G4Media.ro

Luptă acerbă pentru noua uzină Volkswagen din Balcani: Bulgaria critică public Turcia

sursa: Bitfin.info

Luptă acerbă pentru noua uzină Volkswagen din Balcani: Bulgaria critică public Turcia

Bulgaria și-a îmbunătățit oferta către concernul Volkswagen și speră că va câștiga competiția cu Turcia pentru amplasarea unei viitoare uzine de automobile în Balcani, scrie Sinopsis într-o analiză dedicată competiției din Europa de Sud-est pentru găzduirea viitoarei investiii germane.

De mai bine de un an, se tot vorbește de o investiție de miliarde de euro pe care producătorul auto german Volkswagen ar intenționa să o facă în estul Europei. Ar fi vorba de 1,4 miliarde de euro, de 5.000 de noi locuri de muncă și de exporturi mai mari cu 4,5 miliarde de euro anual pentru țara care va fi aleasă.

VW a anunțat în noiembrie anul trecut că vrea să deschidă o nouă fabrică în care vor fi produse mai multe din mărcile auto aflate în portofoliul său. Locul: undeva în „Europa de Est”.

Pe lângă Bulgaria și Turcia, și-au făcut speranțe România, Serbia și Macedonia, toate încercând să ofere argumente pentru a atrage investiția VW. Până acum, concernul german nu a anunțat nicio decizie privind locul unde va fi construită fabrica, existând doar speculații că primele autoturisme vor ieși de pe banda de producție a noii fabrici cândva în 2023.

Săptămâna aceasta, Sofia a anunțat că speră că va atrage VW. „Bulgaria și-a îmbunătățit oferta către concernul „Volkswagen”și speră că va câștiga competiția cu Turcia pentru amplasarea uzinei de automobile”, a anunțat ex-președintele Rosen Plevneliev, care conduce grupul bulgar de negociatori, citat de Radio Europa Liberă.

Plevneliev a spus că cheltuielile de producție vor fi mai mici în Bulgaria decât în Turcia. În favoarea variantei bulgare sunt factori precum respectarea drepturilor sindicale și a normelor europene de protecția muncii și a mediului.

„Suntem pe linia dreaptă finală. Cursa va continua până când una din cele două țări va semna contractul cu „Volkswagen”. Alegerea Bulgariei va întări pozițiile Uniunii Europene și a Germaniei în Balcani”, a adăugat Plevneliev.

El a avertizat că eventuala alegere a Turciei, țară cu multe probleme, va reprezenta „un semnal foarte rău către toți oamenii cu gândire democratică din Balcani”. „Vom pierde iluzia că drepturile omului contează, nu banii unui dictator”, a mai spus ex-președintele, care întreabă cine va garanta investiția germană dacă relațiile turco-germane intră într-o criză de genul celei din 2016.

Publicația germană „Franckfurter Algemeine Zeitung” constată că Plevneliev nu mai joacă un rol atât de important în politica bulgară așa că își poate permite să vorbească într-un mod direct spre deosebire de primul ministru Boiko Borisov, care este foarte atent în comentariile sale la adresa președintelui turc Recep Tayyp Erdogan.

Legat de aceasta, analistul Mihael Martens amintește de temerile Sofiei ca Erdogan ar putea deschide frontiera cu Bulgaria pentru miile de migranți ilegali aflați în țara sa.

Martens constată că bătalia pentru cea mai mare investiție germană în Balcani pare decisă în favoarea Turciei, însă Bulgaria nu renunță. Decizia finală va fi una economică ci nu politică.

Mulți investitori străini în Bulgaria se tem că o eventuală investiție a concernului german va atrage cadrele cu înaltă calificare și va ridica cheltuielile cu forța de muncă.

Citește toată analiza pe Sinopsis

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Romania NU „lupta” pentru Investitia asta?
    NU, evident!
    Analfabeta Veorica e pacifista, e neconflictuala…

  2. “Mulți investitori străini în Bulgaria se tem că o eventuală investiție a concernului german va atrage cadrele cu înaltă calificare și va ridica cheltuielile cu forța de muncă.”

    Aceeași politică a salariului minim în această zonă!
    În zona asta suntem și noi, adică salariul minim net nici 300 de euro, pensia medie 250 de euro. Si pe jurul acestui minim, cu toții or fi vreo 5 milioane, oameni care la acest venit nu pot gândi. Masă de manevră…

  3. Este absolut penibila aceasta „lupta”.
    Deci Romania ar trebui sa uite de astfel de „lupte” si „competitii” de doi lei (la propriu), si sa se concentreze pe atingerea de varfuri tehnologice si produse cu valoare adaugata mare nu asamblare ieftina si alte „chinezarii” pentru care se lupta Turcii si Bulgarii ca niste trogloditi pe ajutoarele ONU.

  4. Al doilea acționar al Volkswagen, după familia Porsche, este statul Qatar (cu aproape 15%).

    Qatar este cel mai apropiat aliat al Turciei, de la care a primit ajutor în timpul embargoului pus de verii din Golf.

    Despre ce luptă „acerbă” vorbim? Payback time ….