G4Media.ro

Luptele se intensifică în Sudan, peste 180 de morți în trei zile

sursa foto: Captură video

Luptele se intensifică în Sudan, peste 180 de morți în trei zile

Peste 180 de persoane au fost ucise în Sudan, unde lupta pentru putere dintre cei doi generali aflați la conducere de la lovitura de stat din 2021 s-a intensificat, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

Pe cerul Khartoumului, avioanele armatei generalului Abdel Fattah al-Burhane, liderul de facto al țării de la lovitura de stat din 2021, încearcă să învingă focul intens al vehiculelor blindate ale Forțelor de Sprijin Rapid (RSF) ale generalului Mohamed Hamdane Daglo, cunoscut sub numele de „Hemedti”, al doilea său comandant de la lovitura de stat, care a devenit sâmbătă inamicul său declarat.

Cel puțin două spitale din capitală au fost evacuate „în timp ce rachetele și gloanțele le ciuruiau pereții”, au declarat medicii, care au precizat că nu mai aveau pungi de sânge sau echipamente pentru a-i trata pe răniți.

Pe lângă focurile de armă încrucișate, care au ucis trei angajați ai Programului Alimentar Mondial (PAM) în vestul Darfurului, lucrătorii umanitari trebuie să facă față acum și jafurilor, relatează Save the Children. Mai multe ONG-uri și agenții ale ONU au anunțat deja că își suspendă activitățile, o lovitură majoră într-o țară în care foametea afectează mai mult de una din trei persoane.

Organizația Medici fără Frontiere (MSF) a anunțat luni că a primit 136 de răniți în ultimul său spital funcțional din Darfurul de Nord. „Majoritatea sunt civili care au fost prinși în focurile încrucișate, mulți dintre ei copii”, a precizat ONG-ul. „Unsprezece au murit” sâmbătă și duminică din cauza lipsei de echipamente și de personal.

La Khartoum, de la izbucnirea luptelor, sâmbătă, locuitorii s-au baricadat în casele lor. Deasupra lor se înalță coloane de fum negru și gros, mirosul de praf de pușcă este prezent în aer și toată lumea se întreabă când vor reveni electricitatea și apa curentă.

Implicații regionale

La fiecare nou atac aerian sau foc de artilerie, părinții și copiii sunt speriați, spun familiile care nu au mai văzut niciodată o asemenea violență în capitala unei țări care, în urmă cu patru ani, a început tranziția spre democrație.

Astăzi, toți privesc de la ferestrele lor cum trec vehicule blindate sau milițieni în vehicule civile cărora le-au scos plăcuțele de înmatriculare. Sperând că niciun glonț rătăcit sau schije nu le va lovi casa.

Puținele magazine alimentare care erau deschise au avertizat că nu vor fi deschise decât pentru o zi sau două dacă nu vor veni camioane pentru a aproviziona orașul.

Peste 180 de persoane au fost ucise, potrivit ONU, și cel puțin 1.800 au fost rănite. Părțile beligerante nu au comunicat niciodată pierderile suferite.

ONU le cere celor doi generali să „înceteze imediat ostilitățile”, deoarece acestea ar putea fi „devastatoare pentru țară și pentru întreaga regiune”. Dar trimisul ONU în Sudan, Volker Perthes, a declarat că nu este optimist în ceea ce privește perspectiva unei reveniri la dialog, în cadrul unei conferințe de presă în care a părut neliniștit.

Conflictul mocnea de câteva săptămâni între generalul Burhane și generalul Mohamed Hamdane Daglo, ai cărui foști milițieni din războiul din regiunea Darfur au devenit în ultimii ani auxiliari oficiali ai armatei.

Luni, contactele diplomatice păreau să se intensifice.

La sfârșitul zilei, Egiptul, un vecin mare și influent, a anunțat că a discutat situația cu Arabia Saudită, Sudanul de Sud și Djibouti, alți trei actori importanți în Sudan, precum și cu Parisul. La rândul său, Qatar a purtat discuții cu președintele Comisiei Uniunii Africane (UA), Moussa Faki Mahamat, care ar trebui să se deplaseze cât mai curând posibil în Sudan, deasupra căruia nu mai zboară niciun avion.

În plin război mediatic, beligeranții se acuză unii pe alții: „Burhane bombardează civili din aer, îl vom urmări și îl vom aduce în fața justiției”, a declarat generalul Daglo, în engleză, pe Twitter. De cealaltă parte, armata a dat asigurări pe Facebook că „se apropie foarte mult de momentul victoriei finale”.

„Pentru prima dată la Khartoum”

Luni, era încă imposibil să se știe ce forță controla ce. RSF a declarat că a ocupat aeroportul și a intrat în palatul prezidențial, ceea ce armata a negat.

Armata afirmă că deține sediul statului major, unul dintre principalele complexe ale puterii din Khartoum.

În ceea ce privește televiziunea de stat, după două zile de lupte în vecinătatea sa, aceasta difuzează acum imagini și comunicate din partea armatei, care susține că a recâștigat teren în multe locuri.

„Este pentru prima dată în istoria Sudanului de la independență (în 1956) când există un asemenea nivel de violență în centru, la Khartoum”, a declarat pentru AFP Kholood Khair, care a fondat centrul de cercetare Confluence Advisory din Khartoum.

Khartoum „a fost întotdeauna cel mai sigur loc din Sudan, în timpul războaielor mortale împotriva rebelilor” lansate în Darfur și în alte părți în anii 2000, a continuat ea.

Dar, de sâmbătă, medicii au semnalat întreruperi de curent în sălile de operații, povestind că pacienții, unii dintre ei copii, și rudele lor „nu au apă și mâncare”.

„Astăzi, luptele se desfășoară în tot orașul, RSF sunt peste tot, mai ales în zonele dens populate, deoarece beligeranții au crezut că posibilitatea unui număr mare de morți în rândul civililor va descuraja cealaltă parte: acum știm că lupta lor pentru putere a câștigat cu orice preț”, rezumă dna Khair.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...