G4Media.ro

Lupta împotriva mercenarilor Wagner este ca un „film cu zombi”, spune un…

Sursa foto: Twitter / UkraineWorld

Lupta împotriva mercenarilor Wagner este ca un „film cu zombi”, spune un soldat ucrainean: „Se urcă peste cadavrelor prietenilor lor, călcându-le în picioare”

La sud-vest de orașul Bahmut, soldații ucraineni Andrii și Borisici locuiesc într-un buncăr luminat de lumânări, tăiat în pământul înghețat. De câteva săptămâni se confruntă cu sute de luptători aparținând contractorului militar privat rus Wagner care se aruncă împotriva apărării ucrainene, scrie CNN.

Cu o cagulă pe față, Andrii povestește un schimb de focuri care părea interminabil, când au fost atacați de o avalanșă de luptători Wagner.

„Ne-am luptat timp de aproximativ 10 ore la rând. Și nu era ca niște valuri, era ceva neîntrerupt. Era ca și cum nu se opreau din a veni”.

Puștile lor AK-47 deveneau atât de fierbinți din cauza focurilor de armă constante, spune Andrii, încât trebuiau să le schimbe cu altele.

„Erau cam 20 de soldați de partea noastră. Și să spunem 200 de partea lor”, spune el.

Tactica Wagner este de a trimite un prim val de atacatori care cuprinde în principal recruți luați direct din închisorile rusești. Aceștia știu puține despre tactici militare și sunt slab echipați. Cei mai mulți speră doar că, dacă supraviețuiesc contractului de șase luni, vor putea pleca acasă și nu se întorc în celule.

„Ei fac ca grupul – să spunem din 10 soldați – să ajungă la 30 de metri, apoi încep să sape pentru a păstra poziția”, spune Andrii.

Un alt grup îl urmează, spune el, pentru a revendica alți 30 de metri. „Așa, pas cu pas, (Wagner) încearcă să avanseze, și între timp pierd o mulțime de oameni.”

Doar atunci când primul val este epuizat sau doborât, Wagner trimite combatanți mai experimentați, adesea de pe flancuri, în încercarea de a depăși pozițiile ucrainene.

Andrii spune că înfruntarea asaltului a fost o experiență înfricoșătoare și suprarealistă.

„Mitraliorul nostru aproape că înnebunea, pentru că trăgea în ei. Și spunea: „Știu că am tras în el, dar nu cade”.

Andrii compară bătălia cu o scenă dintr-un film cu zombi. „Se urcă deasupra cadavrelor prietenilor lor, călcându-le în picioare”, spune el.

„Se pare că este foarte, foarte probabil ca ei să primească niște droguri înainte de atac”, spune el, o afirmație pe care CNN nu a putut să o verifice în mod independent.

Chiar și după ce primele valuri au fost eliminate, atacul a continuat, iar apărătorii ucraineni spun că au rămas fără gloanțe și s-au trezit înconjurați.

„Problema a fost că ne-au ocolit. Și așa ne-au înconjurat. Au venit din partea cealaltă. Nu ne așteptam să vină de acolo”.

„Am tras până la ultimul glonț, așa că am aruncat toate grenadele pe care le aveam și am rămas doar eu și câțiva băieți. Eram neajutorați în acea situație”.

Au fost norocoși. Ținuți în frâu până în ultimul moment, spun luptătorii ucraineni, mercenarii Wagner s-a retras la sfârșitul zilei.

Relatarea lui Andrii despre tacticile Wagner se potrivește cu cea dintr-un raport al serviciilor secrete ucrainene obținut de CNN săptămâna trecută.

Potrivit acestui raport, dacă forțele Wagner reușesc să cucerească o poziție, sprijinul artileriei le permite să sape gropi de vulpe și să își consolideze câștigurile. Potrivit interceptărilor ucrainene, coordonarea dintre Wagner și armata rusă lipsește adesea.

CNN l-a contactat săptămâna aceasta pe șeful Wagner Group, Evgheni Prigojin, în legătură cu acuzațiile de abuz în rândurile companiei.

Prigojin a răspuns printr-o declarație cu un ton în mare parte sarcastic prin intermediul serviciului său de presă, numind CNN un „inamic deschis” înainte de a insista că Wagner este o „organizație militară exemplară care respectă toate legile și regulile necesare războaielor moderne”.

În timp ce vorbește cu CNN, câmpurile de deasupra buncărului lui Andrii reverberează la bombardamente aproape constante. Vuietul artileriei este urmat de un zgomot surd îndepărtat câteva secunde mai târziu și la câțiva kilometri distanță.

Ciocnirile de arme de calibru mic izbucnesc în timp ce soldații ucraineni detectează ceea ce ei cred că este o dronă rusească și încearcă să o doboare.

Unitatea lui Andrii spune că a capturat un luptător Wagner, a cărui poveste este la fel de tragică pe cât de primitive și brutale sunt tacticile lui Wagner.

Potrivit unei înregistrări cu interogatoriul bărbatului, acesta este inginer, dar se apucase să vândă droguri pentru a face niște bani. El s-a oferit voluntar să se alăture lui Wagner, crezând că acesta îi va șterge cazierul judiciar, astfel încât fiica sa să aibă mai puține probleme în a-și urma visul de a deveni avocat.

„La prima misiune de luptă. Ne-au adus în linia întâi pe 28 decembrie. Ne-au trimis înainte aseară”.

„Câte persoane erau în grup?”.

„Zece”, răspunde el.

Andrii spune că îi spusese inginerului: „Evident, știi că vei fi ucis (în luptă). Dar ție îți este frică să lupți pentru libertatea ta în țara ta”.

„El a spus: „Da, este adevărat. Ne este frică de Putin'”.

Andrii l-a pus în contrast pe președintele rus Vladimir Putin cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care nu cu mult timp în urmă era principalul comediant al țării.

„Avantajul nostru este că, da, chiar putem să-l alegem pe cel pe care [rușii] îl numesc clovn. Dar, după cum putem vedea, acum, acest tip este cu adevărat liderul lumii libere, în acest moment, pe planeta noastră”.

Andrii, care provine din orașul Odesa, din sud-vestul țării, și s-a înrolat la câteva zile după invazia Rusiei, spune că, indiferent cât de mulți luptători vor fi trimiși să le ia cu asalt pozițiile, ei vor rezista.

„Cei mai mulți dintre băieții mei sunt voluntari. Au avut (o) afacere bună, au avut (un) loc de muncă bun, au avut un salariu bun, dar au venit să lupte pentru patria lor. Și asta face o mare diferență”, spune el.

„Acesta este războiul pentru libertate. Nici măcar nu este războiul dintre Ucraina și Rusia. Acesta este un război între un regim și democrație”.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

23 comentarii

  1. Eu nu inteleg. Daca rusii tot ce pot sa faca e sa trimita oamenii cu mainile goale sa ocupe cateva zecim de metri teren, atunci cateva zeci de tancuri occidentale ar rezolva problema instant cu pierderi minime de partea ucrainienilor. Ce nu inteleg este de ce ucrainienii nu trimit o parte din tancurile pe care le au pentru a salva vietile soldatilor ucrainieni.

    • Nu prea ai ce face cu tancul acolo, tancuri trimiti impotriva altor tancuri sau sa transporte personal pe el, desi e mai buna o blindata (APC) pentru asa ceva. Nu poti ocupa o tara fara soldati, poti sa o transformi in moloz dar nu o poti ocupa.

    • @Griska ziceam cu scop defensiv nu cu intentia de ataca. Cei care apara zona ar putea avea un ajutor semnificativ pentru ca tancurile sunt extrem de mobile, mult mai mobile decat artileria. Poti sa distrugi transee, zone intarite si astfel sa-i expui masiv pe cei care ataca la focul de artilerie si infanterie.

    • Pentru ca exista arme antitanc. Tancurile avanseaza pana la un anumit punct, si nu le poti trimite oricand oriunde(logistica, mentenanta), trebuie sa fie suportate cu infanterie. Nu sunt expert militar, dar cred ca ucrainienii ar fi folosit tancurile daca se putea sau daca mai au tancuri, pentru ca linia frontului este foarte mare, iar resursele nu sunt limitate… sunt insuficiente. Eu sunt convins ca ucrainienii fac ce pot cu ce au, e foarte usor sa comentam din sufragerie, in timp ce altii dorm in ger infometati sub obuze, nestiind daca mai apuca dimineata.

    • @ Marius – Dar, din cate stiu, ucrainenii inca nu au suficiente tancuri, abia de acum in colo vor primi mult mai multe.

    • Bai kafko, pai cum n-au destule? Ce s-a intamplat cu cele 1000 de tancuri pe care le aveau inainte de razboi si cu cele 500 pe care le-au capturat de la rusi?

    • Pt ca tancul e pentru confruntari cu alte tancuri, nu cu infanterie in fata careia e EXTREM de vulnerabil, dupa proliferarea armelor ATGM.
      Infuziile de arme dinspre Occident catre Ucraina asta cauta sa genereze intr-un final : unitati de lupta ucrainiene complete dpdv al specializarilor : tancuri, ifv pentru aducerea infanteriei langa tancuri, artilerie mobila pentru pregatirea frontului si tinerea rusului sub presiune, arme antieriene samd.

  2. Rusia nu are respect nici pentru proprii cetateni. Rusii platesc acum pentru anii de nepasare in care si-au zis ca Putain nu e problema lor. Putain tocmai ce a devenit problema lor, e pe cale sa umple sute de cimitire cu rusi. Probabil asta e Ruskaia Mir. Pacea ruseasca este pacea vesnica.

    • Ruskii mir inseamna „ia pumnul in gura si taci”. Cam aia e „pacea” ruseasca, e ca si cum ai trai cu un sot abuziv care se imbata si te violeaza.

    • @zumper,
      Lasa, CA ROmania are tot respectul PT propria cetateni.
      Cateva exemple:
      Revolutia
      Mineriada
      Colectiv
      10 August
      Hexapharm
      Autostrazi
      Spitale
      Scoli si gradinite Fara WC si spalator

      Inainte SA ma faci de toate iti doresc O Zi buna!

    • @zumper,
      Lasa, CA ROmania are tot respectul PT propria cetateni.
      Cateva exemple:
      Revolutia
      Mineriada
      Colectiv
      10 August
      Hexapharm
      Autostrazi
      Spitale
      Scoli si gradinite Fara WC si spalator

      Inainte SA ma faci de toate iti doresc O Zi buna!

  3. De unde stie „militarul ucrainean” ca sunt „prietenii lor” ???

  4. @Florin – Si, daca nu o sa castige rusia in cateva saptamani, daca nu o sa castige deloc, ce-o sa faci postac rus? O sa te apuci si tu de o munca cinstita?

  5. Rusia nu poate castiga pentru ca a pierdut din martie 2022. Atunci daca schimba conducerea Ucrainei cu un sclav ca Lukasenko puteau zice ca au castigat. De ocupat o tara cu 40 de milioane de locuitori nu se poate. Numai daca aduci acolo 1 milion de soldati,iar Rusia nu poate echipa si organiza 2-300 de mii nici macar acum cand mai au ceva bani si munitie. Si mare „avere” nu mai face Putin cu vandutul de gaze si hidrocarburi spre est cu pret mai mic decat pretul de productie.

  6. Până una alta, nu peste multe săptămâni, se împlinește anul de când rușii tot câștigă!!!

  7. Din păcate Occidentul o freaca la rece și așteaptă să moară Putinsevici . Aprovizionează cam prost uite Tancu nu e Tancu , Ucraina lupta pt occident acum opresc rușii mor pt bunăstarea unor occidentali (politicieni deștepți) .Daca nu aprovizionam Ucraina masiv o sa cam vorbim rusește in loc de Moldovenească Română , Ungurește ,Poloneză etc. Restul lumii se spala pe mîini își iau jucăriile și pleacă acasă.

  8. @ decebal
    In ucraina mai sunt efectiv cam 20 de milioane de locuitori
    2/3 milioane erau deja plecati la munca in vest de dinainte de razboi, 10 milioane au fugit dupa izbucnirea razboiului in vest sau in rusia si cam 4 milioane sunt etnici rusi din est.
    Plus mortii/ranitii care dupa estimari realioste se ridica la cateva sute de mii.
    Cum sa aperi un teritoriu atat de vast..?

  9. acu 2 ani, era asa si pe la spitale, ca in filmele horror, mureau oamenii (cu spitalele goale), ce sa zicem, de circ nu ducem lipsa, mancare … mai vedem, dupa scumpiri, dar probabil ramanem cu circul

  10. In timp ce ucraineni trec pe langa soldați morți ( am uitat soldați ucraineni nu mor, dar daca se întâmplă totuși să moară) ii ocolesc, iar după ii îngroapă creștinește.