G4Media.ro

Sentința definitivă din Dosarul ”Colectiv”, amânată până la 3 martie / Cristian…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Sentința definitivă din Dosarul ”Colectiv”, amânată până la 3 martie / Cristian Popescu-Piedone a primit în primă instanţă 8 ani şi 6 luni de închisoare, iar patronii clubului, câte 11 ani şi 8 luni închisoare

Update 16.05: Sentința a fost amânată pentru data de 3 martie, potrivit deciziei instanței

Articol inițial: Curtea de Apel Bucureşti ar putea pronunţa luni sentinţa definitivă în dosarul „Colectiv”, în care fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone, a fost condamnat în primă instanţă la 8 ani şi 6 luni de închisoare pentru abuz în serviciu, anunță Agerpres.

La ultimul termen al procesului, din 21 decembrie, avocaţii inculpaţilor au solicitat achitarea sau aplicarea unor pedepse mai blânde, apreciind că procurorii ar fi greşit când au decis trimiterea în judecată a clienţilor lor, dar şi magistraţii Tribunalului Bucureşti, când au pronunţat pedepse cu executare.

De cealaltă parte, procurorii au cerut pedepse „orientate spre maximumul prevăzut de lege” şi cu executare pentru fostul primar al Sectorului 4 al Capitalei, Cristian Popescu-Piedone, funcţionari din primărie, patronii clubului, doi pompieri, doi pirotehnişti şi reprezentaţii unei firme de artificii, susţinând că ordinea socială a fost „alterată” de corupţie, iar oameni au ars,”şi nu vorbim de doi, ci de un cimitir”.

Iniţial, procesul ar fi trebuit să se încheie în luna iunie 2021, însă completul de judecată, format din magistraţii Adina Pretoria Dumitrache şi Andrei Viorel Iugan, a ridicat din oficiu o cerere de schimbare a încadrării juridice a faptelor pentru o parte dintre inculpaţii din dosarul ‘Colectiv’.

Propunerea a dus atunci la dezbateri aprinse între judecătoarea Adina Pretoria Dumitrache, pe de o parte, şi pe de alta procurorul DNA şi avocaţii victimelor, care au reclamat că se încearcă tergiversarea procesului şi aplicarea unor pedepse mai mici inculpaţilor.

Cei doi judecători ai completului nu au căzut de acord asupra schimbării încadrării juridice a faptelor, astfel încât s-a format un complet de divergenţă, prin includerea unui al treilea magistrat.

Ulterior, acest complet de divergenţă a decis să înlăture aplicarea consecinţelor deosebit de grave în cazul infracţiunii de abuz în serviciu de care sunt acuzaţi o parte dintre inculpaţii din dosarul ‘Colectiv’, printre care şi fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone.

Procesul se află în faza de apel, după ce, pe 16 decembrie 2019, Tribunalul Bucureşti i-a condamnat pe Cristian Popescu-Piedone, funcţionari din primărie, patronii clubului, doi pompieri, doi pirotehnişti şi reprezentaţii unei firme de artificii.

Astfel, Popescu-Piedone a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv.

Totodată, cei trei patroni ai clubului Colectiv – Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu – au primit câte 11 ani şi 8 luni închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Daniela Niţă – patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists (decedată între timp) – a fost condamnată la 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare.

În acelaşi dosar, pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise au primit 9 ani şi 8 luni de închisoare şi, respectiv, 10 ani.

Cristian Niţă, director al firmei de artificii, a primit 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.

 

George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI, au fost condamnaţi la câte 9 ani şi 2 luni de închisoare.

Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie, a primit 8 ani de închisoare, Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior – 7 ani, Ramona Sandra Moţoc, referent superior – 3 ani de închisoare cu suspendare. În cazul Ramonei Moţoc, instanţa a dispus prestarea a 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Persoanele condamnate au fost obligate să plătească, în solidar cu Primăria Sector 4 şi ISU Bucureşti-Ilfov, daune morale şi materiale de peste 50 de milioane de euro către victimele incendiului din octombrie 2015.

De asemenea, inculpaţii, ISU şi Primăria Sectorului 4 trebuie să plătească mai multor spitale din Bucureşti şi din ţară peste 8 milioane lei, reprezentând cheltuieli de spitalizare cu persoanele decedate şi rănite.

În rechizitoriul întocmit de Parchetul General se arată că patronii Colectiv „au încurajat şi permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condiţiile în care spaţiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgenţă, precum şi desfăşurarea unui spectacol pirotehnic (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului situat pe strada Tăbăcarilor nr. 7, sector 4, în condiţiile amenajărilor interioare improprii unor astfel de activităţi, caracterizate prin existenţa unor materiale uşor inflamabile, montate cu încălcarea dispoziţiilor legale şi pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor şi pentru izolare fonică pe stâlpii de susţinere, pereţi şi tavan, spumă poliuretanică neignifugată), cu consecinţa producerii unui incendiu în seara de 30.10.2015”.

Anchetatorii mai arată că patronii Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu „nu au asigurat cadrul organizatoric şi mijloacele necesare securităţii şi sănătăţii în muncă, nu au luat măsuri pentru evacuarea personalului şi a clienţilor prin asigurarea unui număr de căi de ieşire suficient şi prevăzut de lege, marcate şi dotate corespunzător, şi nu au stabilit clauze privind sănătatea şi securitatea în muncă cu prezentarea riscurilor specifice pentru securitatea şi sănătatea în muncă în cadrul clubului la încheierea contractului de prestări servicii dintre SC Club Colectiv SRL şi SC Digidream Multimedia SRL”.

Fostul primar Cristian Popescu-Piedone este acuzat de săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu, cauzând vătămarea intereselor legitime ale unor persoane fizice şi ale Sectorului 4.

Potrivit procurorilor, infracţiunea de abuz în serviciu constă în eliberarea acordurilor şi autorizaţiilor de funcţionare pentru două societăţi comerciale într-o modalitate care a încălcat prevederile legale referitoare la securitatea la incendiu, inclusiv prin aceea că nu au fost respectate dispoziţiile privind controlul după emiterea autorizaţiilor.

Potrivit DNA, în perioada septembrie 2014 – 30 octombrie 2015, cei doi ofiţeri ISU – Antonina Radu şi George Matei -, în timp ce se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu bună ştiinţă, nu şi-au îndeplinit obligaţiile ce decurgeau din conţinutul prevederilor legale privind prevenirea şi apărarea împotriva incendiilor, deşi au luat cunoştinţă şi au constatat că acel club din Bucureşti (care până la data de 6 octombrie 2014 a funcţionat ca persoană juridică SC Music Hall SRL Bucureşti, iar după această dată ca persoană juridică SC Colectiv Club SRL Bucureşti) desfăşura activităţi specifice fără a deţine aviz/autorizaţie de securitate la incendiu.

 

Procurorii au reţinut că cei doi au permis funcţionarea în continuare a societăţii în condiţiile constatate şi nu au întreprins nicio măsură pentru intrarea în legalitate din acest punct de vedere, fiind astfel cauzată vătămarea drepturilor şi intereselor legitime ale unor persoane fizice prin permanenta punere în pericol a vieţii, sănătăţii, integrităţii corporale a acestora şi a angajaţilor care s-au aflat în incinta clubului Colectiv în perioada septembrie 2014 – 30 octombrie 2015, dar şi ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov.

Anchetatorii arată că, deşi au făcut mai multe deplasări la clubul Colectiv, Antonina Radu şi George Matei nu au întocmit niciun act de control, cu niciun prilej, şi nici nu au întreprins vreo măsură pentru ca această societate să fie luată în evidenţă de către ISU Bucureşti pentru că funcţiona fără aviz/autorizaţie de securitate la incendiu, aşa cum erau obligaţi de actele normative ce reglementează activitatea în domeniu.

sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

46 comentarii

  1. Arafat de ce nu e inculpat?

    • La mulți ani Piedone !!!

    • De prost ce ești.

    • CAB este o cloaca magistrați ai Mafiei! Savonea conduce CAB ,sentința va fi în favoarea mafioților! Piedone e unul din slujbașii Mafiei !

    • Observ că foarte important e cât a primit Piedone, nu cea mai mare sentință, adică nu cea mai vinovată persoană, ci Piedone.
      Pare că unii pt unii contează doar condamnarea lui Piedone, nu stabilirea vinovățiilor. Asta e ideea lor de „justiție” după 32 de ani de la căderea totalitarismului.

    • Va pupa lia savonea. Ce v am zis ca nu va fi nicio condamnare in colectiv. Va mai umileste fieful liei savonea nitel si apoi … o ploaie de achitari dupa reteta casei. Pana atunci vicepreședinte cab croitoru steluta e încă judecatoare desi a facut sex in biroul de la instanta

  2. La Romanica, s-a inventat cu suspendare.
    Pentru babutele din piata exista ocna!

  3. As putea paria ca judecatorii o sa- l urecheasca bine….3 ani….cu suspendare,si asta in cazul in care nu va fi achitat.

    • Poate fi trimis inapoi pentru refacere de la zero. Poate fi ridicata vreo exceptie de neconstitutionalitate. Poate fapta nu exista. 100%Piedone va fi liber cel putin pana in 2024.

    • Piedone e important?
      Ceilalți inculpați nu?
      Ai stabilit tu că Piedone e cel mai vinovat?
      Tu vrei să se facă dreptate sau să fie condamnat Piedone?

    • Da, Piedone e impornat, simbolic. La fel cum a fost la vremea lui si Nastase: nu a fost cel mai mare corupt, dar a fost un semnal pt procurori ca legea chiar se poate aplica tuturor.
      Din pacate am regresat de la stadiul in care un prim ministru putea fi tras la raspundere la stadiul in care ne punem problema daca un primar se mai supune legii sau nu.

      Altfel, e clar pt orice on sanatos la cap ca „a semnat ca primarul” nu poate fi invocat cand semnatura a dus la moartea unor oameni.

  4. Justitia c(a)canarilor il va scapa pe Piedone. Fie se amana iar pronuntarea, fie primeste cu suspendare, fie se rejudeca pentru ca azi e ceata.

  5. Deabea astept ca cetatea sa dau taxe si impozite si din ele sa se plateasca cei 60 de mil euro catre partile civile din dosar in loc sa se faca drumuri spitale scoli din banii mei

  6. Piedone scapa , e un bun gospodar , sper ca patronii de club sa ia 200 ani de puscarie.

    • Da, fraierica, daca e bun gospodar, are voie sa fure, are voie sa dea autorizatii la toti cei care stiu cum sta treaba cuspaga, nu-i asa?

  7. O alta vrajeala tipic romaneasca. Un alt proces de ochii lumii.

  8. Ce este deosebit la acest incendiu este temperatura foarte mare a sa. Multe victime (chiar membrii ai formatiei de acolo) au murit inhaland aer foarte fierbinte dupa ce au intrat a doua oara. Dar acest aspect nu pare sa preocupe pe cineva, probabil doar pe avocatii inculpatilor si asa vor scapa.

  9. Așteptăm răspunsul plin de îngrijorare al lui Johanis 6 case.

  10. Creca baga doua paracetamoale aia de la Curte si se apuca de cautat verdiktul ca doar nu-l compun pe loc…
    Ce ironie fină au judecatorii aia in ei.
    Hai, sa mai asteptam 60 de zile… par sa zică… poate mai rezolva covidul din caz.

    Pt. cei care nu stiu Piedone a atacat la CCR o lege doar ca sa scape de pușcarie

  11. M-au disperat cu procesul asta , sper sa se termine odata sa nu mai auzim de Colectiv.
    Atata tambalau ani de zile platit din banii nostri.

  12. Piedone trebuie condamnat pe viata , deoarece el a declansat incendiul .
    Cei care s-au dus intr-o catacomba , nu aveau nici o responsabilitate pentru vietile lor , numai autoritatile trebuie sa le pazasca vietile . Ca sa nu spun , ca unii dintre cei care au fost in Clubul Colectiv , nici macar nu aveau asigurare de sanatate , in SUA daca nu ai asigurare nu vei primi ingrijiri medicale decat minimale , in functie de cati bani platesti atat primesti .

    • Autoritățile, tontalaule, trebuie să asigure funcționarea în buna regulă a instituțiilor ,fără să existe un pericol la integritatea și sănătatea oamenilor .Aici ,Primăria a dat undă verde funcționarii acestui „club”.!E responsabilă în frunte cu Primarul! !…Piedone merită pedeapsa cu vârf și îndesat!

    • @G.S. , ai dreptate autoritatile trebuie sa se asigure de cel putin doua ori pe zi , ca sa nu existe nici un pericol pentru integritatea si sanatatea minunatilor cetateni

  13. Dragii mei singurii vinovați sunt patronii clubului și impresarul firmei .La ora evenimentului ei ar fi trebuit să aibă la fata locului două autospeciale două ambulanțe poliție și jandarmerie Iar in spații închise nu se fac focuri de artificii și nu se suprapopulează clubul .Adică tai atîtea bilete cite locuri ai .Da ? La eveniment participă cineva din partea locației asta e protocolul .Iar locația trebuia să aibă ieșire de urgență și extinctoare funcționale .Nu primarul și cele din primărie sunt de vina .Nu mai aruncați cu noroi ei sunt cei nevinovați ci patronii clubului și impresarul formației .Eu sunt autorii acestui incident .Ei trebuie să răspundă .Daca va fi închis primarul și nu cei care au pornit înseamnă că va fi o răzbunare politică .

    • Toți sunt vinovați, iar pedepsele primite până acum sunt scrise mai sus. Primarul, chiar dacă se încearcă din răsputeri salvarea lui, este cel care trebuie să răspundă. Simplu, dacă el n-ar fi existat, dacă instituția publică numită PS4 n-ar fi existat, documentele care au autorizat funcționarea clubului fără ca acesta să îndeplinească condițiile prevăzute de lege n-ar fi existat.

  14. Nu este nici un comentariu duplicat cer publicarea a ceea ce am scris altfel voi considera că îmi încălcați drepturile .Nu mă interesează din ce partid faceți parte dar nu e frumos sa băgați pumnul în gura nimănui .Este încălcarea drepturilor omului publicați ce am scris .Adica toată lumea poate arunca cu noroi in primarul Piedone dar cei care au comis aceasta crima înfiorătoare sa fie iertați deși au încălcat legile .Chiar așa ? Pentru că cei din conducerea clubului și impresarul sunt de vina pentru toți acești morți .

  15. Judecatorii nu au primit spaga solicitata, asa ca au mai amanat.

  16. hai cu prescrierea!
    Oare n-ar putea să-l prescrie din start, fără s-o mai lungească așa din termen în termen?

  17. Mai e cineva surprins de mișelia sistemului judiciar mioritic?!

  18. Justitiarii, viitori pensionari speciali.
    Vai de capul vostru.

  19. La suferințele ca și au pierdut copiii mai au parte și de tot circul asta! Este un film cu gerald butler când omul o ia razna din cauza eșuarii sistemului!

  20. va avea grija MARELE FICUS GRIVCO ca de 10 AUGUST

  21. Amanari la nesfârșit…2 luni??…nu puteau sa amâne 1-2 săptămâni?

  22. Ăștia se fac … că fac treabă. Justiția legată la ochi. Da-i și autistă se pare.

  23. Banditilor nu le ajunge ca jejuiesc si talhatesc populatia, ii ard si copiii de vii pentru cativa lei in plus.

  24. Inca nu s-a terminat gluma asta proasta? Zici justitie si tragi apa.

  25. Este o intinare a memoriei marelui actor Bud Spencer ca acest specimen i-a „imprumutat” numele. Totusi Piedone a fost un comisar celebru, Rizzo de la politia italiana, care a pus banditii la respect. Asta din Romania este doar un grohaitor ahtiat dupa functii publice si care linge troaca aluia care plateste mai bine. Va scapa pentru ca fratii lui de loja au grija de el. Curtea de Apel Bucuresti este o cloaca unde sunt albite multe dosare.

  26. Bătaie de joc cu amânarea asta fără rost.
    Care-o fi șpilul?

  27. Un singur cuvant, România !