G4Media.ro

Lupte grele în Doneţk: Armata ucraineană atacă poduri pentru a izola trupele…

Sursa foto: SERGEY BOBOK / AFP

Lupte grele în Doneţk: Armata ucraineană atacă poduri pentru a izola trupele ruse în Herson / Satul Pesky este de mai mult de o săptămână unul dintre principalele fronturi ale războiului

Rusia a clamat sâmbătă cucerirea satului strategic Pesky în provincia Doneţk din estul Ucrainei, lucru negat de comandamentul militar ucrainean, dar care a admis totuşi că în acea zonă au loc ”lupte feroce”, în timp ce analişti militari îşi manifestă temerea că războiul ruso-ucrainean s-ar putea prelungi dincolo de anul 2022, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

În replică la anunţul Moscovei că ar fi obţinut o victorie la Pesky, Kievul a transmis că ”agresorul încearcă să rupă” linia defensivă a armatei ucrainene pe direcţia acestui sat, iar lupte grele au loc în zona acestuia şi în localităţile învecinate.

Situat la câţiva kilometri de oraşul Doneţk aflat sub controlul separatiştilor proruşi, satul Pesky este de mai mult de o săptămână unul dintre principalele fronturi ale războiului declanşat în februarie prin agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. O cucerire a acestui sat le-ar permite trupelor ruse să-şi continue ofensiva către oraşul Avdiivka.

În timp ce continuă luptele în regiunea estică Donbas, Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc din nou pentru noi atacuri de artilerie efectuate sâmbătă asupra centralei nucleare din Zaporojie.

În provincia sudică Herson învecinată cu provincia Zaporojie şi care se află parţial sub control rusesc, trupele ucrainene îşi continuă atacurile asupra podurilor de peste râul Nipru, în încercarea de a îngreuna aprovizionarea trupelor ruse staţionate acolo şi de a le izola în perspectiva unei ofensive a Kievului de recucerire a acestei provincii.

Potrivit serviciilor de informaţii britanice, în urma atacurilor ucrainene din ultimele zile – efectuate mai ales cu lansatoarele multiple de rachete Himars primite din SUA – cele două poduri principale de peste Nipru au devenit practic inutilizabile pentru transportul echipamentelor militare.

Prin urmare, Rusia recurge la două pontoane provizorii pentru a-şi aproviziona trupele care au trecut de cealaltă parte a râului spre nord-vest, dar imposibilitatea de a folosi podurile îngreunează mult aprovizionarea lor şi le slăbeşte semnificativ potenţialul de luptă.

În acest timp, unii analişti militari îşi manifestă temerea că acest război s-ar putea prelungi dincolo de anul 2022. ”Este probabil ca nici Rusia şi nici Ucraina să nu poată obţine rezultate militare decisive anul acesta”, a declarat la postul BBC şeful serviciului britanic de informaţii militare, generalul Jim Hawkenhull.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Contraofensiva ucraineana cam bate pasul pe loc, se termina acuma august si se nu prea au cu ce sa se laude in afara de podurile distruse.

    • In ritmul asta isi recuceresc Crimeea in mileniul III.

    • Întotdeauna graba aparține invadatorilor in timp ce asupriții au tot timpul din lume să se elibereze.Fară grabă însă fără pauză .

    • @vct, nici nu trebuie sa se grabeasca, rusii sunt deja izolati, raman si fara vize in curand, 144 milioane de rusi fericiti ca traiesc sub dictatura cracanatului. Cu cat dureaza mai mult cu atat o sa fie mai interesant. Rusia nu mai conteaza pentru 100 de ani de acum incolo.

    • Rusia a capturat în 6 luni următoarele orașe mari ucrainene:
      -Herson

      Sunteți patetici, rușilor.

    • Comandantii rusi au fugit din Herson…

    • @0I0: Dpdv al lumii civilizate, dar mai ales al ucrainenilor, cu cat războiul se lungește cu atâta Ucraina se afunda intr-o criza existențiala.
      Sa nu uitam ca rușii peste tot au politica conflictului fără sfârșit, gen Transnistria.

  2. Eu zic că nu ați văzut ce au făcut termonaticele din acel „sat” (e un orășel de fapt)….cine să supraviețuiască după acel hellfire.

    • puteti sa va duceti cu Google maps sa vedeti din satelit acest Pischi – era o adunatura de ruine de blocuri cu 4 eaje, inca de acum 5 ani