G4Media.ro

Luni, grevă de avertisment în universitățile de stat, anunță sindicaliștii

Foto: Pixabay.com

Luni, grevă de avertisment în universitățile de stat, anunță sindicaliștii

Învăţământul superior de stat intră de luni în grevă de avertisment sau de solidaritate, a anunţat duminică preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale „Alma Mater”, Anton Hadăr, care a adăugat că aproape 10.000 de salariaţi vor fi în grevă timp de două ore, potrivit Agerpres..

„De mâine, de la ora 11:00 până la ora 13:00, va fi organizată grevă de avertisment sau de solidaritate, depinde de fiecare în parte cum a hotărât. Vor fi aproape 10.000 de salariaţi în grevă. Noi declanşăm conflict împotriva politicilor economice şi sociale ale Guvernului, aşa prevede legea dialogului social. Nu este aceeaşi cauză ca la colegii noştri, ei intrând pe Contractul Colectiv de Muncă. Noi suntem cu un pas în urmă, dar evident că suntem împreună la toate evenimentele. Le-am prezentat în cifre ceea ce dorim noi. Practic, de la 2.400 lei, un debutant în viitoarea lege, ne-am dori să se apropie de 4.000 lei, aşa cum s-a discutat de atâtea ori, că va fi salariul mediu brut pe economie 6.789 luat în calcul, ceea ce înseamnă nici 4.000 lei valoare netă, iar pentru profesorii de final de carieră, undeva pe la 6.000 lei, de la 4.200 astăzi”, a declarat duminică Anton Hadăr, la finalul discuţiilor de la Palatul Victoria.

Acesta a precizat că salariile pe care le cer sindicaliştii există deja în foarte multe instituţii ale statului, dar din păcate nu şi în Educaţie, deşi autorităţile îşi asumă că domeniul va fi un sector prioritar în noua lege a salarizării.

„Ni s-a spus că atunci când vom discuta este foarte posibil să fim luaţi în seamă, dar nu am început să discutăm despre aceste salarii. Aceste propuneri sunt astăzi la Ministerul Muncii, care evident spune că nu poate să înceapă negocierile cu Educaţia pentru că nu a primit din alte părţi grile care să fie şi ele analizate. Se invocă faptul că Banca Mondială trebuie să analizeze şi în cazul nostru, al educaţiei, creşterile de salarii însă îşi asumă, aţi văzut şi veţi vedea şi un comunicat că educaţia va fi sector prioritar. Până una-alta, trebuie să găsim acel element de încredere şi nu noi, ci membrii de sindicat în aşa fel încât să şi putem să venim cu documente clare, cu cifre, cu declaraţii, analize, poate, de ce nu chiar cu legi scoase, că aşa va şi fi. Problema este ce facem până iese această lege care s-ar putea să fie aplicată, după părerea mea, de la 1 ianuarie 2024. Vor fi şase luni în care colegii noştri vor trăi tot cu 2.400 lei. Debutanţii să nu credeţi că sunt prea departe de cei de aici, tot aşa, sub 3.000 lei”, a explicat Hadăr, citat de Agerpres.

Aproape toate universităţile din ţară vor intră luni în grevă de avertisment, a spus Hadăr, care a amintit Universitatea Politehnica din Bucureşti, Academia de Studii Economice din Bucureşti, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea ‘Alexandru Ioan Cuza’ şi Universitatea Tehnică ‘Gheorghe Asachi’ din Iaşi, dar şi alte universităţi mai mici, respectiv „aproape toată harta ţării”.

„Evident va fi prima fază a grevei, adică grevă de avertisment sau grevă de solidaritate cu colegii din învăţământul preuniversitar. Noi am depus documentele noastre vineri la Guvern, trebuie să aibă o traiectorie pe care trebuie să o respectăm, pentru că există riscul ca atunci când faci documentele prost să fie declarată greva ilegală. Noi considerăm că prin cauza pe care am ales-o acolo, politicile economice şi sociale ale Guvernului, suntem în regulă. Greva de mâine e doar un început. Potrivit legii dialogului social, vor urma discuţii separate cu noi pentru că avem repet o altă cauză decât colegii din preuniversitar”, a concluzionat preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale „Alma Mater”, Anton Hadăr.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. 6000 pentru un profesor la final de cariera? Fantastic salariu, motivant, medicii au 20.000, dar profesorii trebuie sa aibă 1/3, nici măcar. Mama ei de profesie.

    • Nu te supara, un medic merge la spital la ora 7 si poate avea si garda de noapte. Nu cred ca se compara. Sa nu mai spun ca nu au vacante. Medicii, dupa ce invata pe rupte, muncesc pana nu mai pot, ca tara e plina de oameni bolnavi. Ce program are un profesor? Putin mai lejer, daca nu ma insel. Mai lejer si decat al unui corporatist. In rest, din partea mea, bani la toata lumea.

  2. Clar trebuie reduse salariile din sectorul bugetar, deja devin SALARII SPECIALE ! Cât privesc ”fabricile de diplome” .. numai INJINERI și DOFTORANZI .. Mulți absolvenți nu știu scrie corect..sau sunt absolvenți care la o mică probă declară: ”Noi asta nu am învățat”…..în schimb dascălii vor salarii majorate !

  3. @Moromete

    1. După o așteptare de 6 ani de la promulgarea vechii legi a salkarizării unitare, în mod ipotetic, la 7000 ar putea ajunge dascălii la final de carieră.
    Asta după ce au trecut prin zeci de examene de grad, de definitivat, de titularizare, de stânga și de dreapta, pe care ei nu le doresc dar ministerul învățământului le cere în mod obligatoriu.
    Apoi vin zecile de stadii obligatorii de pregătire profesională și încă 2-3 masterate ca să poți rămâne pe post.
    2. În învățământ nu se plătesc ore suplimentare nici dacă te muți cu salteaua în clasă.
    3. Dacă meditezi elevii în privat îți sar toți în cap și se inflamează de parcă ai forța pe cineva să apeleze la meditații. Chiar și așa, meditațiile se pretează doar la o mică parte dintre materiile școlare, nu tuturor profesorilor, de la toate disciplinele, li se solicită meditații.

    4. În mod factual medicii au de câțiva ani buni salarii mărite la un nivel decent pentru România.
    5. Gărzile medicilor sunt plătite ca ore suplimentare și se adaugă la celelalte venituri.
    6. Cea mai mare parte dintre medici profesează și la cabinetele private fără ca opinia publică să se inflameze prea tare în legătură cu acest aspect.

    7. Nu este o concurentă între dascăl și medic care-i mai util în societate, ambii sunt utili.
    8. Cât plătești atât primești. Dvs aveți deja pretenții de la profesorii plătiți cu 2400-4000 de lei pe lună, care-și riscă la propriu viața în clasă. Exemplele recente cred că sunt suficient de evocatoare ca să nu trebuiască să vă detaliez eu suplimentar.

    • 1. Pentru ce e nevoie de ore suplimentare?
      2. Va explic eu de ce sar: pentru ca in mod normal, elevul trebuie sa invete in clasa materia, dar cum dupa revolutie, acest lucru s-a intamplat din ce in ce mai rar, elevul apeleaza la meditatii in cazurile in care profesorul nu-si mai da interesul in clasa sa-i faca pe toti sa priceapa materia si sa le capteze tuturor atentia. Meditatiile costa destul de mult pentru niste parinti prinsi si asa cu tot felul de alte cheltuieli destinate intretinerii copiilor, pe langa faptul ca aceste venituri nici nu sunt declarate la stat, asa cum sunt declarate veniturile medicilor care lucreaza in privat.
      4. As putea sa spun ca nu sunt nici pe departe cum ar trebui sa fie. 2250 de euro, asta nu e salar de chirurg, chiar daca este decent pentru Romania, chirurgul ar trebui platit mult mai bine, daca ar fi sa ne uitam la cat invata sa ajunga acolo, la cat munceste si la ce dificil este si nu in ultimul rand la responsabilitatea pe care o are, sa nu mai pomenim ca justitiarii sunt pe urmele lor in caz ca treaba nu iese cum se asteapta familia pacientului (avem medici in arest).
      6. Nu ne inflamam, pentru ca nu avem de ce atata timp cat totul se desfasoara legal, prin comparatie cu meditatiile care aduc venituri consistente, nedeclarate. Iata de exemplu sa luam cazul profesorului de fizica, actual presedinte, care a castigat 6 case din meditatii.
      7. Va spun eu cate materii mi-au fost utile in viata si la job: fix 3 (engleza, romana si matematica). Meditatii face copilul pentru ca este determinat, nu fortat.
      8. Am semnat o petitie prin care i se cere guvernului sa mareasca salariul oricarui angajat care castiga sub 3000. Am sustinut ideea ca e bine ca pensionarii sa aiba la fel, cel putin 3000, iar pesedistii au reusit sa alinieze teoretic pensiile, practic ramane de vazut, din ce stiu eu, nu e chiar cum sustin ei.
      In ultimul rand, tu ca profesor, ai ramas la fel ca cei pe care-i stiu din copilarie, mereu cu ochii la cei care sunt mai bine platiti ca ei. Pe vremea aia erau unii, acum te uiti la medici.
      Ca principiu si in general, sanatatea este cea mai importanta. Educatia are importanta pe care i-o acorda fiecare.