G4Media.ro

Lumea văzută prin lentila aparatelor foto „pe film”/ De ce tinerii din…

Foto: Ruxandra Câmpean/G4Media

Lumea văzută prin lentila aparatelor foto „pe film”/ De ce tinerii din Generația Z sunt atrași de vechile tehnici foto/ „Ne dorim mai puține filtre și mai multă realitate”

Fotografiile făcute cu aparate pe tehnică veche sunt tot mai mult în trend, în rândul tinerilor, iar tendința a început chiar cu 2-3 ani în urmă. Iată cum arată trei orașe fotografiate „pe film” și care sunt concluziile Ruxandrei, care a scris pentru ENTR impresiile sale despre această pasiune din domeniul fotografiei.

Fotografia este și a fost întotdeauna o artă pentru cei pasionați, atât tineri cât și bătrâni, acum și în toate timpurile. Posibilitatea de a imortaliza un peisaj este doar începutul, continuând să facem poze ne dăm seama ca este despre mult mai mult de atât. Fotografia ne permite să transpunem o emoție și să o transmitem mai departe, asemenea tuturor artelor.

La fel ca și mine, poate ai observat printre prietenii tăi din ce în ce mai mulți pasionați de fotografia pe film. Acest lucru se vede și din creșterea prețurilor filmelor, din ce în ce mai multe locuri unde îți poți developa filmul, tinerii care fac resell sau aprecierea pe social media a pozelor pe film. Dar de ce acest fenomen?


În ziua de astăzi, majoritatea ne facem 100 de poze pentru a o alege pe cea mai bună, în care am ieșit perfect, pe care o vedem impecabilă și sperăm ca și ceilalți să o vadă la fel, care nu transmite o emoție, dar speră să genereze o reacție. Deși tehnologia a avansat și fotografiile au devenit din ce în ce mai profi, costul acestei oportunități este pierderea acelor fotografii spontane, imperfecte, care transmit starea dintr-un moment ales la întâmplare, care arată oamenii așa cum sunt. Deși calitatea pozei e mai bună și subiectul arată mai bine, fotografia digitală este mai puțin apreciată decât cea pe film, ceea ce ne poate arăta un singur lucru, o concluzie dedusă logic, care neagă o minciună pe care au crezut-o atâtea generații, anume că oamenii apreciază cel mai tare frumusețea. Tendințele din fotografie tind să arate că, deși apreciem oamenii frumoși, preferăm să vedem oameni fericiți.
Fotografia pe film funcționează pe un principiu simplu: odată ce introduci filmul în aparat, poți realiza 24/36 de fotografii pe care le vei vedea abia peste ceva timp, în care nu știi cum o să arăți. Astfel, când facem poze pe film încercăm să captăm un moment frumos, nu o față pregătită pentru poză.
Mai există un aspect, cel al peisajelor. Aici este vorba despre alte considerente, respectiv aspectul vintage al fotografiilor. Pare că lumina ajustabilă și toate setările disponibile nu atrag privirea la fel de tare ca simplitatea unui loc frumos, așa cum este el, needitat, chiar și cum lumina care nu îl favorizează.

În concluzie, putem spune un singur lucru: că ne dorim din ce în ce mai tare să vedem lucrurile așa cum sunt. Ne dorim mai puține filtre și mai multă realitate, lucru care rezultă chiar și din pozele pe care le facem.

Potrivit unui articol din 2024 al New York Post, Generația Z renunță la smartphone-uri pentru aparatele foto și camere de filmat, deoarece tehnologia de epocă revine: „Dă o anumită atmosferă”.

„Fotografiile tuturor arată la fel pe rețelele sociale și au de mulți ani, chiar și cu îmbunătățirea calității cu fiecare iPhone”, a declarat Courtney June, 24 de ani, Fast Company. „O cameră din 2007 emite o anumită atmosferă pe care ceva ca un iPhone nu o poate produce”, a spus fanul camerei digitale din Pennsylvania.

La Jocurile Olimpice de la Paris, vedeta fotbalului Megan Rapinoe a fost văzută făcând poze cu o cameră de unică folosință în tribune.

The Guardian a citat Kodak care a remarcat că s-a dublat cererea de pelicule în ultimii ani, în timp ce Harman, singurul producător britanic de pelicule de 35 mm, a anunțat o investiție de milioane de dolari în produse noi, pe măsură ce frenezia pentru camere foto a crescut. Tot în vara anului trecut, a fost lansat Pentax 17 – prima cameră cu film de 35 mm produsă de o companie importantă în mai bine de două decenii.

Potrivit lui Paul McKay, co-fondatorul distribuitorului de produse cinematografice Analogue Wonderland din Marea Britanie, Pentax „a trebuit să scoată inginerii din pensie… pentru a-i învăța pe inginerii mai tineri”, a spus el pentru presă.

În epoca tehnologiei în dezvoltare rapidă – și anume, echipamentele fotografice create pentru a produce imagini clare, vibrante și, în esență, impecabile – pare contradictoriu să dezvolte cu minuțiozitate un film granulat sau să faci fotografii imperfecte. Dar asta face parte din atitudine.

„Chiar și greșelile sunt romantice – lumina se scurge pe primele cadre ale unui nou rulou, ochi roșii și granulație”, a declarat pentru The Guardian Emily Dinsdale, editor de artă și fotografie la Dazed.

Odată cu proliferarea imaginilor generate de inteligență artificială sau modificate în mod înșelător, ea crede că oamenii au încredere mai mult în camera de film decât în ​​arta digitală.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.