G4Media.ro

Luptătorul iranian Navid Afkari a fost executat sâmbătă, după zece zile de…

Sursa Foto: Facebook

Luptătorul iranian Navid Afkari a fost executat sâmbătă, după zece zile de la condamnarea sa la moarte

Luptătorul iranian Navid Afkari era deținut politic în țara sa, aflat în închisoarea Abel-Abad din Shiraz. El a fost executat sâmbătă, la zece zile distanță după ce Curtea Supremă din Iran a pronunțat sentința de condamnare la moarte – a transmis Reuters.

Pe rețelele de socializare a apărut deja un val de reacții care dezaprobă condamnarea la moarte a campionului Navid Afkari.

„Iranul tocmai l-a executat pe prizonierul politic și luptătorul campion Navid Afkari. Mă întristează enorm moartea sa. Este de neconceput faptul că regimul își spânzură oamenii și nimeni nu face nimic în acest sens”, a scris pe pagina de facebook activistul și jurnalistul israelian Hananya Naftali.

Navid Afkari a fost găsit vinovat de Curtea Supremă Iraniană pentru că ar fi ucis un funcţionar în timpul manifestaţiilor din 2018.

Situația sportivului a stârnit o multitudine de reacţii dezaprobatoare în rândul organizațiilor de apărare a drepturilor omului, în Iran dar și pe plan internațional. Inclusiv preşedintele american Donald Trump a îndemnat Iranul să renunțe la decizia executării lui Navid Afkari, care avea doar 27 de ani.
În presa iraniană au fost difuzate imagini din care reieșea că Afkari și-a fi recunoscut vinovăția, însă pe  rețelele sociale au apărut informații despre cum sportivul fusese forțat prin tortură să semneze anumite documente.
„Am lovit de două ori, o dată şi apoi încă o dată”, ar fi spus Afkari într-un video de reconstituire a uciderii agentului de pază Hassan Turkman. În schimb, avocatul lui Afkari a subliniat permanent că nu există dovezi clare ale vinovăţiei, că nu există nicio imagine cu momentul crimei.

E cunoscut faptul că televiziunea de stat iraniană difuzează adeseori așa zise confesiuni ale persoanelor condamnate politic. Potrivit raportului Federaţiei Internaţionale pentru Drepturile Omului şi „Justice for Iran” – care are sediul în Londra – televiziunea iraniană a prezentat în ultimii zece ani peste 355 de confesiuni, obținute prin proceduri de tortură, informații respinse de autoritățile iraniene.

Sursa Foto:Facebook
Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Oare condamnatii la moarte din US au parte de aceias reclama?

    • Acolo se respecta toate drepturile omului cand sunt omorati condamnati. pe de alta parte, SUA are voie sa omoare oameni, ca e SUA.

    • Nu cunosc condamnati politic executati in SUA dar stiu ca prietenul tau Putin e mai eficient cu pusoarca aia Novishok.

    • @Alex – Poate ar trebui sa te informezi putin inainte de a comenta! In primul rand ca pe primul loc la numarul de executii este China, in al doilea rand, in SUA, un condamnat la moarte este un fel de condamnat la inchisoare pe viata. Din momentul sentintei, trec uneori zeci de ani pana se pune in aplicare pedeapsa. Dar, sa ne intelegem, sunt cu totul impotriva pedepsei cu moartea! Da, as vota pentru pedepse mai aspre, dar nu pedeapsa cu moartea. Sper doar ca sunt din ce in ce mai multi activiti in SUA care lupta pentru abolirea pedepsei cu moartea.

    • @kafka foarte corect. Si as mai adăuga ca nu in toate statele din sua se practica pedeapsa capitala. Dar e clar ca alex a exagerat voit din diverse motive, as putea spune chiar malițios 😉

  2. E problema ta?

  3. si daca pleci, eu cu raman, cui o sa ramaaaan

  4. 1.doar in cateva state mai exista pedeapsa capitala(si nu prin spanzurare)
    2.de la pronuntarra sentinetei pana la executarea sentintei capitale se parcurge o perioada destul de lunga(pe asa numitul culuar al mortii), astfel incat detinutul/avocatul/familia/societatea civila pot analiza/redezbate cazul,se poate modifica sentinta si chiar gratia
    3.nu cred ca exista inregistrata o pedeapsa capitala dupa un incident soldat in urma unui protest

    nu sunt nici pe departe deacord cu pedepsele capitale, dar trebuie sa analizam situatiile diferit/din mai multe unghiuri si da, daca analizam situatiile doar dintr-o directie, cum in ultima periada se intampla chiar si in societati cu o democratie indelungata, pedepsele capitale sau alte atrocitati vor fi in viitorul indepartat normalitate.

  5. Iran, China, Rusia, Corea de Nord, marea alianta cand vine vorba de drepturile individuale.

    Imparatii si clanurile din jurul lor au toate drepturile si privilegiile, oamenii pe umerii carora stau acesti imparati sunt tratati ca sclavi.

  6. Ce pacat ca Hassan Turkman nu si-a putut exprima parerea in legatura cu aceasta pedeapsa.
    Consider ca si-ar fi sustinut-o si cu argumente, daca, bineinteles, ar mai fi fost in viata.

    • P.S.
      Si, am remarcat si profunda legatura dintre „detinut politic” si „agent de paza”. :)))))
      Doar n-o fi fost agent de paza in vreun supermarket, din moment ce a fost detinut politic?!

  7. Alo…prestituatele…vorbim un pic și de condamnările la moarte ale sauditilor… Au ucis anul trecut mai mulți oameni decât toate organizațiile teroriste la un loc. Sau de ei nu ne atingem ca sunt aliații aliaților noștri…SUA…toate tunurile pe iranieni ca de stăpânul dorește război cu ei.