G4Media.ro

M-am vaccinat anti-Covid în UK și am rămas impresionat de modul de…

sursa foto: gov.uk

M-am vaccinat anti-Covid în UK și am rămas impresionat de modul de organizare a vaccinării. O experiență personală descrisă în detaliu

Mi-a venit rândul să mă vaccinez și am aflat de acest lucru printr-un mesaj text primit de la medicul de familie la care sunt înregistrat.

La data și ora indicată în text m-am prezentat la adresa centrului de vaccinare din nordul Londrei, special amenajat în aer liber, într-un cort încălzit.

La intrare, fiecare persoană era întâmpinată de doi voluntari, unul care le înmâna o foaie de hârtie pe care erau tipărite explicațiile despre procesul de vaccinare și o altă persoană care distribuia gel dezinfectant pentru mâini.

Apoi am intrat în cort unde la un birou stătea o persoană cu un laptop care m-a identificat după nume și mi-a dat un cartonaș cu sigla Serviciului Național de Sănătate (NHS) pe care a lipit o etichetă cu numele meu și data vaccinării.

După aceea un alt voluntar mi-a indicat un scaun de așteptare separat de celelalte scaune printr-o perdea de plastic, unde am așteptat doar două sau trei minute după care am fost invitat în partea din spate a cortului unde am luat loc pe un scaun în fața unei alte persoane cu un laptop, care mi-a pus întrebări legate de sănătate, cum ar fi dacă am avut simptome de tip Covid, dacă am alergii, dacă am făcut alte vaccinuri ca de pildă cel anti-gripal sau dacă sunt pe tratament cu anti-coagulant.

Apoi, o altă persoană cu echipament de protecție – mască și șorț – mi-a făcut vaccinul, AstraZeneca în acea zi la acel centru, după care am primit același cartonaș pe care a fost adăugat tipul vaccinului, data primirii primei doze, sub care este un loc pentru completarea datelor pentru a doua doză, atunci când voi fi rechemat.

În jurul meu erau persoane de vârsta mea, pentru că vaccinarea se face strict în ordinea descrescătoare a vârstei sau dacă persoanele sunt mai tinere dar cu comorbidități.

Am plecat după nu mai mult de 10 minute de la sosirea la centrul de vaccinare, impresionat de organizarea impecabilă, înlesnită de ajutorul voluntarilor care s-au alăturat medicilor și persoanelor care administrează vaccinul.

UK – lider european la vaccinare

În Regatul Unit sunt peste 1700 de centre vaccinare unde până pe 4 martie 2021 au fost vaccinate cu prima doză peste 21 de milioane de persoane, aproape o treime din totalul populației UK, în timp ce aproape un milion de persoane au primit a doua doză. UK este pe locul trei în lume, după Israel și Emiratele Arabe Unite, și pe primul loc în Europa la rata vaccinării anti-Covid.

Guvernul își propune să ofere vaccinul anti-Covid – care nu este obligatoriu – tuturor adulților din UK până la sfârșitul lui iunie, dacă aprovizionarea cu doze de vaccin va continua în ritmul actual. Deocamdată sunt utilizate vaccinurile Pfizer/BionTech și AstraZeneca, dar în curând va fi folosit și vaccinul Moderna, al treilea omologat în UK.

Un studiu efectuat luna trecută în Scoția pe un eșantion de peste un milion de vaccinați arată că la cei inoculați cu vaccinul Pfizer riscul de spitalizare cu Covid a fost redus cu 85% iar la cei inoculați la prima doză cu AstraZeneca acest risc s-a redus cu 94%.

Între timp, numărul infectărilor zilnice cu Coronavirus a scăzut la 5 – 6 mii față de peste 60 de mii la începutul lui ianuarie, numărul mediu zilnic al deceselor Covid la 28 de zile de la test pozitiv a scăzut de la 1200 la circa 200, iar numărul persoanelor internate în spital cu Covis a scăzut de la 40 de mii la circa 12 mii.

Desigur că în această reducere un rol esențial l-a jucat carantina introdusă înainte de Crăciun de toate cele patru națiuni ale UK: Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord, dar indiciile sunt că vaccinurile Pfizer și AstraZeneca sunt importante, mai ales în reducerea presiunii asupra NHS prin scăderea numărului spitalizărilor.

Vaccinurile sunt administrate gratuit, dar la un cost de circa 2 lire/doză pentru AstraZeneca și 15 lire/doză pentru Pfizer, nota de plată pentru guvern și de fapt pentru contribuabilul britanic se ridică la peste 10 miliarde de lire sterline, în contextul unui deficit bugetar care a atins 15% din Produsul Intern Brut (PIB) și a unei datorii publice care a depășit 100% din PIB – nivel record pe timp de pace.

Mai trebuie spus că UK este nu doar campion la vaccinare în Europa ci și la numărul deceselor cauzate de Covid – peste 123 de mii, una dintre cele mai ridicate rate din lume. Dar campania de vaccinare pare să fie foarte bine organizată și primele roade încep să se facă văzute.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. In judetul Timis localitatea Giroc ce ai descris tu se intampla la fel, deci ceva absolut normal, de ce esti asa de mirat pe experienta din UK?

  2. Nu postacea el despre cat de destepti sunt copoporenii lui alesi? Cel mai mare astronom, cel mai mare general bombardagiu de copii etc.

  3. Wow, sunt impresionat. De parcă ar fi rocket-science. Mi se pare că România cu resurse mult mai puține, a organizat campania decent sau mă rog , mult mai bine decât m-aș fi așteptat.

    • Foarte decent organizata. De asta marea majoritate a vaccinatilor nu sunt nici peste 65 de ani, nici cu comorbiditati, sunt doar pilosi si „esential” care nu aveau ce cauta in fata la vaccinare. Platforma de programare de toata jena, organizare de toata jena. Dar da, suntem top.

    • Mananci cacao. E adevarat ca s-au strecurat si de-aia cu pile, dar de rest… s-au putut vaccina toti cei care si-au dorit si se puteau inscrie prin intermediul angajatorilor. Cat despre platforma… e un fel de primul venit, primul servit. Din moment ce au fost putine doze disponibile, normal ca a fost greu sa te programezi.

  4. La noi este ceva asemanator cu cateva elemente in plus. Programarea se face pe platforna sau telefonic. La data si ora comunicata ne-am prezentat la punctul de vaccinare unde am luat loc pe scaune la mese, in serii de cate 6 (cat cuprinde un recipient de vaccin) unde am completat un formular. A urmat verificarea tensiunii si dialogul cu un medic, ulterior am fost condusi la sala unde se efectuau vaccinurile, iar medicul de acolo ne-a explicat si aratat cum prepara vaccinul pentru noi si il introduce in 6 seringi, apoi ne-a invitat pe rand si ne-a vaccinat. Dupa vaccinarea ne-a introdus intr-o sala unde am asteptat 15 minute pentru a vedea daca sunt rectii adverse la vaccin. In aceasta perioada operatorul de la calculator ne-a eliberat o adeverinta din care rezulta ca am efectuat vaccinul. Scurt, eficient si elegant.

  5. Si in România e la fel. Diferenta consta in faptul ca la noi se vaccineaza cu prioritate vreo 2 milioane de bugetari „esentiali” iar in UK si in toata lumea civilizata prioritate au cei in varsta si bolnavii cronici.

  6. UK e intra-adevar campioana la nr. de inoculari cu o singura doza de vaccin.

    Dar producatorii recomanda 2 doze, a 2a la un interval de 3 saptamini pt Pfizer. Aceasta in urma unor studii stiintifice pe un grup de subiecti participanti voluntari la testari.

    Deci guvernul UK (care nu a aplicat schema producatorilor) a facut teste de vaccinare pe o intreaga populatie fara a o avertiza ca face teste pe ea.

  7. De ce trebuie sa va dați cu dezinfectant? Nu ați auzit ca virusul nu se transmite în modul ăsta?

  8. Cu bune si rele si in Romania campania de vaccinare se desfasoara in conditii decente. Programarea se face online, primesti confirmarea pe mail, la ora la care esti programat intri si nu stai la coada, se pun aceleasi intrebari ( disferenta e ca la noi completezi tu un formular), una peste alta nu am stat mai mult de 25 de minute nici la doza initiala si nici la rapel. Plus ca am fost sunat si mi-a fost comunicat sa ma prezint la o alta ora pentru ca intarziau dozele si sa nu stau sa astept. Daca ar fi sa dau o nota pentru organizare ar fi una buna.

  9. Ce ispravä ! V – ați vaccinat in UK, wow ! Un număr în plus pe lista NHS, un suflet pierdut creștinește .
    Ajută- ne Doamne sa mergem pe dreapta Cale a Ta !

  10. Bravo Domnule,

    Cetatean model, infricosat si spalat pe creier de mass media, de NHS si de guvern, cetatean care ridica in slavi un sistem totalitar democratic: aici, in the UK, nu te obliga, te conving, uneori pe neobservate, subliminal, daca nu esti destul de destept sa intelegi si nu il ai pe duhul sfant cu tine sa ti sopteasca cum sa faci. Faceti cinste turmei. Va felicit. Numai bine.