G4Media.ro

Luminița Odobescu, editorial publicat în publicația israeliană Haaretz: România nu va uita…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Luminița Odobescu, editorial publicat în publicația israeliană Haaretz: România nu va uita niciodată ororile din 7 octombrie, dar nu poate fi oarbă la suferința din Gaza

Ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu, a publicat, vineri, un editorial în Haaretz intitulat ”România nu va uita niciodată ororile din 7 octombrie, dar nu poate fi oarbă la suferința din Gaza”, în care concluzionează că ”România va continua să mențină o abordare corectă a acestui conflict, pledând pentru o soluție negociată pe baza soluției celor două state, care să îndeplinească aspirațiile tuturor popoarelor pentru pace și securitate”.

Redăm mai jos integral textul publicat de ministrul român de externe în Haaretz:

”Atentatele din 7 octombrie 2023 au șocat întreaga lume. Nu există cuvinte pentru a descrie trauma pe care aceste acte oribile au provocat-o atâtor oameni din Israel și din întreaga lume. Imaginile îngrozitoare ale atrocităților comise în acea sâmbătă fatidică nu vor dispărea. Nu numai în Israel, ci și în România, oamenii nu vor uita ororile aplicate femeilor, copiilor și bărbaților care trăiau în comunități pașnice din sudul Israelului.

Imediat după 7 octombrie, România și-a exprimat sprijinul pentru Israel, iar premierul nostru, Marcel Ciolacu, a fost primul șef de stat care a efectuat o vizită de solidaritate în Israel, împreună cu mine și cu ministrul român al apărării.

După aproape nouă luni de război, Guvernul României continuă să urmărească îndeaproape soarta ostaticilor. Împreună cu partenerii noștri europeni și transatlantici am solicitat implementarea imediată a propunerii de încetare a focului, aprobată prin Rezoluția 2735 a Consiliului de Securitate al ONU. Aceasta ar conduce la o încetare a focului în Gaza, la eliberarea tuturor ostaticilor și la o creștere semnificativă a asistenței umanitare atât de necesare.

Aceste teribile atacuri teroriste au afectat deopotrivă israelieni și cetățeni străini. Nu mai puțin de 21 dintre ostaticii israelieni au rădăcini familiale românești și câțiva dețin cetățenia română. Unii dintre acești ostatici au pierit tragic, alții au fost eliberați în timpul acordului de la sfârșitul lunii noiembrie 2023, în timp ce alții sunt încă captivi în Gaza. România a cerut în repetate rânduri întoarcerea lor în siguranță, fără precondiții. Nu vom renunța la ei și cerem ferm ca toți ostaticii să fie protejați și eliberați imediat.

Am un mesaj clar pentru familii: Nu sunteți singuri și nu sunteți uitați. Am muncit din greu și vom continua să facem acest lucru pentru a asigura eliberarea lor.

Nu există nicio îndoială că războiul provoacă suferință din toate părțile. Oricât de dificil ar fi să privim dincolo de durerea familiilor afectate de atacurile odioase din 7 octombrie, nu trebuie, de asemenea, să fim orbi la suferința dureroasă a populației civile palestiniene din Gaza. Și trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a le ușura și lor suferința.

Am experimentat greutățile cu care se confruntă civilii prin ochii și poveștile comunității românești din Gaza. Cu sprijinul autorităților israeliene și egiptene, România a evacuat din Fâșia Gaza peste 330 de cetățeni români și rude de gradul I ale acestora, majoritatea în primele săptămâni ale războiului.

Suntem recunoscători pentru coordonarea și cooperarea exemplară cu instituțiile israeliene partenere, care au dus la extragerea și repatrierea cu succes a cetățenilor noștri.

România a răspuns prompt, trimițând mai multe tranșe de ajutor constând în alimente și provizii de bază prin Mecanismul de protecție civilă al UE și sprijinind Spitalul iordanian de campanie din Gaza cu echipamente și materiale medicale.

În acest moment, ne coordonăm cu Organizația Mondială a Sănătății și cu autoritățile israeliene și egiptene pentru a facilita transferul și tratamentul în spitalele din România a mai multor copii palestinieni din Gaza răniți sau grav bolnavi. Compasiunea pentru cei aflați în nevoie este un principiu de bază al umanității noastre.

Copiii sunt întotdeauna victime nevinovate. Am fost din nou martori la acest lucru, de data aceasta în Majdal Shams. Este de datoria noastră să păstrăm copiii în siguranță. Suntem extrem de îngrijorați de tensiunile în creștere din regiune. Facem apel la toate părțile să dea dovadă de reținere, să prevină o nouă escaladare și să se angajeze în eforturi diplomatice internaționale.

Războiul este groaznic. Terorismul este întotdeauna criminal. Extremismul violent trebuie condamnat și nu trebuie lăsat să dicteze agenda. Trebuie să promovăm vocile care favorizează demnitatea umană și pacea. Ca partener angajat și broker onest, România va continua să mențină o abordare corectă a acestui conflict, pledând pentru o soluție negociată pe baza soluției celor două state, care să îndeplinească aspirațiile tuturor popoarelor pentru pace și securitate.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Termenul care ar trebui să califice acțiunile Armatei Israeliene in Palestina este: orori, genocid, crime împotriva umanității.