G4Media.ro

„Lupii tineri” vor să-i bată pe „greii” de pe Wall Street cu…

pixabay.com

„Lupii tineri” vor să-i bată pe „greii” de pe Wall Street cu propriile lor arme. Explicații despre episodul GameStop

Wall Street a traversat în această săptămână unul dintre cele mai controversate momente ale sale din ultimul deceniu, după ce traderi amatori mobilizați pe Reddit și alte platforme de socializare s-au repezit să cumpere acțiunile unor companii împotriva cărora pariaseră greii industriei financiare americane.

Frenezia achiziționării de acțiuni a dus la creșterea vertiginoasă a prețurilor acestora, în special în cazul GameStop, provocând haos pe Wall Street și pierderi de miliarde pentru investitorii profesioniști, care s-au trezit bătuți cu propriile lor arme de către „lupii tineri.”

Decizia unor platforme de tranzacționare de a opri valul de cumpărări de acțiuni a fost sancționată imediat de internauți, celebrități și politicieni, care au denunțat lipsa de fair-play a industriei financiare și au cerut „democratizarea piețelor bursiere.”

Contextul scandalului

GameStop este o companie americană care vinde jocuri video, console și alte produse electronice. Compania cu sediul central în Grapevine (Texas), fondată în 1984, operează circa 5.500 de magazine în Statele Unite, Canada, Australia și Europa. Multe dintre acestea au fost închise în 2020, în contextul crizei generate de pandemia de coronavirus.

De altfel, acțiunile GameStop se aflau în cădere liberă de circa șase ani, înainte de a înregistra o ușoară ameliorare anul trecut și de creșterea explozivă din ultimele zile.

Potrivit experților, compania își pierduse cea mai mare parte a atracției sale în rândul investitorilor în ultimii ani, ca un magazin fizic care încerca să supraviețuiască într-o lume dominată de gigantul online Amazon. O creștere semnificativă a achiziționării de jocuri video în contextul pandemiei a indicat însă că lucrurile ar putea să se schimbe pentru companie.

Acțiunile GameStop au crescut pentru o scurtă perioadă în luna august a anului 2020, după ce fondatorul Chewy, Ryan Cohen, a cumpărat o participație de 9% în companie. În luna octombrie, compania a colaborat cu Microsoft pentru a-și extinde „ofertele de jocuri video fizice și digitale,” potrivit unui comunicat de presă publicat la vremea respectivă.

Efectele pandemiei au fost resimțite însă din plin de GameStop. Din cauza scăderii dramatice a numărului de clienți din magazinele sale și a faptului că majoritatea jocurilor sunt vândute în prezent online, lucrurile nu arătau deloc bine pentru companie.

În acest context, un investitor de pe Reddit, un site de socializare în genul Twitter sau Facebook și unde utilizatorii pot discuta știri și opinii, a promovat GameStop și le-a sugerat utilizatorilor să se strângă împreună pentru a crește valoarea acțiunilor, în ciuda faptului că firma a fost privită inițial cu puțin interes din partea altor investitori.

Forumul unde aceștia au pus la cale acțiunea lor se numește WallStreetBets. Acesta are peste 6.2 milioane de utilizatori care discută de obicei despre acțiuni, bursă, capital și unde să investească.

Mobilizarea internauților a fost facută în condițiile în care momentele dificile pe care le traversa GameStop au fost speculate de așa-numiții short-sellers de pe Wall Street, care au pariat miliarde de dolari că problemele companiei se vor amplifica.

Acestea au împrumutat acțiuni ale companiei și le-au vândut, cu promisiunea că le vor cumpăra înapoi la o dată ulterioară. (Principiul după care se ghidează marii jucători care cumpără și vând acțiuni este că, dacă compania respectivă își va pierde valoare, vor obține un profit atunci când le vor cumpăra înapoi la un preț scăzut. Dimpotrivă, dacă pariul traderilor a fost greșit și prețul crește în loc să scadă, aceștia vor pierde banii).

„Nebunia” GameStop

GameStop a fost una dintre companiile pe care o mulțime de fonduri speculative (companiile care fac aceste pariuri) au pariat că își va pierde o mare parte din valoare.

Planurile fondurilor au fost însă date peste cap de traderii de pe Reddit și WallStreetBets, care s-au mobilizat în număr mare și au cumpărat acțiuni GameStop.

Cererea a ridicat prețul acțiunilor în mod semnificativ, lucru pe care nimeni nu îl anticipase, iar toate fondurile mari care s-au bazat pe scăderea valorii GameStop au trebuit să-și cumpere înapoi acțiunile pentru a evita pierderi și mai mari (acțiune cunoscută sub numele de covering). Acest lucru a amplificat și mai mult interesul investitorilor mici în cumpărarea de acțiuni, făcând de exemplu ca cei care au pariat împotriva GameStop si a altor companii să piardă deja peste 70 miliarde de dolari, potrivit firmei de analiza Ortex.

Unul dintre cei care a alimentat frenezia cumpărării de acțiuni GameStop a fost șeful Tesla, Elon Musk. Mesajul tweet al acestuia, în care a scris doar „Gamestonk!,” a fost suficient pentru a crește și mai mult prețul acțiunilor GameStop. În plus, el a inserat în mesajul său un link către WallStreetBets, unde utilizatorii îl numesc cu admirație Papa Musk.

Frenezia achiziționării a făcut ca acțiunile GameStop Corp. să crescă cu peste 1.900% de la începutul acestui an, cu mai bine de 700% doar în această săptămână, afectând short-sellerii care au pierdut miliarde de dolari. Acțiunile companiei au crescut de la 17.08 dolari acum câteva săptămâni la 320 deolari la începutul ședinței de tranzacționare de vineri. În cursul după-amiezii de ieri, valoarea unei acțiuni GameStop era de circa 328 de dolari, cu o creștere de 130 dolari față de ziua precedentă.

Panică pe Wall Street

Greii industriei financiare americane s-au declarat în continuare pesimiști că portofoliul GameStop își poate menține câștigurile imense realizate în ulimele zile. Aceștia susțin că este puțin probabil ca firma să înceapă să obțină profituri suficient de mari pentru a justifica evaluarea sa de piața, care a atins acum 22.2 miliarde de dolari.

Dar aceasta nu a fost tot. Pe fondul volatilității pieței, aplicațiile de brokeraj mobil s-au confruntat cu întreruperi ale serviciilor miercuri și joi, TD Ameritrade avertizându-și clienții, de exemplu, că vor avea dificultăți în accesarea platformei sale.

TD Ameritrade a decis ulterior să restricționeze unele tranzacții, la fel cum a făcut-o și aplicația Robinhood, populară printre investitorii noi și tineri. Aceasta a blocat tranzacțiile pentru GameStop, precum și pentru lanțul de cinematrografe AMC, pentru Nokia sau BlackBerry, după ce acțiunile acestora au început să fie cumpărate masiv de internauți într-un plan similar cu cel care a dus la creșterea acțiunilor GameStop.

Decizia aplicațiilor mobile ca Robinhood și TD Ameritrade de a stopa tranzacțiile a provocat însă furia investitorilor mici și revolta politicienilor și a celebrităților care au condamnat „inegalitatea” piețelor financiare.

Alexandria- Ocasio-Cortez, politiciana democrată din Camera Reprezentanților, a numit restricțiile „inacceptabile” și și-a exprimat sprijinul pentru o audiere publică în acest caz, opinia ei fiind împărtășită și de senatorul republican Ted Cruz.  La rândul său, fiul fostului președinte american, Donald Trump Jr., a cerut și el investigarea Robinhood și a celorlalte platforme mobile de tranzacționare care au intervenit „necinstit” în piață.

Dave Portnoy, fondatorul blogului Barstool Sports, care a devenit unul dintre cei mai de seamă traderi amatori în timpul pandemiei, a atacat, de asemenea, restricțiile, în special pe cei de la Robinhood, care s-a prezentat ca o platformă menită să facă Wall Street mai accesibil oamenilor simpli.

„‘Democratizarea finanțelor pentru toți,’ cu excepția momentului în care manipulăm piața, deoarece prea mulți oameni obișnuiți se îmbogățesc,” a scris el, adăugând că aplicația Robinhood este „cea mai mare fraudă dintre toate.”

De altfel, acuzațiile că cei de pe Wall Street susțin o piață liberă doar atunci când îi ajută numai pe ei să se îmbogățească au reprezentat unul dintre motivele furiei traderilor amatori. În interviuri multiple, aceștia au acuzat „greii” financiari, între care fondurile mutuale și aplicațiile de brokeraj, că „au închis” piața bursieră pentru investitorii mici și că o folosesc după bunul loc plac.

Mulți s-au declarat dezamăgiți de ceea ce văd ca o „manipulare a pieței” îndreptată împotriva unor traderi amatori care încearcă să câștige bani într-un sistem în care numai investitorii bogați pot câștiga. Unii dintre ei au promis acțiuni în justiție în acest caz.

Doi utilizatori ai Robinhood au intentat deja procese separate împotriva aplicației de brokeraj, după ce aceasta a restricționat tranzacționarea anumitor acțiuni.  Primul proces, care a fost deschis în New York, susține că Robinhood „a restricționat intenționat, în mod voit și în cunoștință de cauză” anumite tranzacții, inclusiv acțiunile GameStop. Cealaltă plângere, depusă în Illinois, afirmă că aplicația și-a manipulat platforma.

La rândul său, senatorul Sherrod Brown, un democrat care va prelua funcția de președinte al Comitetului Bancar, a declarat că va organiza o audiere despre „starea pieței bursiere,” spunând că „celor de pe Wall Street le pasă de reguli doar atunci când ei sunt cei răniți.” Camera Reprezentantilor a anuntat si ea organizarea unei audieri în acest caz.

Câteva explicații

Episodul GameStop i-a făcut pe mulți investitori de pe Wall Street să-și pună întrebarea dacă piața bursieră se află într-o nouă bulă periculoasă pe cale să explodeze, după ce acțiunile GameStop, AMC Entertainment, Bed Bath & Beyond și Nokia – aflate până recent pe un trend negativ – au crescut brusc, atingând valori nemaivăzute de ani de zile.

De asemenea, cele întâmplate pe Wall Street în această săptămână au oferit o relativă validare investitorilor mici, mulți dintre ei mobilizați pe Reddit și care tranzacționează acțiuni pentru prima dată datorită firmelor de brokeraj care oferă aplicații gratuite. Faptul ca acestia actionează bazându-se pe noile tehnologii digitale, pe forumurile de internet si pe diferite aplicatii gratuite, departe de regulamentele Wall Street, a contribuit la modificarea regulilor jocului. Mesajul lor e simplu: Wall Street nu mai este doar pentru profesioniștii din finanțe.

În plus, scandalul GameStop – pe care comentatorii de pe Wall Street l-au numit „un fenomen,” „nebunie” și „ca nimic din ceea ce am văzut vreodată” – a dovedit încă o dată puterea comunitățiilor de internauți și rapiditatea cu care aceștia se pot mobiliza pentru o cauză pe care o consideră justă.

Într-o analiză dedicată subiectului, BBC a scris că „pentru mulți, scopul a fost de a face ca brokerii și fondurile speculative să piardă bani.” De altfel, unele comentarii de pe Reddit susțin că episodul reprezintă o răzbunare împotriva „greilor” de pe Wall Street, considerați vinovați de prăbușirea financiară din 2008.

Analistul Neil Wilson a scris că unii dintre traderii amatori implicați în episodul GameStop au avut „o moralitate distinctă de răzbunător… Ei par a fi hotărâți să se lupte cu Wall Street, par să urască fondurile speculative și forumurile sunt pline de insulte cu privire la banii făcuți de boomeri,” referindu-se la cei din generația născută între cel de-al Doilea Război Mondial și mijlocul anilor ’60.

„Este o luptă generațională, redistributivă, totul fiind despre jefuirea celor bogați pentru a da săracilor millenials,” cei născuți între 1980 și 2000.

De altfel, BBC a scris că unii internauți au spus că și-au donat câștigurile realizate în urma episodului GameStop pentru cauze umanitare, încă o dovadă că, pentru mulți, episodul a fost mai degrabă o luptă pentru principii decât una pur de afaceri.

În sfârșit, mai trebuie menționată și declarația realizatorului de radio conservator, Rush Limbaugh, care a comparat Robinhood cu elitele politice, spunând că decizia sa de a opri temporar tranzacțiile (acestea au fost reluate vineri) a arătat clar că „există cei cărora li se permite să câștige mulți bani și cei ca voi cărora nu li se permite. Dacă îți dai seama cum să câștigi mulți bani, și dacă ești ca Donald Trump și îți dai seama cum să fii ales, dacă întelegi cum să învingi statul paralel, ei vor veni și te vor elimina.”

Surse: BBC, FoxNews, FoxBusiness, New York Post, Barrons,Twitter

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. 1000 actiuni in Amc cumparate la $4, urmatoarea masina Tesla.

  2. Mai credea careva ca sistemul capitalist are doar avantaje…. Nu sistemul e vinovat, ci aceia care permit imbogatirea lupilor de pe Wall Street, avand la randul lor partea lor de castig(spaga?). Escroci mai mari ca cei de pe la noi, slefuiti in timp. Oricum, lupii tineri pandesc pe la colturi…

  3. Adica copiii americani care iubesc jocurile s-au coalizat fulgerator si au pus in genunchi Wall Street. Nu stiu de ce dar stirea asta mi-a pus un zambet larg pe fata .
    Cei care au manipulat inchizand platformele de tranzactionare pentru Game Stop trebuie condamnati si amendati zdravan!

  4. Aceasta manevra a fost făcută si cu ajutorul câtorva hedge funduri, cum ar fi Citadel sau Social Capital, care plătesc o grămadă de bani platformelor de tranzacționare sa vadă ce fac investitorii din retail. Dupa ce și-au lichidat pozițiile, au băgat motivul ca s-au luat după trend. Deci cum zic americanii, este un fel de „Billionaire vs. billionaire rumble in the jungle”