Lupta împotriva mercenarilor Wagner este ca un „film cu zombi”, spune un soldat ucrainean: „Se urcă peste cadavrelor prietenilor lor, călcându-le în picioare”
La sud-vest de orașul Bahmut, soldații ucraineni Andrii și Borisici locuiesc într-un buncăr luminat de lumânări, tăiat în pământul înghețat. De câteva săptămâni se confruntă cu sute de luptători aparținând contractorului militar privat rus Wagner care se aruncă împotriva apărării ucrainene, scrie CNN.
Cu o cagulă pe față, Andrii povestește un schimb de focuri care părea interminabil, când au fost atacați de o avalanșă de luptători Wagner.
„Ne-am luptat timp de aproximativ 10 ore la rând. Și nu era ca niște valuri, era ceva neîntrerupt. Era ca și cum nu se opreau din a veni”.
Puștile lor AK-47 deveneau atât de fierbinți din cauza focurilor de armă constante, spune Andrii, încât trebuiau să le schimbe cu altele.
„Erau cam 20 de soldați de partea noastră. Și să spunem 200 de partea lor”, spune el.
Tactica Wagner este de a trimite un prim val de atacatori care cuprinde în principal recruți luați direct din închisorile rusești. Aceștia știu puține despre tactici militare și sunt slab echipați. Cei mai mulți speră doar că, dacă supraviețuiesc contractului de șase luni, vor putea pleca acasă și nu se întorc în celule.
„Ei fac ca grupul – să spunem din 10 soldați – să ajungă la 30 de metri, apoi încep să sape pentru a păstra poziția”, spune Andrii.
Un alt grup îl urmează, spune el, pentru a revendica alți 30 de metri. „Așa, pas cu pas, (Wagner) încearcă să avanseze, și între timp pierd o mulțime de oameni.”
Doar atunci când primul val este epuizat sau doborât, Wagner trimite combatanți mai experimentați, adesea de pe flancuri, în încercarea de a depăși pozițiile ucrainene.
Andrii spune că înfruntarea asaltului a fost o experiență înfricoșătoare și suprarealistă.
„Mitraliorul nostru aproape că înnebunea, pentru că trăgea în ei. Și spunea: „Știu că am tras în el, dar nu cade”.
Andrii compară bătălia cu o scenă dintr-un film cu zombi. „Se urcă deasupra cadavrelor prietenilor lor, călcându-le în picioare”, spune el.
„Se pare că este foarte, foarte probabil ca ei să primească niște droguri înainte de atac”, spune el, o afirmație pe care CNN nu a putut să o verifice în mod independent.
Chiar și după ce primele valuri au fost eliminate, atacul a continuat, iar apărătorii ucraineni spun că au rămas fără gloanțe și s-au trezit înconjurați.
„Problema a fost că ne-au ocolit. Și așa ne-au înconjurat. Au venit din partea cealaltă. Nu ne așteptam să vină de acolo”.
„Am tras până la ultimul glonț, așa că am aruncat toate grenadele pe care le aveam și am rămas doar eu și câțiva băieți. Eram neajutorați în acea situație”.
Au fost norocoși. Ținuți în frâu până în ultimul moment, spun luptătorii ucraineni, mercenarii Wagner s-a retras la sfârșitul zilei.
Relatarea lui Andrii despre tacticile Wagner se potrivește cu cea dintr-un raport al serviciilor secrete ucrainene obținut de CNN săptămâna trecută.
Potrivit acestui raport, dacă forțele Wagner reușesc să cucerească o poziție, sprijinul artileriei le permite să sape gropi de vulpe și să își consolideze câștigurile. Potrivit interceptărilor ucrainene, coordonarea dintre Wagner și armata rusă lipsește adesea.
CNN l-a contactat săptămâna aceasta pe șeful Wagner Group, Evgheni Prigojin, în legătură cu acuzațiile de abuz în rândurile companiei.
Prigojin a răspuns printr-o declarație cu un ton în mare parte sarcastic prin intermediul serviciului său de presă, numind CNN un „inamic deschis” înainte de a insista că Wagner este o „organizație militară exemplară care respectă toate legile și regulile necesare războaielor moderne”.
În timp ce vorbește cu CNN, câmpurile de deasupra buncărului lui Andrii reverberează la bombardamente aproape constante. Vuietul artileriei este urmat de un zgomot surd îndepărtat câteva secunde mai târziu și la câțiva kilometri distanță.
Ciocnirile de arme de calibru mic izbucnesc în timp ce soldații ucraineni detectează ceea ce ei cred că este o dronă rusească și încearcă să o doboare.
Unitatea lui Andrii spune că a capturat un luptător Wagner, a cărui poveste este la fel de tragică pe cât de primitive și brutale sunt tacticile lui Wagner.
Potrivit unei înregistrări cu interogatoriul bărbatului, acesta este inginer, dar se apucase să vândă droguri pentru a face niște bani. El s-a oferit voluntar să se alăture lui Wagner, crezând că acesta îi va șterge cazierul judiciar, astfel încât fiica sa să aibă mai puține probleme în a-și urma visul de a deveni avocat.
„La prima misiune de luptă. Ne-au adus în linia întâi pe 28 decembrie. Ne-au trimis înainte aseară”.
„Câte persoane erau în grup?”.
„Zece”, răspunde el.
Andrii spune că îi spusese inginerului: „Evident, știi că vei fi ucis (în luptă). Dar ție îți este frică să lupți pentru libertatea ta în țara ta”.
„El a spus: „Da, este adevărat. Ne este frică de Putin'”.
Andrii l-a pus în contrast pe președintele rus Vladimir Putin cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care nu cu mult timp în urmă era principalul comediant al țării.
„Avantajul nostru este că, da, chiar putem să-l alegem pe cel pe care [rușii] îl numesc clovn. Dar, după cum putem vedea, acum, acest tip este cu adevărat liderul lumii libere, în acest moment, pe planeta noastră”.
Andrii, care provine din orașul Odesa, din sud-vestul țării, și s-a înrolat la câteva zile după invazia Rusiei, spune că, indiferent cât de mulți luptători vor fi trimiși să le ia cu asalt pozițiile, ei vor rezista.
„Cei mai mulți dintre băieții mei sunt voluntari. Au avut (o) afacere bună, au avut (un) loc de muncă bun, au avut un salariu bun, dar au venit să lupte pentru patria lor. Și asta face o mare diferență”, spune el.
„Acesta este războiul pentru libertate. Nici măcar nu este războiul dintre Ucraina și Rusia. Acesta este un război între un regim și democrație”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
23 comentarii