Luni, verdict în dosarul Țăndărei, în care 25 de persoane acuzate de trafic de copii au fost achitate în primă instanță. Un judecător le-a restituit acuzaților aurul, puştile şi pistoalele, mai puţin mitralierele
Luni e așteptată la Curtea de Apel Mureș pronunțarea în dosarul traficului de copii în care una sunt judecați 25 de persoane din Țăndărei, membri ai dintre cele mai mari rețele de trafic de oameni din Europa.
Cei 25 sunt vizați acuzați că, în urmă cu 10 ani, au traficat copii din propria etnie în Marea Britanie, unde aceștia erau folosiţi la cerşit şi furat.
În februarie 2019, toţi cei 25 de inculpaţi au fost achitaţi ori instanţa a constatat că fapele s-au prescris după ce procesul a fost tergiversat vreme de 9 ani, dintre care 6 numai la Tribunalul Harghita, unde au fost 53 de termene.
Care e povestea dosarului. Cazul Ţăndărei a fost prezentat cu surle şi trâmbiţe de autorităţile româneşti în 2010. Sunt celebre imaginile cu mascaţii cu berbece care spargeau uşile palatelor din Ţăndărei în căutare de traficanţi de copii. Imaginile au apărut la BBC şi Al Jazeera. A fost primul caz de trafic de minori investigat de poliţiştii români şi englezi. Cazul priveşte traficarea a 181 de copii romi în Marea Britanie, unde erau folosiţi la cerşetorie şi furturi.
În Anglia, 120 de traficanţi au fost prinşi şi aruncaţi după gratii. La noi, cei 25 de romi arestaţi şi puşi sub acuzare în 2010 au fost eliberaţi după câteva luni și acum, după 9 ani de procese, au fost achitați sau instanța a constatat că faptele s-au prescris după ce le-a schimbat încadrările juridice în unele mai ușoare.
„E bătăie de joc. Sunt întristat şi şocat să aud că a fost abandonat cazul împotriva a 25 de membri ai reţelei de crimă organizată din Ţăndărei şi că zace în cenuşa Justiţiei penale din România. Justiţia penală din România a eşuat astăzi. A abandonat victimele, poliţiştii care au lucrat din greu la caz. Şi este un alt fapt care expune România criticilor privind corupţia şi lipsa de respect pentru domnia legii. Repet este o zi tristă pentru Justiţie în România”, a declarat pentru G4media în februarie Bernie Gravett, poliţistul englez care a condus ancheta din UK şi România, între timp pensionat.
Culmea e că dosarul Ţăndărei a schimbat legislaţia europeană. După prezentarea cazului în Parlamentul European, în 2011, UE a adoptat o directivă care a redefinit exploatarea copiilor la cerşit şi furat ca fiind o formă de muncă forţată, de sclavie. Directiva a fost adoptată de toate statele membre, prin urmare şi de România.
Foto: Palatele din Țăndărei
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
18 comentarii