G4Media.ro

Ludovic Orban: Proiectul de modificare a legilor justiţiei nu a fost discutat…

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Ludovic Orban: Proiectul de modificare a legilor justiţiei nu a fost discutat în coaliţie. Va fi supus unei dezbateri ample

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat vineri că proiectul privind modificarea legilor justiţiei pe care ministrul Stelian Ion l-a trimis către CSM nu a fost discutat în coaliţia de guvernare şi nici nu a fost supus unor dezbateri publice ample.

„Obiectivul fundamental al PNL, atât în perioada în care am fost în opoziţie, cât şi, mai ales acum, că suntem la putere, a fost acela de a asigura independenţa justiţiei, de a asigura un cadru legislativ la nivelul reglementărilor şi standardelor europene care să asigure liberul acces al cetăţeanului la justiţie, să asigure independenţa justiţiei şi care să permită sistemului de justiţie să facă dreptate cetăţeanului. Proiectele de modificare ale legilor justiţiei vor trebui să facă obiectul unor ample dezbateri în societate. Proiectul care a fost trimis de ministrul Justiţiei către CSM nu este un proiect care să fi fost discutat în coaliţie şi care să fie supus unei dezbateri publice ample, aşa cum de altfel solicita şi Comisia de la Veneţia atât în privinţa legilor justiţiei cât şi în privinţa codurilor penal şi de procedură penală. Acestea trebuie să se adopte printr-o amplă dezbatere în societate şi să reprezinte cu adevărat modificări ale legii care să pună bazele unui sistem de justiţie modern, la standarde europene”, a spus Orban, după o vizită la sediul Monitorului Oficial.

El a adăugat că proiectul de modificare a legilor justiţiei va fi supus dezbaterii în coaliţie, în societate, în organizaţiile profesionale din domeniu.

Întrebat dacă la nivelul coaliţiei există o problemă de comunicare cu ministrul Justiţiei, Orban a spus: „Nu. Am vrut să transmit un mesaj pozitiv – că PNL este profund preocupat de reforma justiţiei. Am făcut paşi concreţi respingând definitiv proiectele de modificare iniţiate de PSD-ul condus de Dragnea, de asemenea am trecut de Camera Deputaţilor legea de desfiinţare a Secţiei speciale şi avem ca prioritate să asigurăm un cadru legislativ modern care să permită cu adevărat funcţionarea în cele mai bune condiţii ale sistemului de justiţie şi vom fi implicaţi direct în procesul de dezbatere şi de îmbunătăţire şi considerăm că e necesară o largă consultare a societăţii, astfel încât rezultatul să fie nişte legi bune. (…) De regulă, aşa e firesc, să existe o consultare mai întâi în coaliţie pentru fiecare proiect important şi mai ales o decizie comună a coaliţiei. Dacă nu există o decizie comună, nu se poate construi o majoritate parlamentară care să permită adoptarea acestor legi”, a afirmat Orban.

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a explicat că modificările propuse la legile Justiției își vizează reducerea influenței politicului în numirea procurorilor șefi ai celor mai importante parchete, întărirea procurorilor și judecătorilor, iar puterea să nu mai fie concentrată în mâinile unui singur om, dând exemplul Inspecției Judiciare.

Stelian Ion a mai declarat că prin schimbările aduse cadrului legislativ se urmărește și eliminarea evaluărilor abuzive dând exemplul fostei șefe a Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, care a fost revocată de Klaus Iohannis la cererea fostului ministru al Justiției, Tudorel Toader, dar apoi a câștigat procesul împotriva statului român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Ministrul Justiției a mai transmis că va începe procedura de numire a procurorului șef DIICOT pentru că instituția are o conducere interimară și că nu ia în calcul ”în niciun caz” schimbarea actualului șef al DNA, Crin Bologa.

Ion a mai spus că viitorii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii vor fi numiți de toți procurorii și judecătorii din țară pentru o mai bună reprezentativitate a instituției iar dacă aceștia vor intra ”pe contrasens” cu colegii lor vor fi revocați tot de corpul magistraților.

  • Sunt modificări importante a legilor Justiției. Procedura de numire a procurorilor de rang înalt a suscitat mult interes în ultima vreme. GRECO, Comisia Europeană au sesizat și ele nereguli.
  • Este vorba de scăderea rolului politic în procesul de numire. Este important ca procurorul general, șeful DNA și DIICOT să se bucure de mare credibilitate.
  • Dacă propunerea Ministrului Justiției primește aviz negativ de la secția de procurori a CSM atunci procedura se oprește și se reia cu o altă persoană.
  • Pe de altă parte, vrem să înlăturăm ”ievaluările” abuzive făcute în ultima vreme. Trei ani este puțin pentru ca un procuror să își exercite mandatul, să facă schimbări.
  • Nu, în niciun caz (dacă are în plan să schimbe șeful DNA, n.red.). La DIICOT va trebui să declanșez proceura pentru că este un interimat. Inspecția Judiciară este o instituție cheie în sistemul judiciar.
  • Inspecția Judiciară poate fi comparată cu sistemul imunitar al Justiției. O Inspecția Judiciară puternică și corectă poate curăța sistemul judiciar de elementele care nu sunt conforme cu legea.
  • În ultimii ani toată puterea din IJ a fost pusă în mâinile unui singur om iar lucrul acesta este de principiu greșit. Inspectorul șef nu trebuie să dețină puterea absolută.
  • Toate lucrurile astea vor fi corectate astfel încât puterea să fie împărțită în mod echilibrat. Rolul politicului a fost, din păcate, foarte important.
  • Membrii CSM vor fi aleși de toți procurorii și judecătorii din țară, ca să aibă o mai mare reprezentativitate. Dacă membri CSM vor fi pe contrasens și în contradicție cu procurorii și judecătorii, atunci ei vor fi revocați tot de aceștia.

Citește și:

Stelian Ion: Justiţia are nevoie de o haină nouă. Este nevoie de adoptarea unor noi legi

DOCUMENT Modificări majore în legile justiției: Avizul CSM pentru numirea procurorilor-șefi va fi obligatoriu / Mandatele vor fi de 4 ani, față de 3 ani în prezent / Ministerul Justiției a transmis CSM noile legi ale justiției

Stelian Ion nu a preluat în noile legi ale justiției propunerea ca trimiterea în judecată a magistraților să se facă doar cu aviz de la CSM / Prevederea este inclusă în proiectul de desființare a Secției speciale care se dezbate în Parlament

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Deci practic s-a scos orice urma de responsabilitate pentru judecatori si procurori.
    Epoca Dragnea insemna imunitate la ciordeala.
    Epoca USR-PNL inseamna imunitate pentru casta militieneasca.
    Buna evolutie…
    Deci daca am vreo problema si fac o reclamatie la CSM, va fi revizuita de tot ei? Daca un procuror pune pistolul in timpul discutiilor la capu acuzatului/martorului, e practic imun?
    Daca vine garcea si te abuzeaza pe strada e imun si el?
    Dar daca vine unu si ciordeste juma de PIB, dar da banii inapoi, scapa de bulau?
    Unde este reprezentarea societatii civile in interiorul acestui aparat administrativ? Nu cumva se transforma in aparat opresiv?

  2. Ce draguuuutz, intrebam si partenerii, intrebam societatea!
    Iohannis a consultat coalitia inainte sa promulge mizeria aia cu scutirea evazionistilor de puscarie prin recuperarea pagubei? Sau macar fraierii din societatea civila care se uta cu scarba cum furtul gulerelor albe (evaziunea, practcata de multi „afaceristi” cu conexiuni politice) se scuteste de pedeapsa daca pui la loc banii furati.

  3. imi si imaginez cum vine echipa PNL cu PRESHOIU si sobolanul galben roman in frunte la modificat proiectul .. sa explice USR+ cum nu se poate chiar asa independenta

  4. usereii au grade peste orban, legile vor trece cum vor ei, „coalitia” adica noua securitate+ambasada IPS partener-strategic au discutat deja, tu ce vrei? dosare? pai nu ti-au inchis prietenul? s.c.l.a.v.u.l.e.

  5. Chiar nu se mai auzise mai nimic de Sica Mandolinescu! Si, pac la presa! N u s-a discutat, nu s-a analizat! Pai, daca n-au fost in stare sa propune ei (pnl-ul) ceva, au facut-o cei de la usr! Si ce dorea musiu Orban? Sa-i ceara cineva aprobarea? Ce-i prim ministru? Vrea sa-i bage strambe? Sa-i bage! Iar Stelian sa-l trimita in sparlament si sa vedem cine se opune! Marii „reformisti” sau mai bine spus marii fomisti de la pnl!!!

    Hai baieti (de la pnl) sunteti mai aproape de cat va inchipuiti de 12% la alegeri! Si oricum la urmatoarele (statistic vorbind) pzd-ul si haur-ul or sa va incalece! Si-o sa ajungeti din nou la mana urmr-ului! Asta, daca nu ia mai multe voturi usr-ul si vor face ei gubernul!!!

  6. la ” putere” esti cand castigi alegerile si faci guvernul !

  7. Tradus: Ne facem ca desfiintam „progresele Dragnea”, dar uite ce sacrificiu uman a facut Daddy. Castigurile din justitie trebuie mentinute…

    Pentru romani vestea e ca in 2040 vom intram in spatiul Schengen, dupa ce in 2030 politicienii isi vor asuma ca nu vor mai fura… Sau hai sa nu mai votam PNL, PSD, si niciun alt partid care „se uita, analizeaza, dezbate…” legile justitiei, cand de fapt trebuie readus totul ca inainte de Dragnea si apoi analizam, dezbatem, etc… Infractorii sunt inca la putere.

  8. Corect!
    Trebuie sa aveti OKul de la UDMR, altfel sare-n aer coalitia si plecati de la osul de ros!
    Sictir!!!