Ludovic Orban s-a abținut la votul-cheie care l-ar fi ajutat pe Florin Cîțu: de ce nu a votat pentru amânarea cu două săptămâni a moțiunii de cenzură USR PLUS – AUR
Ludovic Orban, președintele PNL, s-a abținut luni de la un vot esențial cerut de echipa lui Florin Cîțu, care ar fi provocat amânarea cu două săptămâni a moțiunii depuse de USR PLUS și AUR.
Astfel, Orban s-a abținut la votarea, în ședința birourilor permanente reunite ale Parlamentului, a cererii PNL de verificare a semnăturilor de pe moțiune timp de două săptămâni de către Comisia de statut. Cererea fusese depusă de Daniel Fenechiu (PNL), și a picat pentru un singur vot. De la vot s-au abținut doi membri ai birourilor permanente reunite: Ludovic Orban (PNL) și Ovidiu Ganț (minorități).
De remarcat că dacă cererea PNL ar fi fost votată, moțiunea de cenzură ar fi fost împinsă după data de 25 septembrie, când are loc congresul PNL la care se luptă Florin Cîțu cu Ludovic Orban.
Cum a explicat Ludovic Orban de ce s-a abținut la vot:
- După ce s-a votat ordinea de zi, PSD a decis să-și retragă cei 8 reprezentanți din ședința Birourilor Permanente reunite. S-a dezbătut punctul 2 al ordinii de zi, cererea PNL de a se trimite către Comisia de Statut verificarea semnăturilor de pe moțiunea de cenzură USR PLUS – AUR. Au fost 18 membri ai BPR prezenți, au votat pentru 9 membri, 7 împotrivă și 2 parlamentari au fost prezenți și nu au votat: Ovidiu Ganț și subsemnatul. Propunerea de verificare nu a fost adoptată, pentru că trebuia minimum jumătate din cei prezenți. După acest vot, parlamentarii PNL au plecat din sală, ceea ce înseamnă că nu am mai avut cvorum pentru a stabili calendarul moțiunii de cenzură.
- E dreptul oricărui parlamentar să semneze moțiune de cenzură. Eu nu pot fi de acord cu întârzierea moțiunii de cenzură cu două săptămâni de către Comisia de Statut, care nu are competențe în acest sens. Liderii USR PLUS și AUR au anunțat că pentru fiecare semnătură de pe moțiune transmisă online există și semnătura olografă fizică
- Eu nu puteam fi de acord să votez o procedură care nu are bază constituțională. Nimeni nu poate cenzura dreptul unui parlamentar de a semna o moțiune de cenzură, care e un act de voință individuală. Doar persoana care a semnat poate contesta validitatea semnăturii sau să-și retragă semnătura
- Majoritatea parlamentară nu are dreptul să cenzureze dreptul de a depune o moțune. Deși ar fi trebui să votez împotrivă, am preferat să nu votez dintr-un considerent politic: sunt președintele Camerei susținut de PNL și nu am putut vota împotriva unei propuneri a colegilor mei.
sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
20 comentarii