Luna a fost adăugată pentru prima dată pe lista siturilor culturale amenințate
Luna a fost inclusă pe o listă a siturilor de patrimoniu amenințate, din cauza temerilor legate de eventualele jafuri și distrugeri cauzate de călătoriile comerciale planificate, scrie The Guardian.
Lista de supraveghere a World Monuments Fund (WMF) include de obicei situri culturale vulnerabile de pe Pământ. Selecția din acest an – prima din 2022 – include Qhapaq Ñan, un sistem rutier prehispanic din Andean. Antakya din Turcia și peninsula Noto din Japonia, care au fost afectate de cutremure, au fost de asemenea incluse pe listă.
Bénédicte de Montlaur, președintele și directorul executiv al WMF, a declarat că Luna a fost inclusă printre cele 25 de situri din cauza „riscurilor crescânde pe fondul accelerării activităților lunare”, care au fost, în opinia WMF, „întreprinse fără protocoale de conservare adecvate”. SpaceX a lansat miercuri două nave lunare pentru a efectua cercetări în vederea unor misiuni viitoare. Doar cinci țări – SUA, China, India, Japonia și fosta Uniune Sovietică – au reușit să aterizeze vehicule pe Lună începând din anii 1960.
Călătoriile private pe suprafața lunară sunt așteptate după ce misiunea Artemis III a Nasa, programată pentru mijlocul anului 2027, va realiza prima aterizare cu echipaj de la începutul anilor 1970. Aceste vizite și alte misiuni finanțate de guvern sunt principalul motiv de îngrijorare pentru WMF. Există o îngrijorare deosebită cu privire la perturbarea de către turiști a unor locuri precum urmele lăsate de Neil Armstrong și Buzz Aldrin.
„Pentru prima dată, Luna este inclusă … pentru a reflecta nevoia urgentă de a recunoaște și păstra artefactele care atestă primii pași ai omenirii dincolo de Pământ – un moment definitoriu în istoria noastră comună”, a declarat Montlaur.
„Obiecte precum camera care a surprins aterizarea pe Lună televizată; un disc memorial lăsat de astronauții Armstrong și Aldrin; și sute de alte obiecte sunt emblematice pentru această moștenire … includerea Lunii subliniază nevoia universală de strategii proactive și de cooperare pentru protejarea patrimoniului – fie pe Pământ, fie dincolo de Pământ – care reflectă și protejează narațiunea noastră colectivă.”
Montlaur a declarat pentru Art Newspaper că, în contextul unei noi ere de explorare spațială, este important să se stabilească mecanisme internaționale de protecție a peisajului cultural lunar.
„Salvgardarea patrimoniului lunar va preveni daunele cauzate de accelerarea activităților private și guvernamentale în spațiu, asigurând că aceste artefacte vor dăinui pentru generațiile viitoare”, a spus ea.
Marea majoritate a listei este alcătuită din situri care se află fie în zone de conflict, cum ar fi Ucraina și Gaza, fie în pericol din cauza crizei climatice.
Coasta Swahili a Africii, care include situri precum Lamu Old Town, Kenya; Fort Jesus, Kenya este inclusă pe listă, la fel ca și Insula Mozambic, care este amenințată de eroziunea de coastă. WMF a adăugat, de asemenea, „țesutul urban istoric din Gaza”, care a fost devastat de războiul cu Israelul.
Există, de asemenea, situri despre care organizația crede că ar putea beneficia de un turism mai durabil, cum ar fi mănăstirile ortodoxe din Valea Drino din Albania, și semnalează că supraaglomerarea altor situri, cum ar fi grotele budiste Maijishan și Yungang din China, le pune în pericol.
Lista din 2022 includea picturi rupestre preistorice din parcul de stat Monte Alegre din Amazonul brazilian, ruinele aztece de la Teotihuacán din Mexic și situl arheologic precolumbian Garcia Pasture din Texas.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.