Ludovic Orban solicită demiterea lui Vasile Dîncu: Ministrul Apărării pune în pericol scutul de la Deveselu chiar în timp ce Putin amenință cu arme nucleare. Președintele tace. CSAT tace. DNA tace / Noroc că un judecător a anulat înțelegerea cu Lidl
Fostul premier Ludovic Orban, liderul partidului Forța Dreptei, solicită demiterea ministrului Apărării, Vasile Dîncu, pe care îl acuză că „pune în pericol scutul de la Deveselu chiar în timp ce Putin și alți lideri de la Kremlin amenință cu folosirea armei nucleare”, după ce MApN a ajuns la o înțelegere cu compania Lidl pentru mutarea unui radar NATO din județul Dolj, pentru a construi un depozit.
„Ministrul Apărării ne lasă fără apărare. În comuna Cârcea este amplasat un radar care are obiectivul de apărare a scutului de la Deveselu contra atacurilor aeriene de joasă înălțime. Scutul de la Deveselu este un element cheie al sistemului defensiv anti-rachetă, care are rolul de a proteja țările NATO contra unui eventual atac nuclear rusesc”, explică Ludovic Orban, joi, într-o postare pe Facebook.
Tot în comuna Cârcea este primar din 2004 Valerică Pupăză, de la PSD.
„Domnul Pupăză este și proprietar de terenuri din comună și se ocupă de tranzacții imobiliare. Una a ajuns în atenția opiniei publice. Vânzarea unui teren de 235.000 de metri pătrați către LIDL pentru construirea unui depozit. Deși știa că terenul este în apropierea unui radar și că, pentru emiterea autorizației de construcție, era necesar conform prevederilor legale avizul MAPN, primarul proprietar și vânzător a omis să precizeze acest «amănunt» în cursul procesului de eliberare a certificatului de urbanism și, ulterior, a autorizației de construcție. Asta doar pentru terenul tranzacționat de el, pentru că pentru un alt teren din vecinătate s-a cerut avizul MAPN”, subliniază Ludovic Orban.
Ministerul Apărării, după emiterea autorizației de construcție, atacă perfect justificat în instanță autorizația pentru a bloca lucrările de construcție a depozitului pentru că afectează funcționalitatea radarului, făcându-l aproape inutil și lăsând fără apărare scutul de la Deveselu.
În cursul procesului, ministerul care a atacat autorizația își schimbă poziția și ajunge la o înțelegere extrajudiciară cu LIDL prin care renunță la acțiune și se angajează să relocheze radarul pe cheltuiala NATO.
„Absolut scandalos! Pentru a nu deranja primarul pesedist, care a băgat în propriile buzunare milioane de EURO, președintele Consiliului Județean ( tot PSD ), care a semnat certificatul de urbanism și autorizația de construcție, ambele ilegale, și alți actori implicați în acest tun imobiliar, ministrul PSD al apărării, Vasile Dâncu, nu numai că nu face plângere penală contra celor care au călcat în picioare legea, dar renunță și la procesul intentat LIDL și autorităților locale pentru anularea autorizației și oprirea construcției ilegale. Deci, ministrul apărării pune în pericol scutul de la Deveselu chiar în timp ce Putin și alți lideri de la Kremlin amenință cu folosirea armei nucleare. Noroc că un judecător de la Tribunalul din Craiova a anulat înțelegerea extrajudiciară dintre MAPN și LIDL”, avertizează fostul premier.
Ludovic Orban subliniază că, deși subiectul a fost dezvăluit de presă, instituțiile statului nu au acționat în niciun fel:
„Deși acest tun imobiliar a fost prezentat în media independentă, până astăzi instituțiile statului care au competențe legale nu au făcut nimic. Președintele tace. CSAT tace. DNA tace. Premierul Ciucă, fost șef al statutului major, originar din Dolj și chiar senator de Dolj, tace complice. Ciolacu, șeful PSD, tace și el mâlc. Se încearcă în mod clar «punerea batistei pe țambal», mușamalizarea acestei tranzacții veroase.”
Orban solicită demiterea ministrului Apărării, Vasile Dîncu, și sesizarea DNA.
„Îi cer public președintelui PSD să îi retragă sprijinul politic atât lui Vasile Dâncu, ministrul apărării, cât și primarului PSD din Cârcea și președintelui Consiliului Județean Dolj. Îi cer Premierului Ciucă și Președintelui Iohannis să îl demită de urgență pe Vasile Dâncu din funcția de ministru al apărării pentru punerea în pericol a siguranței naționale. Solicit public șefului DNA să demareze imediat o anchetă penală pentru identificarea și pedepsirea vinovaților”, afirmă președintele Forța Dreptei.
Context. Lidl a reușit să obțină de la Ministerul Apărării Naționale mutarea unui radar NATO din județul Dolj, care face parte din sistemul de amplasare antirachetă de la Deveselu, pentru a construi un depozit, însă un judecător a respins înțelegerea dintre companie și MApN, potrivit unei anchete a ziarului Libertatea.
Inițial, MApN a solicitat, în primăvara acestui an, în instanță, suspendarea autorizației de construcție și sistarea lucrărilor la depozitul Lidl din comuna Cârcea, județul Dolj, pentru că afectează activitatea radarului amplasat în aceeași localitate.
În vară însă, Lidl și MApN au ajuns la o înțelegere care presupunea „relocarea efectivă a radarului FPS-117 din organica Companiei 110 Radiolocație Cârcea din poziția actuală în viitorul amplasament, care se va realiza de către pârâți pe cheltuiala lor, cu un operator economic specializat și agreat de către furnizorul echipamentelor sau de către agenția NATO.”
La termenul de marți, 22 septembrie, judecătorii Tribunalului Dolj au respins înțelegerea dintre minister și Lidl și a decis continuarea procesului în care Armata Română a cerut anularea autorizației de construire.
Ulterior, la solicitarea Libertatea, MApN a precizat că există două soluții, respectiv demolarea lucrărilor făcute pentru depozitul Lidl, după ce se va pronunța instanța în acest sens, fie realizarea unor lucrări de supraînălțare a platformei de dispunere a antenei radar, pe cheltuiala Lidl. Ministerul transmite că a doua soluție „ar îmbunătăți în mod substanțial posibilitățile de descoperire ale radarului”.
Cum a obținut Lidl terenul din aria de acțiune a radarului
Lidl a început construcția depozitului pe un teren de 230.000 mp din comuna Cârcea, după ce a cumpărat terenul chiar de la primarul localității, Valerică Pupăză (PSD).
În urmă cu trei ani, Lidl începe să negocieze cu primarul PSD. Politicianul se apucă imediat, împreună cu familia, să cumpere de la localnici teren cât să adune suprafața cerută de concernul german. În iunie 2020, Lidl pornește semnarea unei serii de documente cu Valerică Pupăză, cu copiii acestuia și cu firma Vamagro, deținută de soția lui.
Opt milioane de euro a plătit Lidl pentru întreaga suprafață de teren achiziționată, conform publicației craiovene Indiscret. Așa cum scrie în contractele de vânzare-cumpărare cu Lidl, primarul Pupăză s-a obligat „să facă toate demersurile pentru obținerea autorizației de construcție pentru proiect și a autorizației pentru realizarea accesului auto, inclusiv de tonaj mare”. El era și vânzător de terenuri, și administrator al comunei care elibera o parte a acestor aprobări necesare cumpărătorului terenului.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
13 comentarii