Lupta aprigă pentru galionul spaniol San Jose, considerat „Sfântul Graal” al epavelor pentru încărcătura de aur, argint și smaralde de miliarde de dolari pe care o are la bord
A fost considerată cea mai valoroasă epavă din lume. Un galion spaniol, San José, a fost scufundat de britanici în largul coastei Columbiei acum mai bine de 300 de ani. Acesta avea o încărcătură de aur, argint și smaralde în valoare de miliarde de dolari, potrivit BBC.
Cu toate acestea, la câțiva ani după ce a fost descoperită, încă mai există o dezbatere cu privire la cine deține această comoară și ce ar trebui să se facă cu epava.
Statele columbian și spaniol au revendicat-o, la fel ca și o companie americană de salvare și grupuri indigene din America de Sud. Au avut loc lupte judiciare în Columbia și SUA, iar cazul se află acum în fața Curții Permanente de Arbitraj de la Haga.
Guvernul columbian afirmă că dorește să ridice rămășițele navei și să le pună într-un muzeu. Vânătorii de comori subliniază valoarea comercială a încărcăturii, care ar putea ajunge la 18 miliarde de dolari (13 miliarde de lire sterline).
Arheologii susțin însă că epava – și miile de epave similare împrăștiate în întreaga lume – ar trebui lăsate acolo unde sunt. Istoricii marini ne reamintesc că San José este un cimitir și ar trebui respectat ca atare: aproximativ 600 de oameni s-au înecat când nava s-a scufundat.
„Este o mare încurcătură și nu văd nicio cale ușoară de ieșire din asta”, spune Carla Rahn Phillips, istoric care a scris o carte despre San José. „Statul spaniol, guvernul columbian, diferitele grupuri indigene, vânătorii de comori. Nu cred că există nicio cale prin care toată lumea să fie mulțumită”.
San José s-a scufundat în 1708, în timp ce naviga dinspre ceea ce este acum Panama către orașul port Cartagena din Columbia. De acolo trebuia să traverseze Atlanticul spre Spania, dar spaniolii erau în război cu britanicii la acea vreme, iar o navă de război britanică a interceptat nava.
Britanicii au scufundat nava din greșeală
Britanicii au vrut să confiște nava și comoara sa, dar au tras din greșeală cu o ghiulea în magaziile de pulbere ale navei San José. Nava a explodat și s-a scufundat în câteva minute.
Epava a zăcut pe fundul mării până în anii 1980, când o companie americană de salvare, Glocca Mora, a declarat că a găsit-o. Aceasta a încercat să îi convingă pe columbieni să se asocieze pentru a ridica comoara și pentru a împărți veniturile, însă cele două părți nu au reușit să se pună de acord cu privire la cine ar trebui să primească ce parte și au intrat într-o luptă juridică.
În 2015, columbienii au declarat că au găsit nava, independent de informațiile furnizate de americani, pe o altă parte a fundului mării. De atunci, au susținut că Glocca Mora, cunoscută acum sub numele de Sea Search Armada, nu are niciun drept asupra navei sau a comorii sale.
Statul spaniol și-a susținut revendicarea, susținând că San José și încărcătura sa rămân proprietatea statului, iar grupurile indigene din Bolivia și Peru susțin că au dreptul la cel puțin o parte din pradă.
Acestea susțin că nu este o comoară spaniolă deoarece a fost jefuită de spanioli din minele din Anzi în timpul perioadei coloniale.
„Acea bogăție provenea din minele din Potosí, în munții bolivieni”, spune Samuel Flores, un reprezentant al poporului Qhara Qhara, unul dintre grupurile indigene.
„Această încărcătură aparține poporului nostru – argintul, aurul – și credem că ar trebui să fie ridicată de pe fundul mării pentru a-i opri pe vânătorii de comori să o jefuiască. Câți ani au trecut? Trei sute de ani? Ei au această datorie față de noi”.
Columbienii au publicat videoclipuri ispititoare ale navei San José, realizate cu camere submersibile. Acestea arată prora unei nave de lemn, încrustată cu viață marină, câteva tunuri de bronz împrăștiate pe nisip și monede de aur și porțelan alb-albastru strălucind pe fundul oceanului.
Ca parte a procesului intentat la Haga, Sea Search Armada a comandat un studiu al încărcăturii. Aceasta estimează valoarea sa la 7-18 miliarde de dolari.
Trei milioane de epave, conform ONU
“Această comoară care s-a scufundat cu nava a inclus șapte milioane de pesos, 116 cufere de oțel pline de smaralde, 30 de milioane de monede de aur, spune Rahim Moloo, avocatul care reprezintă Sea Search Armada. El a descris-o ca “cea mai mare comoară din istoria umanității”.
Alții sunt mai puțin convinși. Guvernul columbian a trimis o echipă pentru a explora epava la începutul acestui an.
„Dacă vorbim despre monede de aur și argint, facem o estimare bazată pe greutatea aurului acum? Sau ne uităm la ce ar putea plăti colecționarii din aceste monede de aur? Pentru mine, este aproape lipsit de sens să încerc să vin cu un număr acum”.
În timp ce San José este adesea descris ca Sfântul Graal al naufragiilor, acesta este – conform Organizației Națiunilor Unite – doar unul dintre cele aproximativ trei milioane de nave scufundate pe fundul oceanelor. Există adesea foarte puțină claritate cu privire la cine le deține, cine are dreptul să le exploreze și – dacă există comori la bordul lor – cine are dreptul să le păstreze.
În 1982, Organizația Națiunilor Unite a adoptat Convenția privind Legea Mării – adesea descrisă ca “constituția oceans”, dar spune foarte puțin despre naufragii. Din această cauză, ONU a adoptat un al doilea set de reguli în 2001 – Convenția UNESCO 2001.
Asta spune mult mai multe despre epave, dar multe țări au refuzat să o ratifice, temându-se că le va afecta pretențiile legale asupra epavelor din apele lor. Columbia şi SUA, de exemplu, nu au semnat-o.
“Cadrul juridic în prezent nu este nici clar, nici cuprinzător”, spune Michail Risvas, avocat la Universitatea Southampton din Marea Britanie. Un specialist în arbitraj internațional și dispute maritime, el adaugă: “ Comoara de pe San Jose ar trebui să rămână pe fundul mării, alături de rămășițele celor 600 de membri ai echipajului care au murit. Comoara este parte a unui context arheologic și, prin urmare, nu are nicio valoare comercială. Valoarea ei este strict științifică”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii