G4Media.ro

Ludovic Orban: Putem să organizăm alegerile locale fără să creştem riscul de…

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ludovic Orban: Putem să organizăm alegerile locale fără să creştem riscul de transmitere a virusului

Premierul Ludovic Orban a afirmat miercuri că alegerile locale stabilite pentru 27 septembrie pot fi organizate fără a creşte riscul de transmitere a coronavirusului şi a subliniat că de corectitudinea candidaţilor şi a susţinătorilor acestora depinde modul în care se va desfăşura votul, transmite Agerpres.

„Eu cred că putem să organizăm alegerile fără să creştem riscul de transmiterea a virusului. Cred că, în primul rând, cei care candidează sunt oameni care vor să conducă comunităţile locale şi trebuie să dea un exemplu către cetăţeni. Corectitudinea candidaţilor în campanie şi a susţinătorilor lor este foarte importantă şi de ei va depinde, în primul rând, modul în care se organizează alegerile şi mai ales capacitatea de a nu creşte riscul epidemiologic pe perioada alegerilor”, a declarat Ludovic Orban în plenul reunit al Parlamentului.

El a reamintit că data de 27 septembrie a fost stabilită în urma consultărilor între liderii politici şi a fost votată de Parlament.

„Atât timp cât 27 septembrie, data alegerilor locale, a fost hotărâtă de Parlament, Guvernul a făcut toate demersurile pentru organizarea în bune condiţii a alegerilor locale. Gândiţi-vă că mandatele aleşilor locali au fost prelungite odată. Noi considerăm că este important pentru democraţie, este important pentru comunităţile locale să-şi aleagă reprezentanţii legitimi şi tot efortul pe care-l facem este acela de a asigura cele mai bune condiţii de desfăşurare a campaniei electorale şi de organizare a procesului de votare efectiv. Autoritatea Electorală Permanentă împreună cu Ministerul Sănătăţii şi cu Ministerul de Interne dezbat, în momentul de faţă, setul de reguli care trebuie respectate pe parcursul campaniei electorale de către candidaţi şi de către susţinătorii candidaţilor”, a mai declarat Orban.

Premierul a adăugat că regulile care vor fi introduse vizează protejarea sănătăţii cetăţenilor cu care interacţionează candidaţii şi echipele lor de susţinători pe perioada campaniei electorale, subliniind că printre măsuri se va număra cu siguranţă purtarea măştii de protecţie.

„Vor exista reglementări în ceea ce priveşte distanţa fizică, în ceea ce priveşte organizarea evenimentelor electorale în care, aşa cum am stabilit, pentru evenimentele culturale, de exemplu, există o distanţă fizică între participanţii la eveniment, trebuie să existe o limitare a numărului de participanţi. Evident, va fi obligatorie purtarea măştii la astfel de evenimente electorale, unde există interacţiune cu cetăţenii. În ceea ce priveşte distribuţia materialelor, aici discuţiile sunt ca activiştii care distribuie materiale să poarte mănuşi, evident, să aibă dezinfectanţi, astfel încât să reducă riscul de transmitere a virusului prin materialele distribuite, atunci când nu apelează la modalitatea de a transmite materialele de campanie prin poştă. De asemenea, în ceea ce priveşte organizarea zilei votului, toţi reprezentanţii din birourile electorale vor avea la dispoziţie cinci măşti pe perioada de 24 de ore, pe parcursul zilei în care se desfăşoară activitatea. Gândim reguli de distanţare fizică în cazul în care sunt mai mulţi alegători care stau la coadă pentru a-şi exercita dreptul de vot”, a explicat Orban.

Autorităţile iau în calcul, conform premierului, ca aşteptarea în vederea exercitării votului să fie realizată în spaţii marcate şi de preferinţă în afara secţiilor de votare.

„De asemenea, vom încerca să utilizăm obligaţia, de exemplu, de dezinfectare a mâinii la intrarea în secţia de votare şi de dezinfectare la ieşirea din secţia de votare. Chiar în momentul în care vom avea proiectul de reglementare privind regulile de protecţie a sănătăţii pe perioada campaniei electorale, le voi trimite către fiecare lider de partid politic parlamentar, astfel încât să fie cunoscute şi vom aştepta puncte de vedere pentru a-l putea îmbunătăţi”, a spus Orban.

Miercuri, premierul Ludovic Orban a prezentat în şedinţa Parlamentului raportul privind măsurile luate şi preconizate de Guvern pentru limitarea răspândirii noului coronavirus, organizarea alegerilor locale şi deschiderea şcolilor.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. O sa fie un absenteism istoric. Cei mai in varsta nu vin de teama virusului, iar cei de asa zisa „dreapta „( nu exista ideologie politică in România, este doar orientată către interes), sunt dezgustați.
    Politicienii noștri pozează în servitorii cetățeanului până devin stăpâni.

  2. Garanții, ceva, sau doar vorbe și după aceea Dumnezeu cu mila și scăpa cine poate?!

    • Mai era unul mai mare și mai prost care visa anticipate și a rămas la fel de mare și de prost dar fără anticipate.

  3. La cascaval!
    La cascaval!
    Cu orice pret!

  4. Dle Orban, dați stare de alertă din 15 august! Nu vrem să ne punem sănătatea în pericol. Nu vrem să ne expunem pentru că celor din PSD nu le pasă. Vrem să ne simtim protejați si nu vrem să ne expunem copiii. Cei care îsi asumă aceste riscuri să nu se ridice cu pretenții. Dacă vi se vor infecta copiii, sa raspunda PSD ALDE PRO CCR si părinții inconstienti. Ar fi un dezastru! Pentru familii în primul rand.

    • Cred ca ai vrut sa ceri stare de urgență, nu de alertă, de la Iohan, nu de la Orban!

  5. Am vrut să cer o stare de alertă reală si responsabilă! Pentru că nu răspunde nimeni de morți. Si ar fi mare păcat!