o diferenţiere. Plecarea a peste 7.000 de poliţişti, vă daţi seama că a afectat dramatic capacitatea operativă, lanţul de comandă, inclusiv nivelul de informativ-operativ al Poliţiei pentru că fiecare poliţist cu experienţă care ştie foarte bine mediul social în care trăieşte, care cunoaşte care sunt riscurile, care sunt vulnerabilităţile, care sunt mediile de provenienţă ale potenţialilor infractori, odată plecat din Poliţie, pleacă cu toate informaţiile, cu toate cunoştinţele şi cu toată expertiza”, a spus Orban.

Lipsa celor 7.000 de poliţişti poate fi compensată cu oameni tineri, proaspăt angajaţi, dar aceştia au nevoie de o pregătire continuă, consideră premierul.

„Nu ştiu cum poate fi compensată această lipsă majoră. Sigur, prin cadre tinere, dar şi aici vă spun un lucru, nu poţi să trimiţi pe teren, cum am văzut în media, tineri cu un an-doi experienţă care nu ştiu cum să reacţioneze într-o situaţie, care nici măcar nu ştiu procedurile. Trebuie investit pe de o parte în îmbunătăţirea pregătirii care există în Academie şi în celelalte instituţii, dar mai ales în pregătirea continuă. Este necesar mai ales pentru cei care sunt operativi, dar nu numai, o pregătire continuă, o creştere a capacităţii, a calităţilor, a capabilităţilor de intervenţie a fiecărui poliţist. În fine, nu cred că sunt aici ca să laud. Sigur că toţi cei care îşi fac datoria, care sunt profesionişti, trebuie să aibă satisfacţia personală a lucrului bine îndeplinit”, a declarat Ludovic Orban.

Premierul le-a transmis poliţiştilor să nu uite că nimeni nu e mai presus de lege şi a menţionat un episod în care a fost oprit în trafic şi amendat de un poliţist, pentru că depăşise viteza legală.

„Nu uitaţi niciodată prevederea constituţională: nimeni nu e mai presus de lege, oricine încalcă legea, trebuie sancţionat. Eram deputat, eram la volan şi m-a oprit un echipaj de Poliţie la intrarea în Piteşti că acolo se merge tare când ieşi de pe autostradă şi după ce mi-a întocmit proces verbal m-am înfipt în el şi i-am spus: Cum vă numiţi, vă rog să vă prezentaţi. I-a cam fost frică să se prezinte şi m-a întrebat de ce să se prezinte. I-am spus: Vreau să vă reţin numele ca dacă vreodată ajungem la putere să ştiu să vă recomand pentru promovare că aţi avut curajul să amendaţi fără să ţineţi cont de funcţia pe care o deţin. Şi într-adevăr, în Poliţia de circulaţie s-a văzut foate clar că există determinare, un tratament egal al cetăţenilor, în aplicarea prevederilor legale”, a spus Orban.

Primul ministru le-a transmis poliţiştilor să aibă încredere că Guvernul îşi propune să crească calitatea în sistem.

„În ceea ce priveşte Guvernul, o spun din toată inima, aveţi încredere că obiectivul nostru fundamental este să creştem calitatea acţiunii Poliţiei din punct de vedere al înzestrării, al pregătirii, al dotării materiale, sigur, în măsura resurselor pe care le avem la dispoziţie, pentru că din păcate avem o situaţie în care avem foarte multe legi care au generat cheltuieli şi avem spaţiu bugetar extrem de restrâns. Al doilea lucru pe care vă puteţi baza, niciun infractor nu trebuie să scape. Cine a încălcat legea, cine a comis o infracţiune, trebuie să ştie foarte clar că nu are cum să scape şi asta depinde în mare parte de Poliţie, de colaborarea Poliţiei cu Ministerul Public”, a mai declarat Ludovic Orban.

Foto: Facebook Guvernul României

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. „proprietatea privată a cetăţeanului este apărata” de Poliție e un fleac Orbane. Sanatatea psihica sa ne-o apare politistii si avocatii poporului.
    Pentru ca e treaba lor ca in timpul serviciului sa ne rezolve problemele noastre care implica administratia publica chiar daca e vorba de mers in instanta si sa nu ne trimita ei pe noi sa ne descurcam singuri in instanta. Vezi cazul Corpului de Control de la Opera din Iasi.
    E ceva in neregula cu politicienii ăștia. Vorbesc doar despre ce au chef ținand mizeria sub pres.
    Hai cu #oameninoi in politic

  2. ei, cum le stie domnul Orban!

    dar in cazul accidentului auto in calitate de ministru al transporturilor, baut fiind, unde fu campul de lupta de nu mai exista nici un dosar?

    si care este pretul pe care trebuie sa-l plateasca pentru asta? cine este la telefon?

    • Poate spun trolii mafiei PRO-PSD-ALDE, cei ”mici, mici de tot”, că tot le știu pe toate, ”nde fu campul de lupta de nu mai exista nici un dosar?”. Sau doar bagă bățul prin gard, cum fac ei, să se agite proștii?

  3. Foarte corect spus. Aici nea Orban e forță.

  4. Îl luați și pe Fagadau de la Constanța și gata-i brigada.

  5. Asadar am postat pe feisul PNL si sper ca Ludovic sa citeasca:
    Ion Adrian Nu ma asteptam la altceva .singura solutie sunt anticipatele dar chiar si asa sa le multumim tuturor ministrilor nostri care au dat si au trecut un examen deosebit in fata tarii si a natiunii noaste . Cred ca dl Ludovic Orban le va multumi ministrilor pentru prestatia excelenta avuta si la care toti cei care s-au uitat au putut vedea ce echipa deosebita a prezentat PNL in primul sau guvern, echipa care daca PSD ar dori binele tarii ar fi votata luni (PSD poate vota un guvern) si guvernul pastrat in functie ca sa-si poata realiza cat mai rapid programul expus si in audieri si de care tara ar avea nevoie ca si un tinut secetos de apa.
    Desigur asta este o spusa doar teoretica,,doar retorica pentruca minuni peste noapte nu se pot produce(vezi votul de azi) si PSD va ramane acelasi partid dusman al tarii si al romanilor, pus doar pe hotie si minciuna si in concluzie mergem spre anticipate, parlamentarii nostrii de care nu depinde investirea sau nu a unui guvern si asta s-a vazut la motiune, abtinandu-se de la vot dar cautand sa realizeze cvorumul ca sa ajungem cat mai repede la anticipatele necesare Romaniei tot ca de apa

  6. Cu lupta voastră ați decimat o națiune! Vă puteți schimba denumirea in Haita Interna!

    • Nimeni nu face nimic fara ordin: cine stie in afacerea cui „loveste”. Dar cu ce isi umplu timpul toata ziua? Cu afacerile personale?