G4Media.ro

Lupta generalului Ciucă cu sesizările de plagiat: La cererea fostului premier, Curtea…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Lupta generalului Ciucă cu sesizările de plagiat: La cererea fostului premier, Curtea de apel Cluj obligă Ministerul Educaţiei să se abţină de la analiza suspiciunilor de plagiat privind teza sa de doctorat

Curtea de Apel Cluj a obligat Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI) din cadrul Ministerului Educaţiei să nu admită în principiu sesizarea Asociaţiei Declic privind suspiciunile de plagiat din teza de doctorat a fostului premier Nicolae Ciucă şi să nu învestească Consiliului Naţional de Atestarea a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), tot din cadrul Ministerului Educaţiei, cu soluţionarea acesteia. Decizia a fost luată pe 7 februarie şi nu este definitivă.

„Respinge, ca nefondată, cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta Asociaţia Declic în contradictoriu cu pârâtul Ministerul Educaţiei Naţionale – Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării.

Admite cererea de intervenţie principală formulată de intervenientul Ciucă Ionel Nicolae în contradictoriu cu Asociaţia Declic şi Ministerul Educaţiei Naţionale – Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării.

Obligă pârâtul Ministerul Educaţiei Naţionale – Unitatea Executivă Pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării să se abţină de la toate demersurile şi orice demers privind teza de doctorat a intervenientului principal, intitulată „Dimensiunea angajării Armatei Române în operaţii întrunite multinaţionale”, respectiv obligă acest pârât la a se abţine de la adoptarea unei măsuri în sensul admiterii în principiu a sesizării formulate de către Asociaţia Declic, înregistrată sub nr. 2511/06.10.2022 la pârâtul Ministerul Educaţiei Naţionale – Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării, precum şi învestirea Consiliului Naţional de Atestarea a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare cu soluţionarea acesteia.

Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune la Curtea de Apel Cluj, Secţia a III-a de Contencios Administrativ şi Fiscal, sub sancțiunea nulităţii. Pronunţată în data de 07.02.2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei”, este decizia instanţei.

Ce spun noile legi ale Educației

Chiar dacă instanţa nu a publicat încă motivarea, cel mai probabil, judecătorii au luat această decizie din pricina faptului că, potrivit noilor legi ale Educaţiei intrate în vigoare în septembrie anul trecut, analiza suspiciunilor de plagiat privind o teză de doctorat poate fi făcută, în prima fază, doar de către universitatea care a acordat titlul, în cazul fostului premier Nicolae Ciucă, de către Universitatea de Apărare. Doar un verdict al universităţii poate fi contestat la CNADTCU,  a explicat pentru G4Media.ro Emilia Şercan, jurnalistă specializată în descoperirea plagiatelor.

Reprezentanţii Asociaţiei Declic au declarat că sesizarea depusă la Ministerul Educaţiei a fost făcută înainte de schimbarea legii.

Pe de altă parte, a explicat Emilia Şercan, chiar dacă, potrivit noilor legi, comisiile din cadrul Ministerului Educaţie nu mai pot analiza în primă fază suspiciunile de plagiat, aceasta nu înseamnă că Ministerul Educaţiei nu poate redirecţiona sesizarea Declic către Universitatea de Apărare ca să facă ei verificarea.

„O acțiune a mea în instanţă, similară cu acţiunea Declic, a fost admisă în aprilie anul trecut de către Curtea de Apel Bucureşti. Cererea mea a fost formulată înaintea celei a Declic şi – e adevărat – în speţa mea, fostul premier Nicolae Ciucă nu a formulat o cerere de intervenţie.

Potrivit noilor legi ale Educaţiei, competenţa de analizare a suspiciunilor de plagiat dintr-o teză de doctorat poate fi făcută doar de către Universitatea care a emis titlul, în cazul fostului premier, Universitatea de Apărare.

Aceasta nu înseamnă că decizia CA Cluj din cazul Declic este în regulă întrucât vorbim aici de dreptul de petiţionare. Eu am dreptul să formulez o petiţie pe adresa MEN-UEFISCDI, ei trebuie să o înregistreze şi după ce constată că – potrivit noilor legi ale Educaţiei – nu mai sunt competenţi să analizeze în primă fază, trebuie să redirecţioneze sesizarea pe adresa Universităţii de Apărare. Altfel, se încalcă dreptul de petiţionare”, a declarat jurnalista Emilia Şercan pentru G4media.ro.

Anu trecut, liderul PNL Nicolae Ciucă a obținut anularea, în instanță, a primelor solicitări depuse la CNADTCU pentru verificarea suspiciunilor privind teza sa de doctorat. G4Media a dezvăluit că dosarul în care premierul Nicolae Ciucă a solicitat anularea sesizărilor de plagiat din teza sa de doctorat a fost ”direcționat” spre un anumit complet, condus de un judecător care s-a pensionat imediat după ce a anulat sesizările de plagiat. Secția de urmărire penală și criminalistică din Parchetul General ar investiga procedura de repartizare aleatorie a dosarului.

Potrivit jurnalistei Emilia Șercan, fostul premier Nicolae Ciucă ar fi plagiat cel puțin 42 de pagini din totalul de 138 ale tezei sale de doctorat.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Stat de drept.

  2. Dar la ce-i foloseste doctoratul ala lui sau noua? Ca sa ne faca de cap ca Ceauseasca?
    Ia bani mai multi la salariu?… pentru asta?

  3. Daca era corect atunci își publică teza online și asta e…că nu cred că a redescoperit roata in teza sa.

  4. Dumnezeule! Ajută-ne și ne ia de pe cap hahalerele astea. Unde l-o fi găsit KWJ pe gealul ăsta fricos ca un șoricel?
    Doctor nevoie mare. 😜

  5. În curând justiția română de doi lei o va condamna pe Emilia Șerban pt afectarea imaginii marelui plagiator Ciucă , eroul național în războiul celor 1000 de sarmale și 5000 de cefe de porky

  6. O scârbă de om!

  7. Si mai grav este ca maciuca nu a scris nici macar un rind in lucrarea aia de ‘doctorat’. Au scris altii pentru el. Umflatul analfabet ar fi scris ‘decit’ „aaa….aaaa…..aaa….aaa….”

  8. Mos Teaca avea docotorat? Ce i-o fi trebuit lui Maciuca? Doar pentru bani si functie!

    Acum se chinuie sa scoata basmaua de pe tambal si s-o bage cat mai adanc sub pres!!! Partea nasoala este ca tot se va afla. Paatea si mai nasoala este ca Mos Maciuca nu are onoare. Fie ea si militara!!!!

  9. Cât curaj pe cascheta gheneralului!

  10. pt liniste si stability … pt apararea the rumanische spirit